Frissen Zalából

2021.07.01. 06:50

Brutálisan elszaladtak az árak az építőiparban – Zalai érintetteknél érdeklődtünk

Hatalmas – egyes termékeknél akár 150-200 százalékos – emelkedés tapasztalható az építőipari anyag­árakban. A drágulás folyamatos és napi szintű, s akár a kormány által biztosított, otthonteremtést segítő családtámogatások elértéktelenedéséhez is vezethet. Szakértők szerint a kormány heteken belül beavatkozhat.

Horváth-Balogh Attila, Benedek Bálint, Jóna István, Korosa Titanilla

A képen a Cser-Kes Zala Bt. tulajdonosai, Kovács Balázs és Szántó Róbert dolgoznak egy bútorelemen

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Brutálisan elszaladtak az árak A nagykanizsai ALU-CSAT Építőanyag-kereskedés nap mint nap jelentős forgalmat bonyolít, rendkívüli módon megnőtt az építőanyagok iránti érdeklődés. A jelenség nem egyedi, hanem globális méretű, ennek következménye, hogy a kurrens cikkekre akár több hónapot is várni kell. Az árak pedig napról napra emelkednek, egyes gyártók akár 150-200 százalékkal is drágábban adják termékeiket, mint akárcsak másfél-két évvel ezelőtt. Mint azt Verasztó Jánosné cégvezetőtől megtudtuk, ez leginkább a külföldi gyártók importált árui esetében igaz.

Herczeg Attila építőanyag rakodása közben az ALU-CSAT kanizsai telephelyén. Szerencséjük volt, akik év elején be tudtak vásárolni Fotó: Gergely Szilárd

Felpörgött a piac

– Az állami beruházások, illetve az otthonteremtési és -felújítási támogatások hihetetlen módon felpörgették a piacot, a jelentős mértékben megnövekedett hazai érdeklődés részben ennek köszönhető – bocsátotta előre Verasztó Jánosné. – Sok kerítés készül, térkőre óriási az igény, a gyártók pedig nem győzik teljesíteni a sok megrendelést. Van, hogy utóbbira, a korábbi 1-2 héthez képest, 3 hónapot is kell várni. A kőzetgyapot Szlovákiából jön, 4-5 hónap alatt érkezik meg. Összességében 30-40 százalékos a keresletnövekedés. Tavaly is volt már pörgés, de az otthonfelújítási támogatás miatt már az év elején jóval többen jöttek, árajánlatokat kértek, kalkuláltak, sőt, aki tudta, az január–februárban megrendelte és ki is fizette az árut. Ők jártak jól, az áremelkedés ezután kezdődött és még most is folyamatos. Van, hogy a gyártói számláról értesülünk csak az árváltozásról, ami egyes termékeknél annyira nagy arányú, hogy én érzem magam kínos helyzetben, amikor megmondom a vevőnek, mennyit kell fizetnie. De sajnos, mi nem tudunk mit tenni…

Júliustól további drágulás

Verasztó Jánosné elmondta: például a cserepeslemez egy minőségi terméknél tavaly négyzetméterenként 2600-2800 forintba került, idén már kétszer ennyi az ára és júliustól további 20 százalékos áremelést harangozott be a gyártó. A faanyag szintúgy brutálisat drágult: a januári 68-70 ezer forint helyett most már 200 ezret is elkérnek egy köbméternyi áruért.

– Tavaly a tetőléc folyóméterét 150-160 forintért tudtuk adni, most 350 forintba kerül – jelezte. – Az OSB-lap ára egy hónap alatt a duplájára nőtt. Ez megdöbbentő.

Az irreális áremelkedések feltűntek a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) is, amely vizsgálói csoportot hozott létre, hogy kiderítse az építőipari alapanyagok drágulásának okait. A csoport a kartellgyanús tevékenységekről szóló panaszokat is vizsgálja, mivel bizonyos alapanyagok piacát kevés eladó uralja, így ők megtehetik, hogy a még reálisnak tekinthető áraknál drágábban értékesítenek. Ugyanakkor az is tény: a járvány után egyszerre beinduló gazdaságok világszerte hatalmas keresletet generálnak, ami szintén árfelhajtó hatású.

Megszakadtak a láncok

Nagykanizsán, a Szabadics Építőipari Zrt. is megérzi a szektorban tapasztalt drágulást. László Zoltán, a cég vezérigazgatója elmondta: csakúgy, mint a gazdaság számos egyéb területén, a koronavírus-járvány következtében az építőiparban is felborultak, illetve megszakadtak az ellátási láncok. Ez generál áremelkedést, megnövekedett szállítási és átfutási időket, továbbá a megszokottnál hektikusabb készletszinteket a különböző szállítók esetében. Mindemellett a magyar építőiparban a kormányzati intézkedések hatására a közelmúltban lakásépítési és felújítási láz indult, amely alaposan megmozgatja a piacot és szintén árfelhajtó hatással van.

Tolódhatnak a határidők

– Az áremelkedés számos projektünkre van negatív hatással – folytatta a vezérigazgató. – Anyaghiányból vagy egyéb ellátási problémákból adódóan eddig nem kellett még leállítani egyetlen projektet sem, de azt látjuk, hogy beruházásaink tervezett ütemterveit, a befejezési határidőket befolyásolják a hosszabb szállítási határidők. Mindamellett a megnövekedett anyagköltség egyértelmű hatással van projektjeink gazdaságosságára. Számos esetben a költségvetés még tavaly, vagy akár az azt megelőző évben született, és a tervezés során nem számoltunk ilyen nagymértékű, 20-30 százalékos áremelkedéssel. A tevékenységünk során használt olyan alapanyagok, mint a különféle műanyag csövek, hőszigetelő anyagok, a beton­acél vagy épp a faanyagok még ennél is jelentősebb mértékben drágultak.

László Zoltán: Nem kellett leállítani egy projektet sem
Fotó: ZH

László Zoltán hozzátette: a megváltozott környezet új módszereket kíván a beszerzésben, a projekt-előkészítésben, és sokkal intenzívebb kommunikációt igényel a szállítókkal s folyamatos piaci árellenőrzést. Próbálják jó előre megtervezni anyagigényüket és lekötni a következő hónapokban szükséges mennyiségeket.

– Ez a helyzet lehetőséget teremt arra is, hogy új, alternatív beszerzési források után nézzünk, szélesítsük a beszállítói kört – tette hozzá. – Stratégiai partnereinkre szerencsére ebben a szorult helyzetben is számíthattunk. Bízunk benne, hogy az elkövetkező hónapokban normalizálódik a helyzet az építőiparban. Abban nem hiszek, hogy az árak visszatérnek az egy évvel ezelőtti szintre, abban azonban igen, hogy a jelenlegi ellátási problémák megszűnnek és az áremelkedés megtorpan.

A képen a Cser-Kes Zala Bt. tulajdonosai, Kovács Balázs és Szántó Róbert dolgoznak egy bútorelemen Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Lendületben a bútoripar

Több mint négy éve dolgoznak együtt a Cser-Kes Zala Bt. tulajdonosai, Szántó Róbert és Kovács Balázs, akik a pandémia alatt sem álltak le egy percre sem.

A vállalkozás fő profilja az egyedi bútorkészítés, valamint a parkettázás, gipszkartonozás. A járvány kezdetén, azaz 2020 márciusától nézve fellendült a bútoripar, ezt erősíti meg Kovács Balázs is.

– A családok sokat voltak otthon, így jobban észrevették, milyen hiányosságai vannak a lakásuknak, mely bútorok szorulnak cserére. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek a megtakarított pénzüket költötték felújításra, padló- vagy bútorcserére. Folyamatosan volt munkánk, mind a magánszektorban, mind az önkormányzatoknál, az óvoda és az iskolafelújításoknál. Egyik hónapban a bútorgyártás, másikban a gipszkartonozás, vagy a parkettázás ment jobban.

Az anyagárak is kedvezőbbek voltak tavaly ilyenkor, és bátrabban belevágtak az emberek a felújításba, tette hozzá Szántó Róbert.

– Ősszel, az újabb hullám idején már megfontoltabbak voltak az emberek, nem mertek annyit költeni, mint előtte. Viszont azoknak, akik mégis belevágtak, jóval nagyobb költséggel kellett kalkulálniuk – tette hozzá a szakember.

Az anyagárak ugrásszerűen emelkedtek. A gipszkartont duplájáért lehet beszerezni, de több faanyagnak és szerelvénynek az ára is 70-70 százalékkal emelkedett, és ez a tendencia még nem állt meg.

Napról napra más árak

– Nehéz alkalmazkodni a kialakult helyzethez, mert azzal szembesülünk, hogy napról napra más árakkal kell dolgoznunk. Tudunk olyan cégről, amely 24 órás ajánlatot ad, ha azon túl rendelünk, számíthatunk rá, hogy mások lesznek az árak. Az alapanyag­árak emelkedésével a munkaköltségeinken is változtatnunk kellett – tájékoztatott Szántó Róbert.

A vállalkozók elmondták, nehéz ajánlatot adni, jártak már úgy, hogy az előzőleg elfogadott ajánlatnál sokkal drágábban tudták kihozni a munkát, amit kénytelenek voltak benyelni. Az is látszik, hogy az állami támogatásokat sokan veszik igénybe, de lassan ott tartunk, hogy a kedvezménnyel együtt annyiba kerül az átalakítás, mint egy éve kedvezmény nélkül. Mindkét fiatalember ugyanazon a véleményen van: meg kell próbálni túlélni ezt az időszakot és úgy alakítani az árakat, hogy mindkét félnek megérje.

Építés, felújítás, bővítés

Joós Tamás, a nyolc főt foglalkoztató Joós és Gaál Kft. ügyvezetője is megerősítette, hogy az építőiparban a nyár mozgalmasabb, de már megfigyelhető, hogy az ágazat stabil munkalehetőség egész évben.

Joós Tamás: Jelenleg három-négy hónapra előre le vagyunk szerződve
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

– Ácsolással, bádogozással, tetőfedéssel foglalkozunk, munkáink 70 százalékát Lentiben és vonzáskörzetében végezzük, többnyire felújításokat, most viszont egy új építésű társasháznál dolgozunk, ahol a tetőszerkezet készítését, a tetőfedést és a bádogozást nyertük el – mondta. – Az utóbbi időszakban az állami otthonfelújítási programba bekapcsolódók is keresnek minket, több árajánlatot adtunk házak felújítására, bővítésekre és vannak is már olyan munkáink, melyekhez a tulajdonosok elnyerték a támogatást. Jelenleg három-négy hónapra előre le vagyunk szerződve.

Arról is beszélt, hogy idén az építőiparban megfigyelhető jelentős áremelkedés őket is érinti és nem könnyíti meg a munkájukat.

Bizonytalan az árváltozás

– Napi árajánlat-határidőkkel tudunk csak számolni, annyira bizonytalan az acél, az építőanyag és az épületfa esetében az árváltozás, hogy szinte követhetetlen – magyarázta. – Bizonytalanok a beszállítások, így közöljük is a megrendelőkkel, hogy napi árakkal dolgozunk. A munkáinkat úgy vállaljuk, hogy az alapanyagokra előleget kérünk és tájékoztatjuk az ügyfeleket, hogy ezek pillanatnyi árak, amiket 5 napig, egy hétig tudunk tartani. Mikor az előleg rendelkezésünkre áll, igyekszünk mindent minél előbb megrendelni. A munkadíj nyilván nem követi az ármozgásokat.

Hozzátette: jelenleg többet kell várni az alapanyagokra, előbbre kell gondolkodni, alaposabban tervezni, mert a beszállítók is küzdenek az alapanyagok hiányával, de fennakadás nincs, minden csak szervezés kérdése.

Érdemes kivárni

– A bádog és az acél ára az elmúlt egy évben másfél-kétszeresére emelkedett – folytatta. – Az épületfaárak is megduplázódtak. Aki most építkezni szeretne, annak azt javaslom, ha nem sürgeti az idő, érdemes kivárni, míg az emelkedés megállapodik. Bár nyilván nem esnek vissza az árak jelentősen, viszont a mostani növekedésnek valamelyest mérséklődnie kell.

Noha az építőipar már négy évszakossá vált, a munkaerőhiány valós probléma.

– Nálunk, és ahogy hallom, más cégeknél is jönnek-mennek a dolgozók – mondta. – Ezért mi is igyekszünk gépesíteni állványokkal, törmelék- és cserépszállító szalagokkal, liftekkel. Ezeket az eszközöket forgalmazzuk és bérbe is adjuk.

Nem hazai, globális tendencia

Az építőanyagok árának brutális növekedésére az export hazai korlátozása, ellenérdekűvé alakítása lehetne a megoldás, amely javíthatná a hazai kínálat mennyiségét, nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Pásztor Szabolcs gazdasági szakértő. Hozzátette: a drágulás nemcsak hazai vagy V4-es jelenség, hanem globális tendencia. A koronavírus-járvány idején többen kezdtek ingatlan­felújításba, ami megnövelte a világpiaci keresletet. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója szerint a korlátozások és a lezárások miatt a kínálat nem tudott lépést tartani a növekvő kereslettel, így szinte azonnal megbomlott a piaci egyensúlyi ár és a piaci mennyiség. Pásztor Szabolcs úgy véli, rövid távon a kormányzati beavatkozásnak a közgazdasági törvényszerűségek miatt van árkorrekciós hatása, hosszabb távon pedig a normál piaci mechanizmusok miatt is megáll majd az árak növekedése. Az viszont nem valószínű, hogy az árak a járvány előtti szintre esnek vissza – magyarázta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!