gazdaság

2020.11.20. 17:30

Végéhez közeledik az őszi betakarítás

A csapadékos időjárás mellett a koronavírus is hátráltatta a zalai gazdák őszi munkáját a földeken. A betakarítás és a vetés mellett a trágyázás is most zajlik.

Jóna István

Sabján Krisztián, a NAK megyei elnöke Fotó: ZH-Archívum/PU

Október végén egy időre megállt a csapadékos időjárás miatt a kukorica betakarítása és az őszi kalászosok vetése, ami időközben már befejeződött. A zalai gazdák a koronavírus-járvány ellenére is megpróbálják minél hatékonyabban elvégezni az őszi munkákat.

– A kukorica betakarítását a kombájnok és a szárítók kapacitása befolyásolja a járványhelyzet mellett. A termés­átlag a hetekben elmaradt az elmúlt évek átlagaitól, de ez betudható annak, hogy a gazdák már a gyengébb területeket aratják. Közben, ami Zalára nagyon jellemző, a vadkár is egyre nagyobb a még álló táblákon. A termésátlag előreláthatóan az elmúlt évekhez hasonló lesz. A kukorica betakarításkori nedvességtartalma 18–24 százalék között van, ez a borongós időjárás miatt várhatóan nem is fog csökkenni.

Az időben elvetett búzaállomány is szépen fejlődik, amit később vetettek, az is kezd kisorolni. A kukoricának közel 80 százalékát learatták már, míg a szója betakarítása, ami szintén akadozott az időjárás miatt, 90 százalékon áll. Ami a földeken maradt, valószínűleg már nem is lesz learatva – tájékoztatott Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

A zalai földeken az aratás mellett a búza vetése is jól halad, már 90 százalék fölött van. Annak, aki a búza vetése után gyomirtást tervez, igyekeznie kell, mert jönnek a fagyos időszakok, figyelmeztet az elnök. Akiknél szépen növekedésnek indult a repce, ott pedig gombaölőszeres, regulátoros kezelés szükséges, tette hozzá.

Sabján Krisztián, a NAK megyei elnöke Fotó: ZH-Archívum/PU

A november 11-től hatályos járványügyi korlátozás, mely szerint 20-tól 5 óráig kijárási tilalom van, már csak részben korlátozza a szántóföldi munkákat.

– Ez az intézkedés kevésbé érinti a gazdákat, mivel lassan vége az őszi betakarításnak. A munkavállalóknak a formanyomtatvány biztosít mozgásteret, a megjegyzés rovatban kell feltüntetni a kivételre okot adó körülményt, amiért ebben az időszakban dolgoznak. Sok kamarai tagunk egyéni vállalkozó vagy őstermelő, ők a vállalkozói igazolvánnyal és az őstermelői papírokkal igazolhatják a munkavégzést. Azt javasoljuk: ezeket tartsák maguknál a munkavégzés idején – mondta Sabján Krisztián.

Hozzátette: a többműszakos rendben dolgozókat, az éjszakai munkát (24 órás szárítást, szántást, fejést) végzők is jó, ha maguknál tartják ezt az igazolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!