Frissen Zalából

2021.12.12. 08:00

Mit ajánlanak a szakemberek karácsonyi ajándékként a gyerekeknek?

Ha karácsony, ha húsvét, természetesen a gyerekek élveznek előnyt, már ami az ajándékok vásárlását illeti. Persze mindig az üzletben derül ki, hogy nem is olyan könnyű választani.

ZH

Az egyszerű félhenger egyensúlyérzéket fejleszt, ami az íráskészségre is jótékony hatással bír, és persze jó benne hintázni

Forrás: Shutterstock

A gyerekekkel foglalkozó szakemberek, óvónők, pedagógusok, gyermekpszichológusok, mozgásterapeuták javaslatai szerint inkább mozgást, idegrendszert, motorikus képességeket fejlesztő játékokat adjunk a kicsik kezébe, a statikus, „csak” nézni való babáknak nem sok hasznát veszik. Ezek között az öltöztethető változat szolgálja a gyerek értelmi, érzelmi fejlődését.

 

Szerencsére ma már a spe­ciális fejlesztőjátékok is tetszetősek, jól is néznek ki, nemcsak hasznosak. A család kedvence lehet például a mágikus homok, amely ezer színben kapható, jól formázható, de látványosan vissza is alakul egy idő után. Ezt hároméves kor felett javasolják, az alatt inkább olyan tárgyakat érdemes a kicsi keze ügyében hagyni, amit bátran a szájába vehet. Sokan szisztematikusan tiltják ettől a „tevékenységtől” a kúszó-mászó, totyogó kisembereket, holott a művelet komoly ismeretszerző módszer az ő korukban: a látás, hallás, tapintás mellett a szájukkal fedeznek fel anyagokat, ízeket, felületeket, nem beszélve arról a fránya fogzásról, ami eleve folyamatos, kényszeres rágásra készteti őket. Ha erőteljesen színes, vagy kontrasztosan fekete-fehér monokróm, sokféle textúrát mutató, gyömöszölhető, rágható, gyúrható játékokat vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy boldog lesz, ráadásul jó sokáig lefoglalja magát vele az egyéves közeli családtagunk. A nagyobbak kaphatnak mondjuk beltéri hintáztató alkalmatosságot, hiszen a mozgásigényük kifogyhatatlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!