Gazdaság

2011.01.19. 16:53

Bezár a zalaegerszegi fűtőház, de nem lesznek elbocsátások

Bezár a megyeszékhelyi fűtőház, a jelenleg itt dolgozó 23 ember azonban nem kerül utcára, a MÁV-Gépészet Zrt. ugyanis továbbfoglalkoztatja őket.

Varga Lívia

A zalaegerszegi műhely a Bz típusú dízel motorkocsik és az ezekhez kapcsolódó úgynevezett mellékkocsik karbantartására alkalmas. Az ennél korszerűbb  a vasútvillamosítás következményeként megjelenő  mozdonyok javításához azonban nincsenek meg a szükséges feltételek. A fűtőháznak ráadásul a közeljövőben lejár a telephely-, valamint a vízjogi engedélye, ezek megújításához pedig olyan környezetvédelmi beruházás kellene  egy olajelválasztó szeparátor beépítése az ipari szennyvízrendszerbe , amelyre nem tud forrást előteremteni a MÁV-Gépészet Zrt.

Mindezek alapján belátható, hogy a területi műhely a jelenlegi körülmények és feltételek melletti továbbüzemeltetése nem lehetséges, mivel olyan többletköltségeket róna a MÁV-Gépészet Zrt.-re, amely kockáztatja a vállalat gazdaságos működését - indokolta a bezárást lapunknak küldött válaszában a MÁV kommunikációs igazgatósága.

A zalaegerszegi fűtőház április 1-jén szűnik meg, a 23 dolgozó azonban nem lesz munkanélküli. Azoknak, akik életkoruk alapján megfelelnek a korengedményes nyugdíjazás feltételeinek, ezt a lehetőséget ajánlja fel a zrt., a többiek pedig Nagykanizsán, Celldömölkön és Szombathelyen dolgozhatnak tovább. A zalaegerszegi műhely feladatait az utóbbi két telephely veszi át.
Azok, akik maradnak, számíthatnak a MÁV-Gépészet rugalmasságára. Az ígéret szerint a foglalkoztatási lehetőségeket egyenként vizsgálja meg a társaság, hogy megtalálja a munkavállalók számára legjobb megoldást. A sajtóosztály tájékoztatása szerint azt szeretnék, hogy a váltás a lehető legkisebb kellemetlenséggel járjon, a kollégák pedig végzettségüknek, szaktudásuknak megfelelő munkakörbe kerüljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!