Egyéb

2010.01.04. 07:36

Gyengéd érintésekkel

Kellemes illat, nyugtató, halk zene és félhomály. Akárha masszázsra érkeztem volna, ám itt erőteljes, hirtelen mozdulatokról szó nincs. Finom, lágy érintések jellemzik a kezelést, mely betegségek megelőzésére és gyógyítására egyaránt alkalmas.

Péter Gyöngyi

- Mélyreható gyógymódról van szó, a szövetek mozgását, a szervezet természetes ritmusát érzékeljük. Ez a kezelés elősegíti a szervezet öngyógyító folyamatait, erősíti az immunrendszert és jó közérzetet biztosít - fogalmazott az egerszegi Fekete Enikő gyógytornász-fizioterapeuta, aki cranio-sacralis terapeuta képzés alatt áll. - A keringési és légzési rendszer mellett a cranio-sacralis rendszer szervezetünk harmadik nagy élettani rendszere, melynek alapját a központi idegrendszert körülvevő membránrendszer, illetve a benne keringő agyi-gerincvelői folyadék képezi. Ez utóbbi termelődése, keringése, felszívódása adja a rendszer ritmusát, és annak minőségét. Ha a folyadékáramlást akár fizikai, akár lelki sérülések miatt létrejövő feszülések akadályozzák, az a test különböző pontjain kitapintható. A cranium koponyát, a sacrum pedig keresztcsontot jelent, az elnevezés tehát a koponya és a keresztcsont működési egységére utal. Kutatások bizonyítják, hogy a koponyacsontok a kapcsolódó varratokon keresztül bizonyos fokú elmozdulásra képesek. John E. Upledger amerikai orvosprofesszor dolgozta ki azt a mikromanipulációs technikát, amellyel a koponyacsontok kóros mozgása korrigálható. A kezelés főként a koponyán, a törzsön és a medencén végzett nagyon finom, kívülről nem is látható gyengéd mozdulatokból áll, tehát merőben más, mint a masszázs vagy egyéb kezelési formák.

Mivel a központi idegrendszert körülvevő membránrendszer minden ideggel kapcsolatban van, széles körben alkalmazható terápiáról van szó. Az első kezelés beszélgetéssel kezdődik, nyilván szót kell ejteni a beteg panaszáról. Ennek köszönhetően ez másfél órás is lehet, míg később általában egy-egy órán át tart. Miután az illető kényelmes ruhában elhelyezkedett a kezelőágyon, a szakember kitapintja a test különböző pontjain a cranio-sacralis ritmust.

- Most úgynevezett fenntartó kezelésre érkeztem, tavasszal kezdtük a terápiát - említette Vörös Éva, akit tapasztalatairól kérdeztünk. - Már az első alkalom után éreztem a változást, akkor gyakrabban jöttem, most negyedévente egyszer. A kezelések alatt kellemesen ellazult állapotba kerültem, nyugalom járta át testemet. Szerencsére nincs már semmiféle gondom, visszaesést sem tapasztaltam a problémámat illetően.

- Négy-öt kezelés után jött teljesen rendbe, de folyamatos volt a javulás - tette hozzá végül Fekete Enikő.


NEM CSAK STRESSZOLDÁSRA
A stresszoldás mellett hatékony lehet nyak-, hát- és derékfájdalmak enyhítésében, álmatlanság, krónikus fáradtság, migrén, fejfájás, emésztési zavarok, központi idegrendszeri zavarok, menstruációs és mozgásszervi problémák, depresszió kezelésében. Segít a szülés utáni regenerálódásban. Biztonsággal alkalmazható terhesség alatt, kicsi gyerekeknél, idős embereknél. Akut agyi történések esetén és olyan betegségeknél, amikor változhat a koponyaüregi nyomás fokozódása veszélyt jelenthet, nem élhet a beteg a cranio- scacralis terápia nyújtotta lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!