Elűzték a zord telet (képgalériákkal)

A nagyböjt kezdete előtti nap a mókázás, na és persze a fánksütés jegyében telt Zala megye településein is.

Péter Gyöngyi


Fánk sült Botfában

Nyolc asszony sürgött-forgott kedden a botfai Közösségi Házban: az ízletes húshagyó keddi eledel alapját nyolc kilogramm liszt jelentette.

- Nem ám fehér szigetelőszalag van rajta! - perdült ki a konyhából egy nagy tálca  fánkkal Simon Ottóné.

Az Őszirózsa Nyugdíjas Klub   vezetője, Olasz Gyuláné elárulta,  már több, mint tíz éve ápolják e hagyományt.

A szoba asztalán legalább hetven darab ínycsiklandó, cukorral meghintett szalagos fánk sorakozott, de a konyhában még tüsténkedtek az asszonyok: az asztalon a már kiszaggatott tészta várt sorsára.

-  Negyven-ötven főre számoltunk, a helyi civil szervezetek tagjait is várjuk egy kis falatozásra - tudtuk meg a házigazda  klub vezetőjétől.

- Összejövünk, elbeszélgetünk, jól érezzük magunkat - összegeztek az egybegyűltek.


Receptek:

Farsangi fánk recept itt!

Farsangi rózsafánk
 
Forgácsfánk

Szalagos, pálinkás



Felvonulás Egerszegen

A zalai megyeszékhelyen  Zorro is feltűnt, de többek között  ősemberekkel, kalózokkal, katicabogarakkal, sőt,  életre kelt dominókkal is találkozhattak a járókelők. A  Nagycsaládosok Zalaegerszegi Egyesülete idén  immár tizennegyedik alkalommal  mindenkit várt télbúcsúztató, tavaszköszöntő  rendezvényére. A vállalkozó kedvűek a Dísz téren gyülekeztek, ahol műsorral és természetesen fánkkal,  forralt borral várták őket.

- „Adja Isten, így szól, többször is, másszor is, Hogy így megviduljon köztünk a komor is; Más egészségéért, a magunk hasznára, Eresszük ezt a bort a többek útjára...” -  idézett köszöntőjében  Csokonai  Dorottya című művéből Zalaegerszeg alpolgármestere, Balaicz Zoltán,  aki  közös, hangos télbúcsúztatásra buzdította az egybegyűlteket az évről évre nagyobb szabású rendezvény résztvevőit.

 A kereplőkkel felszerelkezett jelmezesek az Európa térről indultak a Városi Fúvószenekar nyomában és egészen a Csány-szoborig  vonultak. A rendezvényt ezúttal is jelmezverseny  zárta.


Házasodtak a babák

Csesztregen a Falubarát Egyesület kezdeményezésére egy régi helyi hagyománynak hódoltak, ismét összeadták Varga János babáit. A két szalmabábut még a XX.  század elején mutatta be első alkalommal a község megbecsült mesterembere, a szokás szünetekkel ugyan, de azóta él a községben. A bábukat eskető kisbíró szerepét ezúttal Bedő Róbert, a helyi színjátszó csoport vezetője töltötte be. A falut este aztán maskurák lepték el, akik a telet jelképesen máglyarakással űzték el.

 Lentiben ugyancsak télűző szertartást tartottak, itt szalmabábu égetésére került sor. Előtte az Egy Clubban a zalaegerszegi Zabszalma együttes adott műsort.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!