Zalaegerszeg

2015.05.11. 17:18

Írótábor és ITP - Rendkívüli ülést tartott a megyegyűlés Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Rendkívüli ülést tartott a megyei közgyűlés, a testület egyebek mellett a muravidéki magyarság támogatásáról határozott.

Varga Lívia

A grémium egyhangú döntése értelmében a közgyűlés idén 1 millió forint támogatást nyújt a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) részére zalai szakemberek vezetésével zajló, iskolásoknak szóló drámatábor szervezéséhez, a muravidéki műkedvelő csoportokat vezető zalai szakemberek tiszteletdíjának és útiköltségének fedezéséhez, ifjúsági programok megrendezéséhez, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház lendvai vendégszerepléséhez, valamint a muravidéki és zalai fiatal tehetségek számára meghirdetett Ifjúsági Pannónia címet viselő írótábor támogatásához.

Dr. Pál Attila elnök felelevenítette: a megyei önkormányzat és az MMÖNK együttműködése 1992-ben indult, s azóta számos pozitív tapasztalat támasztja alá a megállapodásban rögzített szándék helyességét. Eszerint minden lehetséges eszközzel segíteni kell a muravidéki magyarság nemzeti kultúrájának, hagyományának megőrzését, és a kétnyelvű oktatási intézmények működését.

Egy másik témában is döntött a közgyűlés: elfogadta a Zala Megyei Integrált Területi Program (ITP) 3.0-ás változatát. Erre azért volt szükség, mert az irányító hatóság a 2.0-ás változat elfogadását követően áttervezést kért, így az ITP újabb verzióját a kézhez kapott forrásallokáció alapján kellett elkészíteni.

A legnagyobb előrelépést e tekintetben a gazdaságélénkítő és népességmegtartó településfejlesztésről szóló intézkedés esetében sikerült elérni, tájékoztatott dr. Pál Attila, hangsúlyozva: ez jelentős eredmény, mivel a megyében a népességcsökkenés meghaladja az országos átlagot, s emellett folyamatos az elvándorlás is, mivel az országosan jó eredményű középiskolákból kikerülő fiatalok a diplomaszerzést követően nem térnek vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!