Zalaegerszeg

2014.11.20. 17:30

Pénz lakáscélra - Döntöttek a jövő évi alap felhasználásáról

Zalaegerszeg - Önkormányzati bér- és művészlakások felújítása, a városrehabilitációval összefüggő fejlesztések és az első lakáshoz jutók támogatása is szerepel a jövő évi lakásalapból finanszírozandó célok között.

Varga Lívia

Az alapba a városi lakások értékesítéséből befolyó bevételeket gyűjtik, a pénzt lakhatással összefüggő, valamint belváros-rehabilitációs célokra fordíthatják, így például lakásépítésre, -vásárlásra és -felújításra, uniós pályázatok önrészeként, továbbá önkormányzati lakbértámogatásra.

A közgazdasági osztály tájékoztatása szerint az alapban szeptember végén – számlapénz és értékpapír formában együttesen – mintegy 437 millió forint volt, ebből 327 millióra már kötelezettséget vállalt az önkormányzat. Bár a szakosztályok részéről 241 millió forintos igény jelentkezett, év végén 110 millió forint maradvány várható, a testület múlt heti ülésén ennek tervezett felosztásáról döntött.

Művészlakások a Páterdombon. A hetvenes években épült ingatlan felújítása erősen időszerű. Fotó: Katona Tibor

Mint elhangzott: jövőre 20 millió forint áll rendelkezésre az első lakáshoz jutók támogatására, 35 millióból önkormányzati tulajdonban levő bérlakásokat újítanak fel (a tervek szerint 30-at), a művészlakások felújításának első ütemére 10 millió forint jut, a belváros-rehabilitációval kapcsolatos kiadások fedezésére pedig 45 millió. A közgyűlésen elhangzott: az első lakáshoz jutóknak szánt támogatást nagyon kevesen veszik igénybe (az első háromnegyed évben öten kaptak 4,5 millió forintot), ezért a gazdasági bizottság javaslata alapján az erre a célra el nem költött pénzt át kellene csoportosítani a művészlakások felújítására. Az elsődleges cél azonban annak felülvizsgálata, hogyan lehet átalakítani a fiatalok lakáshoz jutásának támogatását úgy, hogy minél többen élhessenek a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!