Zalaegerszeg

2014.09.26. 07:26

Idén is nagy sikere volt a Családfesztiválnak

Zalaegerszeg - A Családfesztivál 1994-ben indult Zalaegerszegen. Akkoriban alig volt rendezvény a városban, különösen nem olyanok, amelyeken a családok együtt vehettek részt - idézte fel Paksáné Szentgyörgyi Éva, a fesztivál egyik szervezője. - Most, a fesztiválok sokaságában egy olyan színfolt maradt ez a rendezvény, ahová készülnek az emberek, amit várnak és számon kérnek. A mondanivalója az, ami fontossá, egyedivé teszi a programot.

Németh Diána

A társadalom nagyon sokat változott az első Családfesztivál óta eltelt mintegy két évtized során. Világszerte jelentkező probléma, hogy a közösség tagjainak a mindennapokban nehéz időt találni az elmélyült találkozásokra, beszélgetésekre.  Ezt a fesztivál szervezői is tapasztalták. Felmérést végeztek, hogy mire van igény, amelyből kiderült, hogy a családok szeretnék együtt tölteni az időt, együtt élvezni a programokat.

- Egy jó családért, jó családi légkörért érdemes küzdeni, áldozatot hozni: ez a családtagok részére testi-lelki egészséget jelent. A jó család komoly védőháló! - hangsúlyozta Paksáné Szentgyörgyi Éva.

A szervezők olyan tematikát találnak ki minden évben, olyan értéket mutatnak meg, amely gondolkodásra készteti a résztvevőket, amelyet magukkal tudnak vinni, amelyből tanulni, és építkezni lehet.

- A fogyasztói társadalom azt sugallja, hogy ami elromlott, azt nem megjavítani kell, hanem kidobni, lecserélni. Az effajta gondolkodással, a család és a házasság válságának tendenciájával szembe menő utat szeretnénk felvázolni az előadásokban - folytatta a szervező- Minden évben ismert és kevésbé ismert előadókat hívunk meg. Felsorolni lehetetlen, hogy már kik jártak nálunk az elmúlt 21 év alatt.

A programok szervezésben aktívan nyolcan vesznek részt, a hetven év körülitől a húszas évei elején járó egyetemistáig, minden korosztály képviselteti magát. Ők a lezajlott fesztivál értékelése után azonnal elkezdik ötletelést. Olvasnak, tájékozódnak, figyelnek az aktuális történésekre, együtt gondolkodnak, vitáznak, majd ezután kialakul, mi legyen a következő év témája, kiket hívjanak meg, miről kérdezzék őket.

- Nagyon szeretem ezeket az alkalmakat, mert sokat tanulunk egymástól, sok ismeretet szerzünk, igazi műhelymunka folyik ilyenkor - meséli mosolyogva Paksáné Szentgyörgyi Éva. - Feltétlenül említést kell tenni azokról a fiatalokról is, akik már beleszülettek a Családfesztiválba és sokuknak szüleik a program aktív vagy már visszavonult szervezői közé tartoznak. Ügyesen segítettek a lebonyolításban, a folyamatok zökkenőmentessé tételében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!