Zalaegerszeg

2010.02.15. 07:12

Messze földön híres volt a nemesrádói kocsma

A szombati havas utakkal való küzdelem nem zavarta a nemesrádóiakat, noha a közép-zalai kis falu megközelíthetősége sem túl könnyű ilyenkor. Pedig érdemes volt e hét végén.

Szabó Judit

Mindenesetre a 2005-ben alakult nemesrádói Kurázsi Kulturális Közhasznú Egyesület felhívásának engedve szombaton délután a 322 lelket számláló község apraja-nagyja összegyűlt a faluháznál, sőt, rajtuk kívül még 11 közeli település is képviseltette magát a II. Dely-napon, amikor is kolbásztöltő- és borversenyen csaptak össze a csapatok. (Többek között Nagykapornak, Orbányosfa, Misefa, Bezeréd, Pacsa, Dióskál, Nemessándorháza, Alibánfa, Zalaszentmihály képviseltette magát.) Az egyesület biztosította három-három kilogramm kolbászhúst a versenykiírás szerint egyéni fűszerezéssel kellett a lehető legízletesebbé varázsolni. Ez tavaly a misefaiaknak sikerült legjobban, idén pedig a nemesrádói Dödi-Tökik csapata vihette haza a fődíjat, azaz a közhasznú egyesület arany húsdarálóját. Az elkészült eledelre jól csúszott a borversenyen jeleskedő nyertes vörösbor, mely a helybeli Gulyás Sándor szakértelmét dicséri. A szentgróti Veress-pincészet szakemberei a bírálóbizottság tagjaiként a legjobb fehérbornak Pálfi Károlyét találták.

Mint Gazdagné Gecse Annától, az egyesület elnökétől megtudtuk, a költségek szépen megtérültek, mivel a becsületkasszás fizetési rendszer - a hajdani híres Dely-kocsma szisztémáját elevenítve fel - kitűnően működött (a Dely-kocsmáról keretes írásunkban.)

A falu kulturális életét szervező lelkes aktivisták, akik tiszteletdíj nélkül végzik munkájukat, fontosnak tartják, hogy a gyerekeknek (80 fiatal él Nemesrádón) és a felnőtteknek legyen közösségi élményük, szeressék a településüket, lássák, a kisfalvak is élhetővé tehetők kis odafigyeléssel.


MESSZE FÖLDÖN HÍRES VOLT A KOCSMA
Nemesrádón a hetvenes években különös kocsma üzemelt. Dely Gyula úgy szolgálta a falu lakóit, a hozzá betérők igényeit, hogy rájuk bízta a fizetést, ki-ki annyit fizetett, amennyit jónak látott. A becsületkasszás módszer jól működött, a tulajdonos család 10 évig megélt belőle, amíg a hatóságok meg nem vonták a működési engedélyt tőlük. Dely Gyula gyermekei is ott voltak szombaton, az általuk felajánlott díjat a zalaszentmihályi csapat vihette haza a kolbásztöltők közül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!