Zalaegerszeg

2009.07.03. 02:29

Újfajta ellátás

Zalaegerszeg - Új szociális ellátást vehetnek igénybe a rászorulók július elsejétől a városban. Az önkormányzat demens részleget hozott létre tíz férőhellyel a Landorhegyi Idősek Klubjában.

Szabó Judit

Az új szolgáltatást azért szervezte meg az önkormányzat, mert sok családnak problémát okoz az időskori szellemi hanyatlás tüneteivel küzdő hozzátartozó gondozása. A demenciában szenvedő idősek a betegség előrehaladtával egyre kevésbé képesek gondoskodni magukról, a szociális ellátórendszerbe azonban eddig csak a súlyos, magukat ellátni képtelen betegek kerülhettek. Ők az idősek otthonában két éve létrehozott bentlakásos demens részlegre nyerhettek felvételt. A 24 férőhelyes részleg teljes kihasználtsággal működik, s már tizenöten vannak a várólistán.

Július elsejétől nemcsak a súlyos, hanem a középsúlyos demens betegeknek is segítséget kínál az önkormányzat: bár mindössze tíz férőhellyel, de megszervezte nappali ellátásukat a Landorhegyi Idősek Klubjában. A demens részleg mellett tovább működik a 30 férőhelyes klub.

- Nem szeretnénk teljesen elkülöníteni a kettőt, bevonnánk a demenciában szenvedőket az idősek klubja programjaiba, az ott kialakult társaságba. Nekik gyakran csak irányításra van szükségük, például arra, hogy valaki karon fogja őket és azt mondja, megyünk ebédelni - említette Magyar Gyuláné, a Gondozási Központ vezetője.

A központ állapotfelmérést végzett az intézményegységeibe járó idősek körében. Akikről kiderült, hogy középsúlyos demenciában szenvednek, átkerülhetnek az új, speciális részlegre, de a városból is fogadnak jelentkezőket. Az eddig beérkezett kérelmek elbírálása folyamatban van. A felvételhez szakorvosi vélemény szükséges.

Az ellátottakról szociális gondozók és mentálhigiénés szakemberek gondoskodnak. Képességeik megőrzését és fejlesztését mozgás-, zene-, tánc-, báb-, játék- és művészetterápiával is segítik. A művészetterápia például a szorongás oldására, az önértékelés javítására, a személyiség szinten tartására szolgál. Az ellátást állami normatívából és az önkormányzat támogatásából finanszírozzák. Az ellátottaknak csak 20 forintot kell fizetniük naponta, valamint az étkezés díját.


ZH fotó: Pezzetta Umberto

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!