Vörösiszap

2011.04.16. 09:33

Teljes illetékmentességet kapnak a vörösiszap-károsultak

Teljes illetékmentességet kapnak a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjai, függetlenül attól, hogy új vagy használt lakást vásárolnak az állami kártalanítás során - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Devecser honlapján.

MTI

Az adóhatóság közlése szerint az állami kártalanításban új lakást választók - mivel telkükön négy éven belül felépül a lakóházuk - az illetéktörvény értelmében illetékmentességet kapnak.
   
A kártalanításban használt lakást vagy lakáshoz tartozó vagyoni értékű jogot (haszonélvezet) szerző károsultaknál egy lakás, illetve egy vagyoni értékű jog esetében a NAV a nemzetgazdasági miniszter rendelete alapján nem szab ki illetéket.
   
A NAV Veszprém Megyei Adóigazgatóságának közleménye szerint "az érvényben lévő jogszabályok alapján az állami adóhatóságnak a fenti illetékmentességről, illetve az illeték kiszabásának mellőzéséről írásban, úgynevezett fizetési meghagyásban kell az érintett károsultakat tájékoztatni", de ez a kiküldött fizetési meghagyás nem jelent fizetési kötelezettséget, ezzel a károsultaknak "közvetlen teendőjük nincsen".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!