Vonyarcvashegy

2014.08.09. 16:32

Negyven halász emléknap

Vonyarcvashegy - A hétvégén tartják a hagyományos 40 halász emléknapot Vonyarcvashegyen.

Szabó Judit

Vonyarcvashegyen már 22. alkalommal tartották meg a 40 halász emléknapot, amellyel egyrészt a jelenkor halászai előtt tisztelegnek, másrészt arra a 40 halászra emlékeznek, akik a legenda szerint 1729 telén csodával határos módon menekültek meg a jeges Balatonból, és hálából kápolnát építettek partra érésük közelében, a vonyarcvashegyi Szent Mihály-dombon.A rendezvényen balatoni fotókból nyílt kiállítás a művelődési házban, majd megrendezték a halászléfőző versenyt, ezúttal 16 csapat részvételével. Visszatérve a régi hagyományhoz, ingyen biztosítottak kóstolót a vendégeknek, emelte ki Illésné Major Julianna, a művelődési ház vezetője.

A versenybe a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. csapatai mellett baráti körök és civil közösségek neveztek be. Egervárról idén is eljött a Gángó Károly vezette baráti társaság. Gángó Károly elmondta: épületgépészként dolgozik és hobbiból főz. A zalai halászléhez, amit készítettek, tizenkét fajta halat passzíroztak át, abból lett az alap, s a végén pontyszeleteket tettek bele. Az emléknapon részt vett Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, s lapunknak elmondta: jelenleg nincs halászat a Balatonon. A kereskedelmi célú már 15 éve megszűnt, az ökológiai jellegűt pedig felfüggesztették, s az intézkedés most is érvényben van. Nem volt tartható ugyanis az a helyzet, hogy a horgászok pénzén telepített halakat (merthogy a balatoni halgazdálkodás forrásainak 80-85 százaléka a horgászok befizetéseiből származik) a halászok lehalásszák, a vendéglátás pedig értékesíti, magyarázta.A hétvégi rendezvényen megkoszorúzták a halászok vonyarcvashegyi emlékműveit és szórakoztató programok várták a kikapcsolódni vágyókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!