Szepetnek

2016.03.07. 15:04

Veterán "babajárgány"

Szepetnek – 1948-ban készült babakocsit újított fel Lang György és Markács Zoltán. A kocsinak olyan rúgórendszere van, hogy ihaj Így aztán maximális kényelemben érezhette magát a baba.

Horváth-Balogh Attila

A babakocsi egykori „lakója”, a most 67 éves Papócsi András és felesége ajánlotta fel az igen masszív (ebben még benne volt az anyag, ahogy mondani szokták) járművet a most készülő falugyűjteménybe.

– Lang Györggyel végeztük a babakocsi felújítását, melyet Andrásék ajánlottak fel nekem, mert tudták, hogy szeretek régi dolgokat gyűjteni – hallottuk Markács Zoltántól, aki egy szép vaskályha-gyűjteménnyel is rendelkezik. – Elhoztam, teljesen szétszedtük darabjaira és valamennyi alkatrészét felújítottuk. A babakocsin minden eredeti, a farostlemezből készült oldalfalakat lefestettük, a kerekeken lévő gumikat kicseréltük, a fém elemeket pedig lekrómoztuk. A kárpitot szintén lecseréltettük. Érdekesség, hogy a megfelelő rugózást nem csak a tengelyekre merőleges rugók biztosítják, hanem az azokra hosszirányban felszereltek is, melyek a kerékre érkező oldalirányú ütéseket (például járdaszegély) hivatottak mérsékelni. Mi több: napellenző és lökhárító garantálja a first class utazást.

Markács Zoltán és Papócsi Andrásné a babakocsival, mely valódi kényelmet kínált – a babának Fotó: Szakony Attila

Zoltán hozzátette: igen stabil, kényelmes és tágas kocsik voltak ezek, igaz, súlyuk is volt rendesen. Mint azt elmondta, a megszépült babakocsit a település helytörténeti gyűjteményében szeretnék elhelyezni, ha kész lesz az annak otthont adó falumúzeum.

– Munka közben minden alkatrészt lefényképeztünk, hogy tudjuk, hogyan kell őket újra összerakni, mert ránézésre egyszerűnek tűnnek ugyan, de nem voltak azok – jelentette ki.

Papócsi Andrásné azt mesélte: nem véletlenül lett ilyen magas a babakocsi, hanem azért, hogy a benne felülő gyerek ne bucskázzon ki belőle – manapság ezt kengyellel küszöbölik ki. Elárulta: a kocsit a padláson őrizték és a tetőfelújítást végző munkások egyszer már ki akarták dobni, ő azonban nem engedte. És milyen igaza volt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!