SÉTA

2014.03.12. 12:17

Halálos szépség; nem elég tájékozottak a fiatalok

Zalaegerszeg - Mint tudjuk, a nők, különösen a tinédzser lányok több mint 90 százaléka nem elégedett az alakjával. A tévében, a plakátokon, az újságban mind csontsovány, tökéletes bőrű és arcú modellekbe botlunk.

Hiába vagyunk tisztában azzal, hogy ezek a nők csupán a jó képszerkesztő programoknak köszönhetően néznek ki így, tudat alatt mégis úgy hisszük, ez az ideális. Sajnos az anorexia, a bulimia és a többi étkezési zavar kialakulásához is ez vezetett.

A bulimia, az egyik legelterjedtebb ilyen betegség, az utóbbi években még az anorexiát is megelőzte. Legfőbb tünetei az úgynevezett falási rohamok, amelyek legtöbbször éjszaka törnek rá a betegre. A hatalmas kalóriamennyiség bevitele után azonban felszínre tör a bűntudat és a bulimiás meghánytatja magát. Mostanában ,,népszerű" az úgynevezett hashajtózás is.

Az anorexia, más néven kóros soványság a második leggyakoribb étkezési zavar. Akárcsak a bulimia, ez is pszichés alapú, és kéz a kézben jár a testképzavarral. Ha egy beteg belenéz a tükörbe, hajlamos kövérebbnek látni magát, még akkor is, ha nem így van. Az étvágyát egy idő után elveszti, olyannyira, hogy csak minimális mennyiségű tápanyagot visz be a szervezetébe. Ha nem kezelik az anorexiát, halálos kimenetelű lehet!

Ezért is kell, hogy elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Az önbizalom nagyon fontos, ne próbáld meg összehasonlítani magadat mással! Azonban, ha mégis fogyókúrára adnád a fejed, a torna és az egészséges életmód a legjobb megoldás. Elég elkeserítő, hogy hiába foglalkozik ezekkel a témákkal gyakran a média, a betegek száma mégsem csökken, és sajnos a fiatalság sem elég tájékozott. A cikkem is abból a célból íródott, hogy felhívjam a figyelmet a betegségre, és annak veszélyeire.

Rákos Bianka, Ganz-Munkácsy SzKI, SzI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!