Rendőrségi

2012.01.24. 14:52

Vigyázat! Egyre rafináltabb trükkökkel élnek a csalók Nagykanizsán

Trükkös tolvajok Nagykanizsa utcáin csapták be áldozataikat a közelmúltban: volt, aki "nagyon kedvező áron" műszaki cikket ajánlott fel pénzért cserébe; volt, aki fuvarozás címén szerzett pénzt a gyanútlan várakozótól; de előfordult olyan is, hogy ketten szóval tartottak egy házaspárt, hogy a feleség táskáját megszerezzék az autóból.

zaol.hu


"Nagyon kedvező ár": műszaki cikket ajánlott fel a pénzért cserébe
A csalók lerobbant gépkocsi ürügyén pénzt kért áldozatától az egyik elkövető – számítva kiszemeltje jó üzleti érzékére –, cserébe műszaki cikket ajánlott fel nagyon kedvező áron. A pénzért cserébe csak bosszúságot kapott, mert hiába ígérte a csaló, hogy hamarosan visszatér a jóval értékesebb áruval, nem érkezett meg. Az elkövető 30-35 éves, normál testalkatú, 170-175 cm magas, rövid fekete hajú, dús szemöldökű, sötét dzsekit és fekete nadrágot viselő, megnyerő, udvarias modorú férfi volt.


Azt hitte, hazaviszik autóval, ehelyett könnyebb lett a pénztárcája
Egy buszmegállóban várakozó férfinek azzal próbált imponálni az arra sétáló elkövető, hogy autóval érkező barátjával hazaviszik. Rá is állt a dologra, majd azzal rukkolt elő a csaló, hogy az érkező gépkocsiba még kell venni olajat, de csak a barátjánál van pénz. Ha megvennék, amíg a barát megérkezik, előbb hazaérnének. A gyorsabb és kényelmesebb hazautazás reménye sokba került, ugyanis az átadott pénzzel vásárolni távozó férfit többé nem látta a sértett.


Sokba került az aprópénz felváltása
Egy parkolóban aprópénz váltására kérte meg áldozatát egy tolvaj, aki elterelve a segítő szándékú sértett figyelmét, a nyitott pénztárcából észrevétlenül kiemelte a bankjegyeket.


Kilopták a női táskát az autóból, míg szóval tartották a házaspárt
Társas elkövetésre is volt példa. Egyik áruház parkolójában a gépkocsija nyitott ajtaja mellett álló férfit szólította le egy 50 év körüli, erős testalkatú, hullámos hajú, bőrdzsekit viselő férfi, aki elterelve áldozata figyelmét, kiemelte az első ülésen tartott női táskát. A lopást 40 év körüli, magas, vékony testalkatú, öltönyt és fekete kabátot viselő férfi társa azzal segítette, hogy szóval tartotta az autóhoz visszatérő feleséget, majd a helyszínről piros színű Suzuki Swift típusú gépkocsival távoztak. 


A rendőrség felhívja figyelmet, miszerint nem árt az egészséges bizalmatlanság az idegenekkel szemben, még akkor sem, ha jól szituáltak, imponáló a közeledésük. Ilyen esetekben, nagyban előmozdítja a felderítést, ha az elkövetőről részletes személyleírást tud adni a sértett, és azonnal bejelentést tesz a rendőrségen.
A rendőrség kéri, aki a fenti módszereket felismerve az elkövetőkről bármilyen információval rendelkezik, jelentkezzen a Nagykanizsai Rendőrkapitányságon (8800 Nagykanizsa, Király u. 49.) személyesen, vagy tegyen bejelentést a 93/312-190-es telefonszámon! Bejelentéseiket az éjjel-nappal díjmenetesen hívható 107-es és 112-es segélyhívó valamelyikén, illetve a Telefontanú szintén díjmentesen hívható 06/80/555-111-es  telefonszámán is megtehetik.



Bűnügyek, balesetek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!