Rendőrségi

2011.12.04. 19:28

Baleset: szennyes áradatból mentették ki az aknába szorult állatot (fotók)

Mintegy két órás megfeszített munkával sikerült a tűzoltóknak és a polgárőröknek kiemelniük egy vízzel teli aknába szorult szarvasmarhát. A szerencsétlenül járt jószág egy szűk, körülbelül hatvan centiméter átmérőjű lyukon keresztül zuhant bele a föld alatt üregbe.

zaol.hu

Az eset szombatról vasárnapra virradó éjszaka történt a Lenti és Csesztreg közötti út mentén található állattartó telepen. A mentést a polgárőrök és rendőrök kezdték meg, akiket azért riasztottak, mert az állatok kitörtek a karámból.

- Egy arra járó ismerősünktől kaptuk azt az információt, hogy az állattartó telep mellett nagy tömegben szarvasmarhák lepték el az utat – foglalta össze röviden Horváth Csaba, a Kerka Mente Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület elnöke. – Ezzel párhuzamosan a rendőrségre is befuthatott a riasztás, ugyanis szinte azonos időben érkeztünk ki a helyszínre, ahol mintegy 80-100 szarvasmarhát találtunk több kisebb csoportban.
Horváth Csaba szerint a kialakult helyzet azért volt különösen veszélyes, mert az úttesten bóklászó szarvasmarhákat a sűrű köd miatt nagyon nehéz volt észrevenni, s félő volt, hogy egy arra közlekedő beléjük hajt. Ezért először gyorsan leterelték őket az útról, majd miután az osztrák tulajdonos akkor még nem került elő, az állatokat a karámba is behajtották.

- Már majdnem elhagytuk a területet, amikor egy magányos marha bőgésére figyeltünk fel – vette át a történet mesélését az ugyancsak polgárőr Varga László. – Úgy tűnt, mintha egy épületből verődne vissza az állat hangja, ezért keresni kezdtük. Ekkor találtunk rá az aknában, csak az orra állt ki a vízből.
A rendőrök értesítették a tűzoltókat, a polgárőrök pedig a Le-Ko Kft. ügyeletes munkagépét riasztották. Miután a vízből az állatot nem lehetett kiemelni, ezért megkezdték az akna tetejének elbontását. Közben a megrémült állat egyre inkább a betonnal és földdel borított üreg belseje felé menekült, több alkalommal is teljesen elmerült a szennyes áradatban. Már-már úgy tűnt, hogy nem sikerül a mentőakció, amikor az egyik polgárőr, Kozma Zsolt belevetette magát a vízbe, s így tudta áthúzni azt a hevedert a kimerült állat teste alatt, amelynek segítségével végül kiemelték. 
Közben megérkezett a helyszínre dr. Nagy Ferenc állatorvos, aki szakszerűen ellátta az állatot. A mentőakció hajnali négy órakor fejeződött be sikeresen. A vízbe esett szarvasmarhát vasárnap a polgárőrök többször megnézték, állapota kielégítőnek tűnt.

Dr. Nagy Ferenc állatorvos elmondása szerint a szorongatott helyzetbe kerül állatnál stresszes állapot léphet fel, ami heveny szívhalálhoz vezethet. A konkrét esetben a kihűlés ugyancsak problémát okozhatott volna, hiszen az állat mintegy két órát töltött a hideg vízben. Miután fizikai sérülése nem keletkezett, így nyugtatót, gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót és görcsoldód kapott a fiatal jószág.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!