Rendőrségi

2010.11.17. 19:16

Fejszével esett neki: halálra verte cimboráját

Tizenhét év fegyházra ítélte a megyei bíróság azt az 57 éves férfit, aki barátja halálát okozta. Az egerszegi férfi bezúzta cimborája koponyáját, eltörte lábát, a földre került ember mellkasára térdelt, amitől bordái sorozatban elpattantak, s órákkal később meghalt.

Arany Gábor

A szomszédok beszámolója szerint Szántó József évek óta alkoholizmusáról volt ismert a Jánka-hegyi Napkelet utca környékén. Volt, aki úgy fogalmazott, szerinte vizet soha nem ivott, márpedig részegen hajlamos volt a kötekedésre, olyankor még a kutyájának is kijutott az ütlegből. Gyakran megfordult nála gyerekkori barátja, S. Ferenc, akit viszont udvarias emberként írtak le,  ittasnak se igen látták.

Tavaly november 14-én reggel S. Ferenc az Apáczai ÁMK könyvtárába igyekezett, s belépett Szántó Józsefhez, aki marasztalta, hogy segítsen neki. Kötélnek állt, így vasúti talpfákat hordtak a szomszédból, télre tüzelőnek.

Szántó reggel feltankolt, így nyolc liter borral indultak a napnak, és alig maradt belőle késő délutánra. Miután munka végén betértek a hegyi pincéből kialakított lakásba, vita támadt a két férfi között. A házigazda arcul ütötte vendégét, amitől eleredt az orra vére, és dulakodni kezdtek.

Szántó fejszét ragadott és a szerszám élével, fokával, de még a nyelével is verte barátját  tizenhétszer sújtott le. Bezúzta koponyáját, eltörte lábát, a földre került ember mellkasára térdelt, amitől bordái sorozatban elpattantak. Szántó ez után átment a szomszédba, és kérte, hívjanak mentőt, mert összevert valakit. Beszéde kellően zavaros és összefüggéstelen volt, hogy ne vegyék teljesen komolyan, de egy idős asszony hamarosan átment hozzá. Többször is bekiabált, ám a portán uralkodó állapotok miatt az épületbe nem merészkedett be. Mivel választ nem kapott, zajt nem hallott, úgy vélte, nem kell segítség.

Szántó ekkor már a szobájában aludt, míg barátja a szomszédos helyiség padlóján órákig agonizált. Eleinte próbált odébb kúszni, de sérülései miatt már nem tudott lábra állni. Éjfél körül halt meg.

Szántó másnap reggel vette észre, mi történt. A fejszét kivitte a fészerbe, néhány véres holmiját beáztatta, majd elment barátja élettársához, s utána együtt a rendőrségre.

A férfi az eljárásban végig tagadta, hogy barátja életére tört volna. Története szerint miután összevesztek, S. Ferenc elhagyta a házat, és óra elteltével vérző fejjel tért vissza. Ő ekkor elküldte, de mert nem engedelmeskedett, noszogatásképpen a lábát megütötte. A szakértők azonban ezt a védekezést cáfolták.

 Mindezek alapján dr. Kiss Erika ügyész különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolta meg.

Dr. Balogh Miklós ügyvéd a vádtól eltérően halált okozó testi sértést látott csak megállapíthatónak. Érvelése szerint az események pontos lefolyását nem lehetett rekonstruálni. Nem tudni, ki kezdte a veszekedést. Lehet, hogy barátja ütötte meg Szántó Józsefet, aki védekezésül túl agresszívan reagált. Ezért csak fikció, hogy védence a barátja halálát akarta volna okozni. Ezt támasztja alá az is, hogy összecsapásuk után segítségért ment, csakhogy a szomszédok nem vették komolyan szavait. Visszatérve azonban a jelentős mennyiségű alkohol miatt nem volt abban az állapotban, hogy érzékelje barátja haláltusáját. Ezért nem figyelt fel a szomszéd kiabálására sem. A több liter bor miatt még másnap is nehezére esett felfogni a történteket.

Szántó József az utolsó szó jogán sajnálkozását fejezte ki a történtekért, és bocsánatot kért barátja hozzátartozóitól.

Dr. Gergye Tamás bíró szerdán,  az ítélet indoklásakor hangsúlyozta, a vádiratban foglalt tényállást mindenben alátámasztotta a bizonyítási eljárás. Szántó Józsefnek korlátozott beszámító képessége dacára tudnia kellett, a fejszével lesújtva barátja életét is kiolthatja, a földre került ember mellkasára térdelve pedig további súlyos sérüléseket okozhat, de ez sem tántorította el.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész tudomásul vette, míg vádlott és védője fellebbezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!