Rendőrségi

2009.04.10. 02:29

Ejtették a pótmagánvádat

Zalaegerszeg (ag) - Nem örül a végzésnek, mert az eljárás bebizonyította volna, hogy nem történt bűncselekmény, fogalmazott dr. Tiborcz János arról, hogy véget ért az ellene és dr. Molnár József ellen folyó pótmagánvádas büntetőeljárás.

MTI

A kaposvári katonai bírórág ugyanis megszüntette a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete által indított büntetőeljárást a zalai rendőri vezetők ellen, mert a pótmagánvádló minap ejtette ellenük a vádat.

A történet kezdete 2007-re nyúlik vissza, amikor a kanizsai kapitányság állományában dolgozó 15 tiszthelyettes gépkocsivezetői pótlék, illetve megbízási díj folyósítását kérte, mondván, munkájuk ellátásához ez jár, ám nem kapják meg. Emiatt dr. Molnár József alezredeshez, a kanizsai kapitányság vezetőjéhez fordultak beadvánnyal. Nem közvetlenül. Az irat faxon érkezett a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetétől a meghatalmazásokkal.

A beadványban megfogalmazott kérést dr. Molnár József elutasította. A határozatot elküldte a közben 13-ra fogyatkozott érintettnek, s tájékoztatta őket a jogorvoslat lehetőségéről. Ezzel azonban ők nem éltek, mert úgy tudták, hogy ügyükben a Tettrekész jár el. Ez meg is történt, de csak a szakszervezet főtitkára, Szima Judit szerint. Ő többször beszélt dr. Molnár Józseffel, illetve a megyei főkapitánnyal, dr. Tiborcz Jánossal. Ezenkívül országos feletteseikkel is levelezett, hogy a határozat módosítását elérje. Ezt azonban a zalai rendőri vezetők nem értékelték fellebbezésként, mert ilyen tartalmú iratot nem kaptak, így a határozat jogerős lett.

Ezt követően a Tettrekész feljelentette dr. Molnár Józsefet elöljárói hatalommal való visszaélésért. Dr. Tiborcz Jánost pedig emellett elöljárói intézkedés elmulasztásáért is, mert a határozatot nem bírálta el másodfokon. A Tettrekész véleménye szerint a rendőrök panaszát elutasítás után a szolgálati szabályzat szerint dr. Molnár Józsefnek fel kellett volna terjeszteni a másodfokon eljáró dr. Tiborcz Jánosnak. Ez nem történt meg.

A katonai ügyészség bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntette, s ezt a katonai főügyészség is megerősítette. Ezek után folyamodtak a pótmagánvádhoz a két zalai főrendőr ellen.

A büntetőeljárás kezdetére a pótmagánvádlók sora egyetlen személyre, Mihóczi Zsolt törzszászlósra csökkent. A februári első és egyben utolsó tárgyaláson a vallomásokból az kitűnt, hogy a tiszthelyettesek panaszhoz való joga nem csorbult. Ezt ők is elismerték, és nem vegzálták őket beadványukért sem, erről a pótmagánvádló is ilyen értelemben nyilatkozott.

Dr. Tiborcz János a bírósági eljárás megszüntetése kapcsán kijelentette, az alaptalan vádaskodás miatt büntetőjogi és polgári jogi lépéseket fontolgat. Úgy látja, sérült jó hírneve is, egyebek mellett azért, mert amikor a szakszervezet nyilvánosságra hozta ügyüket, a Tettrekész honlapján olyan kijelentések láttak napvilágot, amellyel megítélése szerint megsértették a személyiségi jogait.


Előzmények a kapcsolt anyagok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!