Púder Nélkül

2014.11.12. 18:40

A szülésznő a szem, amely minden apró részletre éberen figyel

Mindenki másként éli meg a terhességet, szülést, anyaságot, ugyanakkor vannak általános szabályok, amelyeket jó ismerni.

Takács-Horváth Viktória

Ebben is segíthet a szülésznő, akinek feladatairól, szerepéről a zalai Ribarics Franciskát kérdeztük. Nemrég végzett szülésznőként, gyakorlatát a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház szülészetén töltötte és jelenleg is a fővárosban dolgozik.

– Hogy mi a különbség a szülészorvos és a szülésznő szerepe között? Mindkettő egyértelműen támogató, segítő kell, hogy legyen – mondja. – Ám amíg szülésznő folyamatosan jelen van, addig az orvos nincs. A kórházakban a szülésznő orvos jelenlétében vezeti a szülést, a gátat előbbi védi, míg utóbbi végzi a gátmetszést. A doktor dönt a gyógyszerelésről, a kimenetelről, a szülésznő pedig folyamatosan jelzi a vajúdó állapotát, magzati és anyai monitorozással követi a vajúdást.

Nagy dolog közreműködni egy ember világra jöttének küzdelmes, de felemelő pillanataiban (Fotó: 123rf.com)

Átvitt értelemben igaz, hogy a szülésznő a szem, míg másikuk az agy. Egy komplikációmentes szülést egy szülésznő is le tud vezetni, ekkor az orvos teendője csökken.

Franciska azt tanácsolja a kismamáknak, hogy a 9. hónapot a felkészülésre fordítsák. Lehet nézegetni az internetet, meghallgatni mások tapasztalatait, de nincs két egyforma szülés, mindenkinek egyénileg kell felkészülnie.

– Fontos megérteni, hogy a fájások, amelyek a méh összehúzódásaiból erednek, ahhoz kellenek, hogy a méhszáj kitáguljon és a magzat egyre lejjebb „préselődjön” a kimenet felé. Persze ez megterhelő érzés, de ha arra gondolunk, hogy enélkül nem jöhet világra a baba, máris könnyebb. A tanácsokat, amelyek a szülőszobán elhangzanak, érdemes megfogadni. Koncentráció, fegyelem, önkontroll, vidámság, érdeklődés – ezekre kell törekednie a vajúdónak. A nehezebb pillanatokban persze más is felszínre törhet, amit a szülésznőnek tudnia kell kezelni. Elengedhetetlen a folyadék-, és energiapótlás, változó testhelyzetek alkalmazása – folytatta a szülésznő.

A szülés alatti légzést, nyomást is gyakorolni kell. Egyenletes légzés és a lefelé irányuló nyomás a megfelelő. A kapkodó légzés nem biztosítja a megfelelő gázcserét sem a magzat, sem a vajúdó számára. Illetve a fejbe irányuló, nem megfelelő időben történő erőkifejtés csak az arc feldagadását eredményezheti, előrehaladást nem.

– A nők a feszítő érzés miatt sokszor túl korán nyomnak, pedig, amíg nem mondjuk, nem kell, hiszen lehet, hogy a méhszáj még el sem tűnt. Gyakori hiba továbbá a folyamatos fekvés. A kismama vajúdás alatt ellenőrzés mellett felkelhet, sétálhat, kádban, labdán, bordásfalon, kötélen is vajúdhat. Ha végig feküdni akar, nem tilos, csak a gravitáció erejét nem használja fel segítségként.

Ribarics Franciska szülésznő

A szülésznő tanácsai segítségként szolgálnak. Nem akadékosságból mondják, teszik a dolgukat, mégis így érezhet a vajúdó. Szem előtt kell tartani, hogy a tágulási szak előrehaladásával, az egyre erősödő fájások hatására a tudat, a figyelem szűkül. Amit normál körülmények között jó tanácsként fogadnánk, más érzést válthat ki. Ezért olyan fontos a bizalmi kapcsolat, a jó kommunikáció.

A szülésznő feladata felismerni, mit szeretne a vajúdó. Van, aki csendre vágyik, „csak, ha kérdez, akkor válaszoljunk” típus. Van, akit a folyamatos beszéd, a figyelem elterelés tart biztonságban. A megfelelő hangsúly is fontos.

– Minden hüvelyi úton történő, természetes szülés gátvédelemben történik. Ez azt jelenti, hogy a szülésznő védi a gátat (helyi szokástól függően nedves/száraz gézzel, papírvattával, steril dologgal manuálisan). Az, hogy történik-e gátmetszés, a magzat méreteitől függ.

A gátseb gyorsan gyógyul, nyugtatja meg a kismamákat a szülésznő, hiszen jó erezettségű terület. Ha a vajúdó nem akarja a vágást, fontos tudnia, hogy, ha reped, az szabálytalan sebszéleket eredményez és nehezebben gyógyul. A kellő időpontban, fájás alatt végzett gátmetszést az esetek 90 százalékában nem is érzik. A gátseb összevarrása kellemetlenséggel jár, de persze érzéstelenítéssel történik. Varrás után fontos a seb tisztán tartása, naponként akár többszöri zuhanyoztatása, a betét sűrű cseréje. A legtöbb helyen felszívódó varratokat használtak, így a varratszedés sem okoz kellemetlenséget.

Hasznos segítséget nyújthat a szülés felkészítő tanfolyam, hiszen az előadásokon szakemberek mondják el az anatómiai, biológiai, élettani, pszichológiai hátteret. A terhestorna az izmok fel és előkészítésében nyújthat segítséget, valamint a terhességet megelőzően érdemes lenne intimtornát és ehhez hasonló gyakorlatokat végezni, akár már fiatal kortól kezdődően.

Ha a leendő apuka nem partner, nem szabad erőltetni a részvételt. Ettől nem szereti kevésbé a párját, s ha nem igazán akar ott lenni, nem is lesz teljes értékű támogató.

– Amikor elmondom, hogy mi a munkám, a válasz: csodás szakmát választottál! Ez így is van, hiszen a születésben segédkezni hatalmas dolog. Ám a szülésznői munkának ez körülbelül a fele, sok pozitív, de negatív dolog is ér bennünket. Az őszintén mondott „köszönöm” azonban sok mindenért kárpótol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!