Púder Nélkül

2012.04.29. 13:17

Ha a test beszél: a tánc világnapjat ünnepeljük

A társastánc alapjait manapság is sokan igyekeznek elsajátítani, az pedig aligha meglepő, hogy általában a hölgyek beszélik rá párjukat: iratkozzanak be egy tanfolyamra...

Péter Gyöngyi

A tánc az önkifejezés eszköze, általa szórakozhat és szórakoztathat az ember. Idén harminc éve annak, hogy az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének Nemzetközi Táncbizottsága úgy döntött, legyen a tánc világnapja a klaszszikus balettóriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én.


– A legtöbb érzést, legyen az vidám vagy szomorú, kifejezhetjük tánccal. Az, aki táncol, nem a hangszálait használja, hanem a testével, az arcával „beszél” – fogalmazott Kuzma Péter, a zalaegerszegi Gála Társastáncklub Egyesület szakmai alelnöke, táncmestere. – Napjainkban is sokan vesznek részt kurzusokon, egyre többen igénylik, hogy ismerjék az alaplépéseket. Ezeket el is sajátítják azon a szinten, ami elég az önfeledt szórakozáshoz. Bárhogy is van, általában a nő kezdeményezésének köszönhetően kerül a pár egy-egy kurzusra... Társastánc tanfolyamok régen is voltak, de nem mindenki tehette meg, hogy beiratkozzon. Van, aki azért vállalkozik rá felnőtt, idősebb fejjel, hogy pótolja azt, ami kimaradt az életéből, más pedig azért, mert elfelejtette, amit annak idején tanult. A húsz-harminc évvel ezelőtti időszakhoz képest manapság nagyon sok bál van, és a vendégek szeretnék jól érezni magukat ezeken az összejöveteleken azzal együtt, hogy szívesen, mindenféle feszélyezettség nélkül lépnek a parkettre. Rengeteg pár az esküvőjére készül, azért keres tánctanárt és, bár a tanulás folyamata konfliktusforrás, mindig együtt maradnak a tanfolyam végére is... Nem mindenki készül egyébként klasszikus tánccal a menyegzőjére, de az alapot mindig elsajátítják, aztán valami merőben más, vicces koreográfia sül ki belőle. Nem csak a friss házasok mutatnak be valamiféle produkciót, egyre nagyobb az igény arra is, hogy egy-egy csoport afféle meglepetéstánccal álljon elő a lakodalomban.

Míg a szórakozás kedvéért egyre többen sajátítják el a lépéseket, azért, hogy kiálljanak a nagyközönség elé, kevesen vállalják a rengeteg gyakorlást, próbát. Ahhoz ugyanis, hogy igazi mélységében megtanulják a fellépésekhez, versenyekhez nélkülözhetetlen elemeket, idő kell, abból meg manapság mindenkinek kevés van. Az, aki viszont egyszer belevágott nehezen szabadul.

– A tánc szórakoztatásra is alkalmas: az, aki elmegy egy bemutatóra, megnéz egy műsort, könnyen belefeledkezik a látványba és elfelejti a gondjait – összegzett a szakember.

A Gála Társastáncklub Egyesület idén is megszervezte a tánc világnapi gálát, melynek a Hevesi Sándor Színház ad otthont vasárnap. A házigazda klub táncosai mellett szerepelnek az egerszegi Ady-iskola balettnövendékei, a Keresztury ÁMK művészeti iskolásai, fellép az Ezer Rózsa Kertje Hastánccsoport, az Albatrosz Táncegyüttes, a Coppelius Műhely, az Urban Dance, a Helikon Táncklub, a KISZÖV Táncegyüttes, a Zala Táncegyüttes, a nagykanizsai Premier Táncklub és a lenti Kelta Álom Ír Sztep Tánccsoport.  




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!