Programok

2015.03.08. 14:50

Programok, rendezvények Zala megyében március 9-től

Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények március 9-től. Böngésszen, és válogasson!

MÁJUS 30.

Olajosok, vegyészek, gázosok

Nagykanizsa – Öregdiák-találkozót szerveznek az egykori Zsigmondy Vilmos–Winkler Lajos Műszaki Középiskolában 1955-ben végzett vegyész- és olajipari technikusok számára. Abban az évben 70 technikusi oklevelet vehettek át az említett tanulók, akiknek ezek szerint idén aktuális a 60 éves érettségi találkozójuk. Az eseményre május 30-án délután kerül sor, részletekkel a szervező, Csőgörné Kenese Mária szolgál.

 

MÁRCIUS 29.

Almás a Skanzenben

Zalaegerszeg – Március 29-én (vasárnap) rendezik meg a IV. Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi rendezvényt, a zalaegerszegi Falumúzeumban, amikor is bemutatkozik két zalai település: Almásháza, és Tilajújhegy. A nap folyamán (10 és 16 óra között) szakmai előadások, gyakorlati bemutatók várják az érdeklődőket; a gyermekeket mesekuckó várja. E napon ültetik el a skanzenben a "mindenki almafáját", s egyben almás-süti sütőversenyt is rendeznek.

 

MÁRCIUS 28.

Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó Zalaegerszegen

Zalaegerszeg – A megszentelt élet évében, március 28-án Zalaegerszegen a Mindszenty Iskolában kerül megrendezésre az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó, amelyre a reggeli óráktól várják a fiatalokat és hozzátartozóikat a szervezők. A 15 órakor kezdődő záró szentmisét dr. Veres András megyéspüspök celebrálja.

Már lehet jelentkezni a Pintyőkére

Nagykanizsa – Március 28-án ismét megrendezi a kiskanizsai Pipitér Óvoda a nagy sikerű Pintyőke Fesztivált. Az immár nagy hagyományra visszatekintő Pintyőke Népi Gyermekjáték- és Gyermektáncfesztiválra évről-évre a városrész általános iskolájának tornatermében kerül sor. A fesztivált az óvodás korosztálynak szervezik, a gyerekek az óvónénikkel, netán óvóbácsikkal közösen játékfűzést, népszokásokat mutathatnak be maximálisan 10 perc időtartamban. A találkozó végén minden alkalommal van lehetőség arra, hogy a szakmai értékelő bizottság a fellépő nevelőknek tanácsot, segítséget, útmutatást nyújtson. A résztvevő gyermekeket a házigazda intézmény megvendégeli és egy kis ajándékkal is kedveskedik nekik. A délelőtt folyamán kézművesek tartanak bemutatót, a munkába a gyerekek és az óvópedagógusok is bekapcsolódhatnak. A házigazdák kiállítást is rendeznek a csoportokról készült fotókból, amennyiben a nevezők eljuttatják azokat hozzájuk. Nevezni a kiskanizsai Pipitér Óvoda elérhetőségein lehet.

Harminc éve épült a faluház

Zalaszentlászló – A faluház megnyitásának harmincadik évfordulója alkalmából ünnepséget rendeznek február 28-án Zalaszentlászlón. A rendezvényen kiállítás nyílik a faluházat tervező Makovecz Imre munkáiból, délután pedig emléktáblát avatnak a Kossuth-díjas építész előtt tisztelegve.Az emléktábla-avatáson Manninger Jenő országgyűlési képviselő mond beszédet. Ezt követően Lóránt József méltatja a magyar organikus építészet 2011-ben elhunyt jeles képviselőjének munkásságát, majd 15 órától megtartják a harmadik tavaszköszöntő népdalkör találkozót a településen.

Húsvétváró túra

Vöckönd - A vöcköndi és nemesapáti hegyvidékkel ismerkedhetnek meg mindazok, akik részt vesznek a március 28-án (szombaton) rendezendő gyalogtúrán. A húsvétváró-turistákat 8.30 órára várják a község buszmegállójában, akiket a szervezők az egyik hegyi hajléknál vendégül látnak.

 

MÁRCIUS 27.

Lelkigyakorlat Zalaegerszegen

Zalaegerszeg – Március 27-én pénteken, 28-án szombaton, és 29-én virágvasárnap nagyböjti lelkigyakorlatot tart Kiss László pákai plébános a zalaegerszegi Mária Magdolna plébánia-templomban. A szentmisék mindhárom nap 18 órakor kezdődnek.

 

MÁRCIUS 22.

Gospel dalokkal mond köszönetet a Magyarországi Evangélikus Egyház

A Magyarországi Evangélikus Egyház idén nagy gondot fordít arra, hogy megköszönje mindazoknak a támogatását, akik adójuk egyházi 1%-át az egyházra bízták. E forrás nélkül ugyanis az egyház nem lenne képes iskoláit, anyaotthonait, családok átmeneti otthonait, fogyatékosok és idősek otthonait, gyülekezeteit és a rászorulókat támogatni.

Hogy a hála kifejezése ne csak szavakban történjék meg, az evangélikusok egy ingyenes koncertre hívják meg támogatóikat – és minden érdeklődőt – március 22-én 16 órára a Bertha Bulcsú Művelődési Házba (Balatongyörök, Kossuth Lajos utca 29.). A jó hangulatú énekestről a Pécsi Gospel Kórus gondoskodik. Az egyházi gospel zenére jellemző életörömmel, dinamikával és felszabadultsággal fogják a kereszténység Jézusról szóló örömhírét hirdetni. http://www.evangelikus.hu/kampany2015" target="_blank"

 

MÁRCIUS 21.

Újszövetségi maraton a klubkönyvtárban

Gyenesdiás – Március 21-én, valamint 22-én Újszövetségi Maratont szervez a gyenesdiási József Attila klubkönyvtár (Kossuth L. u. 97.).

Kistérségi borverseny

Egervár - Az egervári Pincedombon rendezik meg az Észak-Nyugat Zalai Kistérségi Társulás borversenyét. A minták értékelésére március 21-én, 17 órakor kerül sor.

MÁRCIUS 19.

Szentségimádás és ereklyekitétel

Zalaegerszeg – Március 19-én, csütörtökön szentségimádási napot tartanak a zalaegerszegi Mária Magdolna plébánia-templomban. E napon érkezik a Szombathelyi Egyházmegye védőszentjének, Szent Márton püspöknek ereklyéje a zalaegerszegi nagytemplomba.

Szentségimádás Szent József ünnepén

Bocfölde – Egésznapos szentségimádást tartanak az 1943. június 27-én, Szent József tiszteletére szentelt római katolikus templomban, március 19-én.

 

MÁRCIUS 18.

Mi is az a hipnoterápia?

Zalaegerszeg – A címben szereplő kérdést is megválaszolja előadása során Domján András hipnoterapeuta jövő szerdán, március 18-án 18 órától a Városrészek Művelődési Központja és Könyvtárában, a kertvárosi Apáczai téren. Az esten, melynek fő témája a regressziós hipnózis, betegségek lelki eredetéről is szó lesz.

 

MÁRCIUS 17.

Apának lenni nagy lehetőség

Zalaegerszeg – A fenti címmel tart előadást március 17-én, kedden 17 órakor a Szent Család Óvodában Uzsalyné dr. Pécsi Rita. A mindenki számára nyitott programon szó esik az apa szerepéről a gyerek személyiségfejlődésében, a nemi identitás kialakulásáról és a hiányzó apaképről is. A neveléskutató immár negyedik alkalommal látogat el az óvodába, s bár a téma most elsősorban az apákat szólítja meg, az anyukák érdeklődésére is számítanak.

 

MÁRCIUS 16.

Zenés irodalmi találkozó

Keszthely – A Keszthelyi múzsa című antológia megzenésített verseiből állított össze műsort a zalaegerszegi Énekmondó Együttes. A zenés irodalmi előadást március 16-án, hétfőn 17 órától kísérheti figyelemmel a közönség a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárban.

 

MÁRCIUS 15.

Emlékezés a forradalomra Zala megyében

Zala megye - Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseiről megyeszerte megemlékeznek, a legtöbb helyen vasárnap. Részletes program itt!

Ünnepség a szoborparkban

Pacsa – Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendeznek ünnepséget március 15-én vasárnap délelőtt fél 11-től a pacsai szoborparkban. Az általános iskolások műsorát követően Mészáros Ferenc mond beszédet, amit koszorúzás követ.

 

MÁRCIUS 14.

Medvehagyma-nap a piacon

Zalaegerszeg – A megyeszékhelyi Vásárcsarnok programsorozata március 14-én, szombaton 9.00-11 óra közt medvehagyma nappal folytatódik, ahol ételreceptek, tudnivalók és természetesen medvehagymás ételek kóstolói várják az érdeklődőket.

Táncverseny

Zalaegerszeg – A III. Press Dance táncversenyre 500 fellépővel szombaton 9 órától kerül sor a zalaegerszegi sportcsarnokban.

Görög koncert

Nagykanizsa – Szombaton este 19 órai kezdettel Kollonay Zoltán és zenekara ad görög zenei koncertet a nagykanizsai HSMK-ban.

Évforduló

Kiskanizsa – Szombaton 14.30 órától színes kulturális műsorral ünnepli megalakulásának 145. évfordulóját a Kiskanizsai Polgári Olvasókör. A műsort követően mutatják be Lukács Ibolya: „A mi Kiskanizsánk" című könyvét.

Festmények

Kiskanizsa – Szombaton 17.30-kor Szekeres Emil festőművész képeiből nyílik kiállítás a kanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központban.

Egészségnap

Zalabaksa – Zalabaksán, a művelődési házban szombaton fél kettőtől egészségnapot tartanak. A csikung ősi kínai energiatornával és meditációval ismerkedhetnek az érdeklődők, majd thai-chi bemutató következik, de lesz többféle egészségügyi szűrővizsgálat is.

Horvát színházi előadás

Letenye – a Hóvirág Tavaszi Fesztivál keretében ma 19 órakor a Fáklya Művelődési Házban a Pécsi Horvát Színház vendégszerepel. A társulat Antun Karagic: „Svijest" (Öntudat) című zenés, táncos népszínművét mutatja be.

Szépkorúak

Lenti-Bárszentmihályfa – Szombaton 15 órakor tartják Lenti bárszentmihályfai városrészében a szépkorúak köszöntését. Ozmánbükön szintén szombaton 15 órától a faluházban köszöntik a 60 év felettieket.

Tavaszköszöntő fotós járatok

Lenti-Csömödér – Szombaton különleges programmal, tavaszköszöntő fotós járatokkal várja az érdeklődőket a Csömödéri Állami Erdei Kisvasút. A délelőtti vonat 10 órakor, a délutáni pedig 13.10-kor indul Lentiből, a tervezett menetidő nagyjából három óra. Fényképezni természetesen nem a mozgó vonat ablakából kell, útközben tízperces szünetekben lesz lehetőség megörökíteni az éledező természet szépségeit – tőzikéket, hóvirágokat, rügyező fákat, esetleg erdei állatokat is – a Nyúl-dombnál, valamint Zajdán, illetve a Kerka-folyó hídjánál. Ezen a napon a Göcsej kincsei, az erdő és a fa című kiállítás Lentiben az erdei kisvasút kiállítóteremben 9 és 14 óra között lesz látogatható.

 

MÁRCIUS 13.

A Nyitott Szív összejövetele

Zalaegerszeg – A Zalai Nyitott Szív Egyesület március 13-án, pénteken 17 órakor tart összejövetelt az egészségügyi főiskola nagyelőadójában. Ez alkalommal dr Motyovszki Ákos főorvos tart előadást a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről. A program nyitott, minden érdeklődőt várnak.

Lelkigyakorlat Zalaegerszeg-Kertvárosban Bosák Nándor püspökkel

Zalaegerszeg – A zalaegerszegi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve (kertvárosi) plébániatemplomban háromnapos lelkigyakorlatot tart Bosák Nándor, a  debrecen-nyíregyházi egyházmegye főpásztora. Az 1993-ban püspökké szentelt főpap három napon keresztül osztja meg gondolatait Jézus utolsó óráiról. A programok március 13-án pénteken, és 14-én szombaton 17 órakor Rózsafüzér imádsággal kezdődnek. Március 15-én, vasárnap a 10 órai szentmisén hallgathatják meg a hívek a megyéspüspök homíliáját a kertvárosi plébániatemplomban.

Kiállítás

Nagykanizsa – Pénteken 17 órakor nyílik meg Vollein Ferenc 16 éves ifjú festőművész kiállítása a kanizsai Halis István Városi Könyvtárban.

Borverseny

Nagykanizsa-Kilimán – Szombaton 15.30-kor a kilimáni művelődési házban rendezik a borversenyt, mely keretében a „Falu bora" cím is kiosztásra kerül.

Vadászok alkotásai

Keszthely – A Zalai Vadász-alkotók Egyesületének nyílik kiállítása pénteken 15 órakor Keszthelyen, a Vadászati Múzeumban. A kiállítást megnyitja Polster Gabriella, az egyesület elnöke. A rendezvényen közreműködik a Zalai Vadászkürt Együttes. A tárlaton egyebek mellett természetfotósok munkái, festmények, csont- és fafaragások tekinthetők meg. Az időszaki kiállítás április 27-éig várja a látogatókat.

A metszés elmélete és gyakorlata

Keszthely – Metszési bemutatót tart a Pannon Egyetem Georgikon Karának Kertészeti Tanszéke március 13-án 10-től 16 óráig a Georgikon Hotelben. A szakmai rendezvényen előadások, növényvédelmi tanácsok hangzanak el, majd 14 órakor a cserszegtomaji szőlőtelepen gyakorlati bemutató kezdődik. A metszés eszközeit és módszereit is megismerhetik az érdeklődők.

Csocsó bajnokság

Zalaszentgrót – Március 13-án rendezik meg Zalaszentgróton a csocsó bajnokságot a K.O. Presszóban. A 2013 óta negyedévente sorra kerülő program – amelyen elnyerhető a Zalaszentgrót Legjobb Csocsó Csapata cím is – 18 órakor kezdődik.

Kiállítások és görög koncert

Nagykanizsa  – Pénteke, illetve szombaton több programmal is várja a kultúrakedvelő közönséget a Hevesi Sándor Művelődési Központ. Pénteken 14 órakor nyílik meg a Bolyai János Általános Iskola tanulóinak rajzkiállítása, szombaton 17.30-tól pedig a Tavaszi Művészeti Fesztivál keretében Szekeres Emil festőművész tárlata jelenthet igazi csemegét. Szintén szombaton este 19 órakor egy zenei produkció töri meg a tárlatok sorát, még hozzá Kollonay Zoltán és zenekarának Görög koncertje.

Faragások és szőttesek

Nagykanizsa – Pénteken 14 órai kezdettel több népi iparművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Palini Általános Iskolában. A gyerekek ezúttal Stiller Gábor, Mátai József, Mónai Zsuzsa fafaragó szobraival, Stiller Gáborné gyöngykötő ékszereivel, Kling Ottóné gondosan elkészített szőtteseivel és Farkas István ritka érméivel ismerkedhetnek meg. A tárlatot Balogh László, az önkormányzat humán bizottságának elnöke nyitja meg.

 

MÁRCIUS 12.

Tanuljunk kutyául

Zalaegerszeg – Tanuljunk kutyául, avagy a kutya és ember viszonya a harmadik évezredben címmel Korom Gábor, a tükör módszer kifejlesztője tart előadást csütörtökön 18 órától megyeszékhelyen a Keresztury művelődési központban.

Jézus élete három kortárs művész ecsetjén

Zalaegerszeg – Jézus élete címmel Aknay János, ef. Zámbó István és Tábori Csaba műveiből nyílik kiállítás csütörtökön a Keresztury VMK-ban. A március 12-én, 17.30-kor kezdődő megnyitót dr. Kostyál László művészettörténész tartja, köszöntőt mond Tolvaj Márta alpolgármester, dr. Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat főtitkára, valamint Ócsai Tamás, a Hetednapi Adventista Egyház elnöke. A szegények bibliája, vagyis a képes biblia hagyományát felelevenítő tárlat egy magánszemély, Matula Péter kezdeményezésére jött létre, aki három kortárs képzőművészt bízott meg azzal, hogy mindenféle megkötöttség nélkül, ki-ki a saját stílusa és formavilága szerint fesse meg az általa kiválasztott evangéliumi részleteket. Az eredményt most láthatjuk Aknay János, ef. Zámbó István és Tábori Csaba jóvoltából. A képi válaszok merőben eltérőek, ám épp ettől izgalmas a kiállítás.

Kiállítások és görög koncert

Nagykanizsa – Csütörtökön, illetve szombaton több programmal is várja a kultúrakedvelő közönséget a Hevesi Sándor Művelődési Központ. Csütörtökön 14 órakor nyílik meg a Bolyai János Általános Iskola tanulóinak rajzkiállítása, szombaton 17.30-tól pedig a Tavaszi Művészeti Fesztivál keretében Szekeres Emil festőművész tárlata jelenthet igazi csemegét. Szintén szombaton este 19 órakor egy zenei produkció töri meg a tárlatok sorát, még hozzá Kollonay Zoltán és zenekarának Görög koncertje.

Faragások és szőttesek

Nagykanizsa – Csütörtökön 14 órai kezdettel több népi iparművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Palini Általános Iskolában. A gyerekek ezúttal Stiller Gábor, Mátai József, Mónai Zsuzsa fafaragó szobraival, Stiller Gáborné gyöngykötő ékszereivel, Kling Ottóné gondosan elkészített szőtteseivel és Farkas István ritka érmeivel ismerkedhetnek meg. A tárlatot Balogh László, az önkormányzat humán bizottságának elnöke nyitja meg.

A három testőr zenés kalandja

Nagykanizsa – Szerdán 19 órától a Rátkai-bérlet keretében Alexandre Dumas A három testőr című művének zenés kalandjáték-változatát adja elő a Hevesi Sándor Művelődési Központban a Pannon Várszínház társulata. Szereplők: Gazdag Tibor, Szelle Dávid, Koscsicsák András, Keresztesi László, Szente Árpád Csaba és Pap Lívia.

Tisztelet a Bátraknak

Kehidakustány – A helyi Önkormányzat, a Deák Ferenc Hagyományőrző Alapítvány és a Kehidakustányi Turisztikai Egyesület megemlékezést tart az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. Az ünnepség március 12-én (csütörtökön) kezdődik a Múzeum és Kúria konferenciatermében, 13,30 órai kezdettel.

Kondicionáló torna hölgyeknek

Kehidakustány – A nők hete programsorozatban - amely március 10-én, kedden 17 órakor veszi kezdetét - március 12-én csütörtökön, klasszikus tornára várják az érdeklődőket a községi kulturális-, rendezvény- és közösségi házba. Az alakformáló esemény 18.30 órakor kezdődik.

A közjegyző emléktáblája

Lendva – A muravidéki város néhai királyi közjegyzője, dr. Laubhaimer Oszkár tiszteletére avatnak emléktáblát a városi könyvtárnál jövő hét csütörtökén, délután fél egykor. Az épület egykor dr. Laubhaimer Oszkár villája volt. Az eseményen Anton Balazsek polgármester, valamint a szlovén és a magyar közjegyzői kamarák elnökei mondanak beszédet. Az emléktábla avatójához kapcsolódóan ugyanaznap este hat órától a Városi Színház- és Hangversenyteremben bemutatják a dr. Rokolya Gábor forgatókönyve alapján most elkészült Alsólendva közjegyzője című filmet, majd azt követően a Pletykafészek című vígjátékot is.

Növényvédelmi információk

Csörnyeföld – Szőlő-, gyümölcs- és kertvédelem címmel tartanak szakmai fórumot a község faluházában csütörtök este öt órai kezdettel. A program keretében Sándor Gabriella, a Zala Megyei Kormányhivatal Földhivatalának munkatársa szól a földtörvény előírásairól és rendeleteiről, különös tekintettel azok zártkertekre vonatkozó részeiről, majd Szabó Béla, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője beszél a térséget is érintő  aranyszínű sárgaság elleni védekezésről,   s az  egyéb rovarkártevőkkel szembeni teendőkről. A fórum végén egyéb növényvédelmi elméleti és gyakorlati tudnivalókról lesz még szó.

 

MÁRCIUS 10.

Vesebajokból a klubban

Zalaegerszeg – A Kertvárosi Nyugdíjasklubban kedd délután fél háromkor dr. Kósa Dezider nefrológus, belgyógyász főorvos tart előadást a veseproblémákról. Egészségügyi szűréseken is részt lehet venni a klub és a Vesebetegek Zala Megyei Egyesületének közös rendezvényén, amely az Apáczai téri művelődési központban lesz.

Ketyeg a demens bomba

Zalaegerszeg – Az Egészség Egyesület életmód klubja soron következő összejövetelét március 10-én, kedden 17 órakor tartja az Eötvös utcai közösségi házban. A klub vendége dr. Császár Tamás gerontológus, a megyei kórház főorvosa lesz, aki a fenti címmel az időskorúak gondozásáról beszél előadásában, különös tekintettel a szellemi-fizikai erejüket vesztő hozzátartozóink ellátásának problémáira.

Árendás plakátok

Zalaegerszeg – Árendás József grafikusművész műveiből nyílik tárlat március 10-én, kedden 17 órakor a hangversenyteremben. Árendás József Munkácsy-díjas grafikusművész, akadémikus neve ismerősen cseng Zalában, hiszen 1982 és 1990 között ő tervezte a Hevesi Sándor Színház plakátjait és műsorfüzeteit. Sokaknak máig emlékezetes az Egmont, a A fehér ördög, vagy a Császár és komédiás című darabhoz készített munkája. Ez alkalommal is plakátjaiból kínál válogatást a zalai publikumnak, az április 2-áig látogatható kiállítást Németh János Kossuth-díjas keramikusművész, akadémikus, a Nemzet Művésze ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

Vesebetegek világnapi rendezvénye

Zalaegerszeg – A Vesebetegek Zala Megyei Egyesülete március 10-én, kedden 14.30-tól világnapi rendezvényt tart a ZVMKK-ban (volt Apáczai ÁMK). A programon dr. Kósa Desider főorvos szól a vesebetegségekről és szövődményeikről,  Tóth Andrea főnővér beszél a transzplantációról, végül egy újvesés   beteg számol be tapasztalatairól. A rendezvény idején vércukor és vérnyomás mérés is lesz.

Régi és új slágerek

Zalaegerszeg – Hosszú éveken keresztül a tizenévesek egyik legnagyobb kedvence volt a hip-hop hazai palettáján mindig is kivételezett helyzetnek örvendő Children Of Distance. Az egykori tinisztárok azonban mára felnőttek, zenéjük komolyodott, már szívesebben lépnek fel élőben, amit rajongótáboruk is szívesen vesz. Nyári Roland művésznevén (Shady), Ács Róbert (azaz Carp-E) és Somogyi Péter (alias Horus) és csapata, vagyis a hangszeresekkel kibővült Children Of Distance a jövő héten Zalaegerszegre látogat, kedd este kilenc órától az Atlantis Music Clubban ezúttal szintén élőzenés koncerten mutatják be közönségüknek régi és újabb slágereiket.

Hegedűs Endre koncertje Nagykanizsán

Nagykanizsa  – Hegedűs Endre a Filharmónia Magyarország Nkft. szervezésében ad zongorakoncertet Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Művelődési Központban, március 10-én este hétkor. Amikor olyan nagyformátumú művész lép a pódiumra, mint Hegedűs Endre, az önmagában is atmoszférateremtő erővel bír. Ismerjük az érzést: belép a művész, középre áll, meghajol, s mire lecsitul a taps, a zongorához ül. És ekkor vesszük észre, hogy egyedül van. Illetve kettesben a hangszerrel. Aztán, ahogy a lakkozott korpuszból előzengő hangok körülvesznek és a művész keze alól kiperdülve a mélyünkre hatolnak, előbb társak leszünk, majd barátok, tanítványok és családtagok. Hegedűs Endre 40 éve űzi ezt a varázslatot. Számos országban, számos előadóteremben nyert már meg ezreket a zene hatalmának, adott mesterkurzusokat és koncert-órákat, hogy az ifjakat bevezesse önmagunk és egymás megismerésének ebbe a csodálatos titkába. Akik eljönnek a koncertre, átélhetik a csodát, ahogy végigvezet a Bach-korál alázatos Beethoven szonátáján, Chopin karakterdarabjain át a nagy Liszt-művekig (A forrásnál, Mefisztó-keringő), hogy megkoronázza Wagner Tannhäuser-nyitányának Liszt-féle zongoraátiratával. Amit tanít: a szenvedély, az alázat, a szeretet és a hit útja. Amit hallunk: a muzsika maga.

Kerekasztal a burgonyáról

Keszthely – A Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az agrárkamara szakmai kerekasztal beszélgetést szervez a burgonya ágazat megújítása céljából. A szektorban gazdálkodókkal közösen szeretnék elemezni az ágazat helyzetét és a fejlesztési lehetőségeket. A megbeszélés érinti a vetőburgonya minősítés jelenlegi és hamarosan változó szabályozását is. A rendezvény hétfőn Zircen lesz, kedden pedig 10 órára Keszthelyre, a PE Georgikon Kar Deák utcai épületébe várják az érdeklődőket.

 

MÁRCIUS 9.

Böjtelőtől pünkösdölőig

Nagykanizsa – Hétfőn 11 órakor nyílik meg a dr. Mező Ferenc Gimnázium galériájában Harangozóné Németh Beatrix fazekas Böjtelőtől pünkösdölőig című kiállítása, mely március 27-éig látogatható.

Madarak földön és égen

Nagykanizsa – Hétfőn 10 órakor nyílik meg a Halis István Városi Könyvtárban a Madarak földön, égen 2014 című kiállítás, melyen az érdeklődők válogatást láthatnak a BirdPhotography.hu fotósainak munkáiból.

Tavaszi munkák a kiskertben

Gelse – Hétfőn 17 órakor Tavaszi munkák a kiskertben címmel tart előadást a gelsei Petőfi Sándor Emlékkönyvtárban Fülöp Zoltán okleveles biokertész. A szakember a Göcsej szükötte, kisiskolás kora óta gyűjti a gyógynövényeket. Továbbá csaknem egy évtizede termel különféle csírákat és készíti gyógynövénykivonatait. A Princivil Értékteremtő Egyesület által szervezett előadás keretében a gyógyító növényekről is tart bemutatót az érdeklődőknek.

 

RENDEZVÉNYEK A HÉTEN

Zalaegerszeg

Hevesi Sándor Színház: 15.00 A helység kalapácsa (Móricz-bérlet) 19.00 Közellenség (Keresztury-bérlet); ÉK-táj címmel Zalakovács József festőművész kiállítása (március 20-ig); 10.00, 13.30 Ciber Cyrano (Lenti); Griff bábszínház: 10.00, 14.00 A bagoly, aki félt a sötétben (Csipike, Füles bérlet)

Nagykanizsa

Thúry György Múzeum: „Marokba szőtt mesék" címmel időszaki kiállítás (máj. 22-ig)

Hevesi Sándor Művelődési Központ: Kanizsai népi iparművészek és szakköreik kiállítása (március 11-ig); A Péterfy-iskola tanulóinak rajzkiállítása (március 11-ig); Az én hobbim sorozatban „Vigyázz a madarakra" címmel Uzsoki Lászlóné kézműves munkáinak kiállítása (március 20-ig)

Keszthely

Helikon Kastélymúzeum állandó kiállításai: Főúri életforma a 18-19. században (kastély); 18-19. századi kocsik, hintók és lovas szánok (Hintókiállítás); Öt földrész trófeái (Vadászati kiállítás); 19-21. század vasútjait szemléltető óriásmodell (Modellvasút kiállítás); Trópusi és mediterrán növényvilág (Pálmaház)

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely állandó kiállításai: A növénytermesztés eszközei és gépei; Majorok és népe a 18-20. században; A keszthelyi agrárszakoktatás története; A gabonatisztítás-, tárolás- és mérés eszközei a 19. században; Szőlészet és borászat a Balaton-felvidéken; Állattenyésztési kiállítások; Kovács-, bognár-, és kádárműhelyek

Balatoni Múzeum: Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből; „Amiről a kövek mesélnek" című kiállítás (római és középkori kőtár); Balatoni halak akváriuma (állandó kiállítások); „Hetvenen innen és túl" Szilágyi Imre grafikusművész kiállítása (júni. 20-ig); A világutazó geográfus, Balázs Dénes tárlata (máj. 17-ig)

Hévíz

Gróf I. Festetics György Művelődési Központ Muzeális Gyűjteménye: A világon egyedüli: Balneológiai és helytörténeti kiállítás (állandó kiállítás); Dr. Moll Károly orvostörténeti emlékszoba (Szent András Reumakórház „B" osztály)

MOZI

Zalaegerszeg: Art Mozi: 16.15 A tenger dala (izlandi-dán-belga-luxemburgi-francia animációs film); Whiplash (amerikai dráma); Rio, szeretlek! (brazil-amerikai romantikus film); Cinema City: 13.45, 18.30, 20.30 Üzlet bármi áron (amerikai filmvígjáték); 15.00, 17.30, 20.00 Chappie (amerikai akció-thriller); 18.00, 20.10 Focus – A látszat csal (amerikai krimi-vígjáték); 15.45 Amerikai mesterlövész (amerikai film); 14.00, 16.00 Spongyabob: Ki a vízből (amerikai animációs filmvígjáték); 14.30, 19.40 A szürke ötven árnyalata (amerikai film); 17.00 Kingsman – A titkos szolgálata (amerikai akció filmvígjáték); 13.15 Csingiling és Soharém legendája (amerikai animációs film)

Kanizsa: Cinema: 16.15 Shaun a bárány (angol animációs film); 16.00, 20.30 Chappie (amerikai akció-thriller); 18.15 Focus – A látszat csal (amerikai krimi-vígjáték); 17.45 A szürke ötven árnyalata (amerikai film); 18.00 TIR – A kamionsofőr (olasz-horvát film); 20.00 Amerikai mesterlövész (amerikai film)

Hévíz: Fontana: 1. terem: 14.15 Csocsó strory (spanyol animációs film); 16.00 Chappie (amerikai akciófilm); 18.00 Üzlet bármi áron (amerikai filmvígjáték); 20.00 A szürke ötven árnyalata (amerikai erotikus film); Kisterem: 17.00 Káin ébredése (magyar dokumentumfilm); 19.00 Válás francia módra (francia-olasz filmvígjáték)

VÉRADÁS

Zalaegerszegi Területi Vérellátó vérvételei: Zalakomár IKSZT 10.00-12.30; Bázakerettye művelődési ház 14.00-16.00

Keszthelyi Vértranszfúziós Osztály vérvétele: Vérellátó 13.00-16.00

TRAFFIPAX

Kattintson a részletekért, hogy hol és mikor mérnek a rendőrök Zala megyében. Részletek itt!

Ezek is érdekelhetik