Programok

2015.01.18. 18:05

Programok, rendezvények Zala megyében január 19-től

Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények január 19-től. Böngésszen, és válogasson!

FEBRUÁR 15.

Fácánvadászat lesz jótékonysági céllal

Zalakoppány – Polgár Árpád fácántenyésztő vadászatot rendez február 15-én, melynek bevételét jótékony célra ajánlja fel. A vadászathoz a maga részéről 100 fácánt ajánlott fel. Nyilván, nem úgy kell elképzelni az eseményt, hogy egy tágas mezőn szabadon engedik a madarakat és aztán meg könnyűszerrel halomra lövik őket, hanem egy zalaszentgróti erdőrészben eresztik el a fácánokat, hogy a vadászoknak azért ne legyen olyan könnyű dolguk. A 100 fácános vadászat kikiáltási ára 270 ezer forint, és erre kell licitálni rövid szöveges üzenetben, tehát sms-ben a 06-30-572-0893-as mobiltelefonszámon. Tíz-tizenöt fős csapatok jelentkezését várják, és amelyik többet ígér, az szerzi meg a jogosultságot a 100 fácán elejtésére. Licitálni február 8-ig lehet.

 

FEBRUÁR 14.

Családi vetélkedő

Zalaegerszeg – A Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat keretében február 14-én, szombaton 14.30-tól vidám családi vetélkedőt rendez a Zalaegerszegi Városrészek Művelődési Központja és Könyvtára (volt Apáczai VMK). A vetélkedőre 3-5 fős csapatok jelentkezését várják a szervezők, január 26-ig. A legjobban teljesítő csapatok jutalomban részesülnek.

 

FEBRUÁR 9.

Főpapi szentmise a házasság hetében Keszthelyen

Keszthely – Magyarországon nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Házasság Hete rendezvénysorozat, a magyarországi keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával. A rendezvény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a család értékeinek fontosságára. A mozgalom magyarországi rendezvénysorozata február 8-án református istentisztelettel kezdődik a budapest-fasori református templomban, és február 15-én a városmajori Jézus Szíve plébánia-templomban tartandó misével fejeződik be. Keszthelyen február 9-én (hétfőn) főpapi szentmisét mutat be Bíró László tábori püspök, az MKPK családügyi bizottságának elnöke. Az istentisztelet a Magyarok Nagyasszonya (Fő téri) plébánia-templomban 18 órakor kezdődik.

 

FEBRUÁR 7.

Bakancsos túra

Bajánsenye – Az Őrségi Nemzeti Park február 7-én várja bakancsos túraajánlatával a  természet kedvelőit, ennek során Bajánsenye szőlészeti kultúrájával, illetve a környék természeti értékeivel ismertetik meg az érdeklődőket.

 

FEBRUÁR 5.

Kosarakat fonnak

Páka – Hat foglalkozásból álló kosárfonó tanfolyamot szervez a jövő hónaptól a község könyvtára. A kézműves program az elképzelések szerint február 5-én kezdődne,  a foglalkozásokra hat egymást követő héten, mindig csütörtök esténként kerül sor az intézményben. A tanfolyamot szervező Rikli Katalin érdeklődésünkre elmondta: ez már a harmadik  kosárfonó tanfolyamuk lesz, és az első kettő  sikere ösztönözte  őket arra, hogy ismét  meghirdessék a programot, amelyet ezúttal is     Dulics Margit vezet.

 

FEBRUÁR 1.

Bagodban lesz látható a Szent Márton ereklye

Bagod – A közelgő Szent Márton évhez kapcsolódóan (Szent Márton MDCC - Felemelő szeretet) az egykor élt püspök ereklyéit bemutatják a szombathelyi egyházmegyében. E zarándoklat keretén belül február 1-jén (vasárnap) 10-18 óra között a bagodi Szent István király templomban lesz látható az egyházmegye védőszentjének ereklyéje.

 

JANUÁR 31.

Téli túrák

Zalahaláp – A Téli túrák nemzeti parkjainkban elnevezésű programsorozat keretében január 31. és február 7. között az ország területén közel húsz ajánlattal várják a természetkedvelőket. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Tapolcai-medence felfedezésére, Zalahalápról kiindulva szervez hat kilométeres gyalogtúrát, amire rögtön a nyitónapon, január 31-én kerül sor. A geotúra végén az érdeklődők akár a Tapolcai-tavasbarlangot is meglátogathatják.

Bakancsos túra a határ mentén

Tornyiszentmiklós   – Az egykori vasfüggöny, vagyis a volt jugoszláv határra telepített zár nyomvonalának bejárására szerveznek bakancsos túrát szlovén és magyar civil szervezetek. A Határbejárásnak nevezett programra január 31-én kerül sor,  a résztvevők Tornyiszentmiklóstól kiindulva mintegy 14 kilométeres távot gyalogolnak végig, s így érkeznek meg Rédicsre. A közepes     nehézségű besorolást kapott túra részben erdei terepen zajlik.

 

JANUÁR 30.

Nyomdába a cimborákkal

Zalaegerszeg – A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárának Cimbora klubja január 30-án, pénteken tartja a következő összejövetelét. A gyerekeket a könyvtár Deák téri épülete előtt várják 14.15-kor, s együtt indulnak megtekinteni a Závodszky (volt Gorkij) utcában lévő Edelmann Nyomdát.

A cukorbetegek új kezeléséről

Nagykanizsa - A Nagykanizsai Cukorbetegek Egyesülete pénteken 15.30-kor a Kanizsai Dorottya Kórházban tartja következő ingyenesen látogatható klubfoglalkozását, melyen dr. Késmárki Nóra főorvos a kettes típusú cukorbetegek kezelésének új irányelveiről beszél majd.

 

JANUÁR 29.

Mestersége: fafaragó

Hévíz – A régi mesterségeket bemutató sorozatban január 29-én 10 órakor a fafaragó munkájával ismerteti meg az érdeklődőket Németh Ferenc népi iparművész a városi könyvtárban.

 

JANUÁR 28.

Előadás szerdánként

Zalatárnok – Földes Ferenc piarista szerzetes Hit és tudomány című előadásával szerdán este elkezdődött az idei népfőiskolai sorozat a községben. A Kelemen Imre Népfőiskola programja keretében az érdeklődők ez évben összesen öt előadáson vehetnek részt. Január 28-án dr. Szinku Mihály állatorvos, a Zalai Népfőiskola Egyesület elnöke az egykori perzsa birodalom területén tett útjáról  számol be, egy hétre rá A tavaly decemberben Az év vidékfejlesztője címmel kitüntetett Bedő Andrea lesz a vendég, míg február 11-én Lévay Gabriella és Pestiné Papp Lívia  Ausztriával  és az ottani élettel, munkavállalással kapcsolatos információkat osztanak meg hallgatóságukkal. A záró program február 18-án lesz, amikor Szabó Veronika egészségfejlesztő a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet.

 

JANUÁR 27.

Kisfaludi Strobl Zsigmondról

Keszthely – Kostyál László: Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884-1975) élete és művészete című könyvét mutatják be január 27-én 16.30-kor a Balatoni Múzeumban. A tíz év kutatómunkáját összefoglaló kötet a szobrászművész életpályája mellett az olvasó elé tárja szabadkőműves tevékenységét, tanári működését, londoni éveit, s értékeli alkotásait. A könyvet Cséby Géza író, költő ajánlja.

 

JANUÁR 26.

Környezetvédő civilek

Keszthely – Tizenöt éves a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület. Ezzel a címmel nyílik kiállítás a Fejér György Városi Könyvtárban hétfőn 16 órakor. A tárlatot Nagy Bálint, Keszthely alpolgármestere nyitja meg.

Móricz műve újragondolva

Nagykanizsa - Móricz Zsigmond örökérvényű darabját, a Légy jó mindhalálig című művet holnap 14.30 órakor láthatja a HSMK közönsége a fővárosi Körúti Színház előadásában. A darabot a színházban működő színitanoda gondolta újra. A modernizált művet a látványosság, a lendületes muzsika mellett a gyermeki humor, a belső gondolatok megszemélyesítése teszi egyedivé.

Látogatható a kiállítás

Nagykanizsa - A Zalaerdő Zrt. munkatársainak fotóit bemutató, A természet csodái című kiállítás még február 20-ig megtekinthető a Mező-gimnáziumban.

 

JANUÁR 25.

Itt a tizedik díjátadó

Nagykanizsa – Pénteken 17 órától a Móricz Zsigmond Művelődési Házban adják át a X. Horváth János Utánpótlás Labdarúgó Díjat Kiskanizsán. Az előző esztendők gyakorlatának megfelelően azon kiskanizsai focistákat díjazzák, akik az előző évben kiemelkedtek teljesítményükkel, szorgalmukkal, példás viselkedésükkel a gyermek, serdülő, valamint ifjúsági korcsoportokban. Egyben átadásra kerül a Lervencz József-díj is, mellyel a legeredményesebb futballistát jutalmazzák.

Emlékezés a hősökre

Gyenesdiás – Gyenesdiáson vasárnap 11.00 órai kezdettel a Háborús hősökre emlékeznek a Községháza előtti Hősi emlékműnél, ahol ünnepi beszédet mond Góth Imre alpolgármester.

Süteményfesztivál

Zalaszentbalázs – Vasárnap 14 órakor kezdődik a zalaszentbalázsi kultúrotthonban az 5. ZAFE süteményfesztivál. A Zalaszentbalázsi Fiatalok Egyesületének népszerű versenyére több kategóriában lehet nevezni otthon készített süteményekkel. A szervezők várják az édes-krémes, a sós, a tejszínhabos, a torta, a sütés nélküli finomságokat.

A díszpolgár születésnapjára

Tornyiszentmiklós – A határ menti település díszpolgára, a helyi kulturális egyesület névadója, Kerti Sándor költő és pedagógus születésének századik jubileuma alkalmából tartanak ünnepséget vasárnap délután két órai kezdettel a művelődési házban. Az emlékműsorban a Kerti Sándor Kulturális Egyesület mellett a település további civil szervezeteinek képviselői is közreműködnek.

Sebestyén-napi búcsú Csácsbozsokon

Csácsbozsok – Január 25-én (Pálforduló-napon), vasárnap tartják a csácsbozsoki plébánia-templom nyilvános búcsúnapját. A Szent Sebestyén tiszteletére épített templomban 8 órakor kezdődik a búcsúi istentisztelet.

 

JANUÁR 24.

Zene világnapja ünnepség

Zalaegerszeg – Január 24-én (szombaton) a Zalaegerszeg-Botfai kultúrházban 16 órakor kezdődik a zene világnapja ünnepség.

Családi nap az Adyban

Zalaegerszeg – Társasjáték és Mese címmel családi napot szervez 2015. január 24-én, szombaton a Zala Megyei Esélyteremtési Ház. Az Ady iskolában 14 órától kezdődő programon társasjátékok, bábszínházi előadás és babasarok várja az érdeklődőket.

Farsangi mulatság

Zalaegerszeg-Botfa – Január 24-én (szombaton) farsangi mulatságot rendeznek a csácsbozsoki plébánia hittanosai számára a Zalaegerszeg-Botfai Mindszenty-házban. A jelmezbál 14 órakor kezdődik.

Szőlővessző szentelés

Szombaton 10 órától a letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete hagyományos Vince-napi pincejárásra invitálja az érdeklődőket a helyi Öreg-hegyre, Somogyi Tibor pincéjéhez. A program részeként Farkas Károly plébános szőlővessző szentelést tart, majd az egyesület tagjainak pincéinél borkóstolóra lesz lehetőség és a Vince naphoz kötődő szokásokat is felelevenítik a résztvevők.

Focikupán tisztelegnek az egykori társak

Nagykanizsa – Szombaton immár hatodik alkalommal emlékeznek a fiatalon elhunyt labdarúgóra, Deme Richárdra a barátok és sporttársak. A Zsigmondy-csarnokban megrendezésre kerülő focikupán ezúttal is 12 csapat küzd a győzelemért. Részletek itt!

20 éve tesznek a nők a tóért

Keszthely – Idén ünnepli alakulásának húsz éves évfordulóját a Nők a Balatonért Közhasznú Egyesület. A turisztikai, kulturális és környezetvédelmi programokat szervező egyesület Balanonarácson szombaton tartja jubileumi ünnepségét: összegzik az elmúlt két évtizedet és felvázolják a jövő terveit is. A szervezetnek Keszthely térségében is működik csoportja, mely kiemelten fontosnak tartja a természeti és környezeti értékek védelmét, az ismeretterjesztést és a kulturális örökség megóvását.

Esküvőkiállítás

Keszthely – A házasulandókat és az esküvői trendek iránt érdeklődőket invitálják az I. You & Me Esküvő kiállításra szombaton 10 és 18 óra között a keszthelyi, Bercsényi úti rendezvényházba.

Öreg gólyák a parketten

Hévíz – Szombaton az öregfiúk veszik birtokukba a hévízi Városi sportcsarnokot, ahol a XIV. Öreg Gólyák teremlabdarúgó viadalt rendezik meg. A csaknem másfél évtizedes múltú tornán bizonyára visszajáró vendégek is lesznek a mezőnyben, ahol hévízi és környékbeli, de lenti, Vas megyei, sőt, még budapesti csapatot is láthatunk majd. Az esemény plakátja szerint az érdeklődők a 80-90-es évek ismert játékosaival találkozhatnak. A 40 évesnél idősebb játékosok viadala szombaton 8 és 19.30 óra közt zajlik le.

Rézfúvós koncert

Zalaszentgrót – Zalaszentgróton a művelődési központban szombaton 18.00 órakor tartja jubileumi koncertjét a tízéves BrassCom rézfúvós együttes.

Ökomenikus istentisztelet

Nova – A január 18-án kezdődött ökomenikus imahét újabb eseményeként szombat este öt órától a novai plébániatemplomban tartanak istentiszteletet. Az eseményen három egyház képviselői, Tóth Győző becsvölgyei református, Szabó Vilmos zalaegerszegi evangélikus lelkészek, illetve a házigazda római katolikus plébános, Kiss György szólnak a hívekhez.

Kultúra nap

Alsópáhok – Alsópáhokon szombaton 17 órától tartanak kultúra napi összejövetelt a művelődési házban. A programon fellép az Apáti Capella (Zalaapáti), az Allegrezza Kamarakórus (Alsópáhok), valamint Király Erika előadóművész.

Vince-napi pincemustra

Tormafölde – Tormaföldén szombaton délután egy órai kezdettel tartja hagyományos Vince-napi pincemustráját a Szent János-hegyért Egyesület. A résztvevők először a birtokokat járják végig, majd négy órakor a Tuboly pincénél kerül sor a szőlővessző megáldására.

 

JANUÁR 23.

V. Sajtófotó Kiállítás

Zalaegerszeg – Január 23-án, 17.30-kor nyílik meg a Hevesi Sándor Színházban az V. Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás. Ez alkalommal a médiában dolgozó hivatásosok – Katona Tibor, Pezzetta Umberto és Seres Péter – mellett a más területeken tevékenykedő profi és amatőr fotósok is bemutathatják, milyen pillanatokat örökítettek meg 2014. sport és kulturális eseményein, fesztiváljain. Utóbbi kör számára pályázatot hirdettek a szervezők. Az így összeállt kollekciót közel egy hónapon át láthatják majd az érdeklődők. A kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Balaicz Zoltán polgármester és Horváth A. Attila, a Zalai Hírlap szerkesztőségvezetője, a tárlatot Varga György, az MTI fotóriportere nyitja meg.

Royal Sped Kupa

Zalaegerszeg – Pénteken a Royal Sped Kupával indul a fedettpályás atlétikai szezon Zalaegerszegen, ekkor rendezik meg a futófolyosón a hagyományos téli viadalt.

Kórusok találkozója

Nagykanizsa – Január 23-án, pénteken 15 órakor hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a kanizsai kórusok találkozóját a Honvéd Kaszinóban. Fellép többek között a Honvéd Kaszinó Énekkara, az Árvácska Dalkör, a Viola Népdalkör, valamint a Tungsram Nyugdíjas Klub Énekkara.

Játékos sportnap

Nagykanizsa – Pénteken 16 órakor Nagykanizsán a Zrínyi-iskolában játékos sportdélutánt szerveznek. A rendezvényen a nagycsoportos óvodások és szüleik megismerkedhetnek az intézménnyel valamint a tornateremben játékos sorversenyen mérhetik össze a tudásukat.

Mezősök szalagavatója

Nagykanizsa – Pénteken 17 órakor a nagykanizsai Dr. Mező Ferenc – Thúry György Gimnázium és Szakképző Iskola székhelyintézménye a HSMK színháztermében tartja szalagavató ünnepségét.

Irodalmi gyöngyszemek

Nagykanizsa – Pénteken a nagykanizsai Halis-könyvtárban 18 órától a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetemen A magyar irodalom gyöngyszemei – csillagmítosz foglalatban címmel Pap Gábor művészettörténész vetítettképes, ingyenes előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

A betegségek magyarázata

Keszthely – A Goldmark művelődési központban pénteken 15.45-kor Simonné Wildner Judit tart előadást a természetgyógyász klubban a betegségek okáról, megelőzéséről és a természetes gyógymódokról.

Zalakaros – Zalakaroson a Móra-iskolában pénteken 17 órától emlékeznek a Magyar Kultúra Napjára. A műsorban közreműködik többek közt a Búzavirág és a Gyöngyvirág csoport, valamint a Rügyecske, a Zöld Ág és Bottal-fogó Táncegyüttesek és a Női Énekkar.

Fókuszban a helyi termék

Zalabér – A rövid élelmiszerláncok fejlesztésének gyakorlatáról, a helyi termékek helyben történő fogyasztásának fontosságáról tartanak szabadegyetemi előadást pénteken 16 órakor a zalabéri könyvtárban. A programon előadást tart dr. Kujáni Katalin szakértő, ezt megelőzően pedig Zsuppán József polgármester bemutatja a Zalabéri Köz(ös)ségi Kertet is.

Heten mesélnek

Cserszegtomaj – Pénteken 10 órától mesedélelőttre várják az érdeklődőket a cserszegtomaji iskola ebédlőjébe. A kultúra napi programon a helyieken túl Zalavár, Rezi és Vonyarcvashegy is képviselteti magát. Mesét mond: Horváth Imola, Koroncz Kata, Lukács Istvánné, Bódis Józsefné, Zag Lajosné, Partics Gyula és Tolvéth Gyula.

 

JANUÁR 22.

Hazajáró honismeret - Ünnepel a város a magyar kultúra napján

Zalaegerszeg – Január 22-én Zalaegerszegen három helyszínen várják azokat, akik a magyar kultúra napját ünneplik. Délelőtt tíz órakor a Kakaó zenekar ad ajándékkoncertet az Art moziban, majd 17 órakor a városi hangversenyteremben 17 órakor kiállítás nyílik a Völgyi-Skonda gyűjtemény kollekciójából. Este hat órakor a Hevesi Sándor Színházban ünnepi gálaest kezdődik. Beszédet mond Tóth Sándor, a nyárádszeredai polgármester, majd bemutatják a magyar örökség díjas Hazajáró honismereti televíziós sorozat készítőit, Kenyeres Oszkárt és Pintér Jánost. (A Duna Televízión futó műsor határon inneni és túli tájakat mutat be turistabakancsos nézőpontból.) Ezután kerül sor a Kultúra Mecénása Díj átadására. A díjat, Németh János Kossuth-díjas keramikus Ádám és Éva című alkotását Balaicz Zoltán polgármester nyújtja át az idei díjazottnak, aki elsősorban a színházat támogatja. Az est második részében a nyárádszeredai Bekecs Együttes és a Zalai Táncegyüttes lép színpadra.

Kor-képek-élet-képek kiállítás

Zalaegerszeg – Zalaegerszegen 22-én, csütörtökön 17 órakor nyílik tárlat Kor-képek, Élet-képek címmel a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjteményből a Városi Hangverseny és Kiállítóteremben, amelyet Wehner Tibor művészettörténész ajánl az érdeklődők figyelmébe.

Versmondók versenyeznek

Zalaegerszeg – A Ganz- és Munkácsy-iskola magyar szakmai munkaközössége a magyar kultúra napja tiszteletére Himnusz- és Szózatmondó versenyt rendez zalai középiskolásoknak január 22-én 9 órakor az iskola Koller Nándor termében. A kötelező vers a Himnusz vagy a Szózat, és egy szabadon választott költeményt kell szavalni magyar költőtől.

A vidéki táj és az élet színei

Nagykanizsa – A magyar vidéki táj és az élet színei a 20. században címmel nyílik időszaki kiállítás csütörtökön 16.30-kor a Thúry György Múzeumban az intézmény képzőművészeti gyűjteményéből.

Fotókiállítás és ünnepi műsor

Zalalövő – Tóth Zoltán első világháborús fotógyűjteményéből rendezett kiállítás megnyitójával kezdődik csütörtök este fél hatkor a Salla Művelődési Központban a Magyar Kultúra Napja tiszteletére szervezett program. A tárlatot Kiss Gábor, a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója mutatja be. Ezt követi az ünnepi műsor, a színházteremben előbb a helyi  általános iskola nyugalmazott pedagógusa, Radics Rozália mond köszöntőt, majd Fegyverneky Levente, a zalaszentgróti Garabonciás Színpad tagja adja elő Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című művét.

Magyar Kultúra Napja Zalaszentivánban

Zalaszentiván – Irodalmi-, zenés műsorral emlékeznek meg Zalaszentivánban a Magyar Kultúra Napjáról, január 22-én (csütörtökön) 15 órai kezdettel a helyi IKSZT nagytermében.

Cseh Tamás emlékest

Keszthely – Január 22-én, a magyar kultúra napján adják át a Pro Cultura Keszthely díjat a Balaton Színház Simándy termében rendezendő, 18 órakor kezdődő ünnepségen. Ezt követően „Átlátszó víz legyen..." címmel Cseh Tamás emlékestre várják az érdeklődőket. Fellép Hegyi Norbert és Joós Tamás.

Vitéz Tüttös táncban

Bak – Január 22-én, csütörtökön 15 órakor a baki faluházban mutatják be a Vitéz Tüttös című mesés táncjátékot a magyar kultúra napja előtt tisztelegve. A mesét, amely Göcsejről szól, Varga János koreográfus állította színpadra. Célja az volt, hogy olyan mese szülessen, amelyben ennek a tájnak a legendái és Göcsej szép tájnevei elevenedjenek meg mesebeli szereplőkkel. A program a Szlovén- Magyar Határmenti Együttműködés keretében megvalósult „Folklór határok nélkül" jóvoltából valósul meg. A mesét az együttműködésben részt vevő együttesek tagjai mutatják be a zalai közönségnek.

Örkény műve kerül színre

Lenti – Csütörtökön 17 órakor tartják a kultúra napi ünnepséget a művelődési központban. Árkovicsné Pezzetta Claudia, a kulturális és ügyrendi bizottság elnöke mond beszédet, majd a lendvai Egy&Más Vándorszínház előadásában Örkény István Tóték című tragikomédiája kerül színre.

 

JANUÁR 21.

Színházi műsorváltozás

Nagykanizsa – A Hevesi Sándor Művelődési Központban technikai okok miatt elmarad a Bródy-bérlet keretében 21-re meghirdetett Szerelmek az égből című színdarab.

Könyvbemutató és irodalmi est

Nagykanizsa – Pál Péter muravidéki költő és versmondó kötetbemutatóval is egybekötött irodalmi estjét rendezik meg szerda este hat órai kezdettel a nagykanizsai Honvéd Kaszinóban. A rendezvényen a Radnóti-díjas fiatal szerzőt – akinek Digitális freskók című első kötete tavaly jelent meg – dr. Bence Lajos irodalomtörténész mutatja be. A műsorban Baj Bianka, Ferenc Grega és Szőke Krisztina versmondók, valamint a zongorán játszó Pál Laura működnek közre.

Mesenap a Medgyaszayban

Nagykanizsa – Szerdán 16 órakor mesenapot rendez a Medgyaszay Házban a Lakossági Információs Szolgáltató Iroda (LISZI). A rendezvény keretében Kádár Annamária pszichológus mesepszichológiai előadást tart szülőknek Mesetérkép az élet útvesztőjéhez címmel. Az előadás ideje alatt a gyerekeket gyermekfoglalkoztató várja az épületben.

 

JANUÁR 20.

Mécsessel a sötétedés ellen

Zalaegerszeg – Január 20-án, este fél hatkor a magyar kultúra napja előtt a magyar kultúra iránti szolidaritás kifejezésére csendes gyertyagyújtásra invitálnak a szervezők a megyeszékhelyi Deák térre. A KKDSZ (Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete) és a magyar kultúra napja előtt két nappal demonstrációt, fáklyás felvonulást szervez Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémiától – az Emberi Erőforrások Minisztériuma érintésével – a Szalay utcáig. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakoznak Zalaegerszegen valamint az ország több városában is a „Gyújtsunk lángot a magyar kultúráért! Gyújtsunk fáklyát, gyertyát, mécsest a sötétedés ellen!" című alkalommal.

Mezítláb a parkban

Nagykanizsa – Neil Simon Mezítláb a parkban című komédiáját láthatja a HSMK közönsége január 20-án (kedd) 19 órától. A Körúti Színház előadásában Corie és Paul friss házasok története elevenedik meg a közönség előtt. A sztori szerint a pár egy hatodik emeleti, lift, fűtés és berendezés nélküli New York-i lakásba költözik. Súlyosbítja a helyzetet Corie mamájának megjelenése, aki rémülten észleli a sivár körülményeket. A világhírű film, mára országos hírűvé vált adaptációja túl van a századik előadáson. Színpadra lép Pikali Gerda, Kautzky Armand, Koncz Gábor és Frajt Edit is.

Fényképeken a természet csodái

Nagykanizsa – Kedden 9.50 órakor „A természet csodái" címmel nyílik kiállítás a Dr. Mező Ferenc Gimnázium galériájában. Ezúttal a Zalaerdő Zrt. munkatársainak fotóit, az erdő szépségéről, lakóiról elcsípett pillanatokat tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlatot Varga Attila, az Országos Erdészeti Egyesület városi titkára nyitja meg.

 

JANUÁR 19.

Könyvbarátok találkozója

Zalaegerszeg – Hétfőn 17 órától Matusné Gáll Éva a kortárs magyar gyermekkönyv illusztrátorokról tart előadást az Apáczai téri művelődési központ Könyvbarát Körében.

Nyílt napot tartanak

Zalaegerszeg – Az idei tanévben 25 éves fennállását ünneplő Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara is nyílt napot tart január 19-én 10 órakor a Zalaegerszegi Képzési Központjában. A rendezvényen a képzési lehetőségekről, a felvételi eljárás rendjéről kapnak tájékoztatást az érdeklődők. Bemutatkozik az ápolás és betegellátás alapképzési szak gyógytornász szakiránya, valamint az egészségügyi szervező alapképzési szak egészségbiztosítási, egészségügyi ügyvitelszervező és egészségturizmus szervező szakiránya. A rendezvényt elsősegélynyújtási és újraélesztési demonstráció, pszichológiai és alváshigiénás módszerek bemutatása színesíti. Az érdeklődők megtekinthetik a biomechanikai, valamint a terhelés-élettani laboratóriumot.

Guglizz rá vetélkedő, újból

Zalaegerszeg – Megújult formában folytatódik a ZVMKK könyvtára által szervezett A „Guglizz rá!" levelezős vetélkedő. Zalaegerszegi Városrészek Művelődési Központja és Könyvtára már 3. alkalommal hirdeti meg felnőttek számára az online vetélkedőt, amelynek minden mozzanata az interneten zajlik. A Guglizz rá! levelezős játék keretében a nevezők feladatlapokat kapnak, s a benne szereplő kvízkérdésekre az internet segítségével találhatják meg a válaszokat. A most meghirdetett, kora nyárig tartó játékra január 24-ig lehet jelentkezni személyesen a könyvtárban, e-mailben, vagy a bibliotéka közösségi profilján.

Meseképekről

Zalaegerszeg – Kedvenc gyerekkori mesekönyveink rajzaira, ha azok jók, még felnőtt fejjel is élesen emlékszünk... A meseillusztrációk fontosságát vallja Matusné Gáll Éva is, aki évek óta kutatja a magyar meseillusztrátorok munkáját, műveikből már hiánypótló bibliográfiát is összeállított. E munka érdekességeiről beszél az érdeklődőknek január 19-én, hétfőn 17 órától a ZVMKK könyvtárában, a Könyvbarát Kör foglalkozása keretében.

A Kis-Balatonról

Nagykanizsa – A Hevesi Sándor Művelődési Központban január 19-én, jövő hétfőn 17 órakor filmbemutatót tartanak. Maros Sándor és Czigóth Sándor A víz útja című, a Kis-Balatonról szóló alkotása kerül a közönség elé. A belépés díjtalan.

Ökumenikus imahét

Nagykanizsa – Az ökumenikus imahét keretében hétfőn 18 órától Nyeste Pál piarista pap hirdet igét a kanizsai evangélikus templomban. Kedden 18 órakor Deme Dávid evangélikus lelkészt hallgathatják a hívek az Alsóvárosi templomban, majd szerdán 18 órától Makoviczky Gyula evangélikus lelkész „vendégeskedik" a Piarista kápolnában. Csütörtökön szintén 18 órától dr. Bogár Gáspár káplán hirdet igét a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony Templomban, pénteken pedig dr. Páhy János plébános várja a híveket a református templomban. Szombaton 18 órai kezdettel Dósai Attila piarista pap az evangélikusoknál beszél, míg vasárnap Váron István plébániai kormányzó a református templomban zárja az ökumenikus imahét programját.

 

RENDEZVÉNYEK A HÉTEN

Zalaegerszeg - Hevesi Sándor Színház: 19.00: A miniszter félrelép (Virág Benedek-bérlet)

Zalaegerszeg - Göcseji Múzeum: Németh János keramikusművész kiállítása; Központok a Zala mentén; Kisfaludi Strobl Zsigmond gyűjtemény (állandó); „Sírva jössz a világra, és körülötted mindenki mosolyog" című kiállítás (március 1-ig)

Zalaegerszeg - Keresztury Dezső VMK, Gönczi Galéria: Angyali bukfencek – Karácsonyi László kiállítása (január 27-ig)

Zalaegerszeg - Móricz Galéria: MŰSZAK – Művészek Szabad Alkotóközössége IV. Nemzetközi Művésztelepe „Derkovits" című kiállítás (február 10-ig)

Nagykanizsa - Hevesi Sándor Művelődési Központ: „MŰ" – a Kanizsa Fotóklub tagjainak kiállítása (február 11-ig); A kiskanizsai általános iskola tanulóinak rajzkiállítása (február 10-ig)

Keszthely - Helikon Kastélymúzeum állandó kiállításai: Főúri életforma a 18-19. században (kastély); 18-19. századi kocsik, hintók és lovas szánok (Hintókiállítás); Öt földrész trófeái (Vadászati kiállítás); 19-21. század vasútjait szemléltető óriásmodell (Modellvasút kiállítás); Trópusi és mediterrán növényvilág (Pálmaház)

Keszthely - Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely állandó kiállításai: A növénytermesztés eszközei és gépei; Majorok és népe a 18-20. században; A keszthelyi agrárszakoktatás története; A gabonatisztítás-, tárolás- és mérés eszközei a 19. században; Szőlészet és borászat a Balaton-felvidéken; Állattenyésztési kiállítások; Kovács-, bognár-, és kádárműhelyek.

Keszthely - Balatoni Múzeum: „Hetvenen innen és túl" Szilágyi Imre grafikusművész kiállítása; Történelmi idők sodrában – az I. világháború centenáriumi kamarakiállítása (február 28-ig); „Szép jelen, szép csillag..." – Karácsonyi ünnepkör a Balaton környékén néprajzi kiállítás (január 31-ig)

Hévíz - Festetics György Művelődési Központ: A világon egyedüli: Balneológiai és helytörténeti kiállítás (állandó kiállítás)

MOZI

Zalaegerszeg: Art Mozi: 16.30 Hős6os (amerikai animációs vígjáték) 18.15 Dumapárbaj (magyar vígjáték) 20.00 20,000 nap a Földön (angol dráma); Cinema City: 13.00, 16.30, 18.30, 20.30 Dumapárbaj (magyar vígjáték); 13.30, 15.45, 18.00 Hős6os (amerikai animációs vígjáték); 13.00, 15.20, 17.40, 20.00 Elrabolva 3. (francia akciófilm); 20.15 A hetedik fiú (amerikai-angol film); 14.45 Éjszaka a múzeumban (amerikai vígjáték); 16.45 A hobbit: Az öt sereg csatája (amerikai-új-zélandi fantasy); 19.45 Exodus: Istenek és királyok (amerikai-angol kalandfilm); 14.30 A Madagaszkár pingvinjei (amerikai családi animációs film)

Kanizsa: Cinema: 16.00 Hős6os (amerikai animációs vígjáték); 17.45 Vadregény (amerikai zenés kalandfilm); 18.00 One Direction: A színfalak mögött (angol zenés film); 19.00 Zűrös olasz esküvő (olasz vígjáték); 19.30 Swing (magyar filmvígjáték); 20.00 Elrabolva 3. (francia akciófilm)

Hévíz: Fontana: 1. terem: 14.15 Hős6os (amerikai animációs film)16.00 Harag – Fury (angol-amerikai háborús film) 18.00 Dumapárbaj (magyar filmvígjáték) 20.00 Elrabolva 3. (francia akciófilm); Kisterem: 17.00 Szerelem a felhők felett (francia romantikus filmvígjáték) 19.00 Az utolsó éjszaka Párizsban (francia-német film)

VÉRADÁS

Zalaegerszegi Területi Vérellátó: 08.00-15.00; Eötvös József Általános Iskola, Zalaegerszeg: 15.30-17.00; Keszthelyi Vértranszfúziós Osztály vérvétele: Vérellátó: 13.00-16.00

TRAFFIPAX

Itt számíthat traffipaxra Zala megyében!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!