Szponzorált tartalom

2020.06.25. 07:00

Amit a porzsákokról tudni érdemes

A porzsák a legtöbb háztartásban megtalálható kellék, kivéve persze, ahol porzsák nélküli, porgyűjtős porszívó van. Az emberek többsége valamilyen negatív képet társít a porzsákokhoz, meg úgy általában a porszívókhoz.

Fotó: Shutterstock

Valószínű, hogy ennek az az oka, hogy a takarítással és a kosszal kötjük össze, és lelki szemeink előtt már megjelenik, ahogy tüsszögve-prüszkölve próbáljuk kidobni vagy épp kiüríteni a porzsákot. Pedig ennek nem feltétlen kellene így lennie, hiszen manapság már rengetegféle lehetőség közül választhatunk, ami a porzsákot illeti.

A porzsák anyagát tekintve is többféle lehet, emellett a porszívó fajtáját is szem előtt kell tartanunk, mielőtt levesszük a bolt polcáról az első utunkba akadó porzsákot. Sokan azt hiszik, hogy bármelyik jó lesz, hiszen csak porzsák. Pedig mi sem áll messzebb az igazságtól, mivel Magyarországon közel 300 fajta porzsák kapható a jelenleg forgalomban lévő porszívókhoz.

Embert próbáló feladat megtalálni azt, ami pontosan illik a porszívónkhoz, de nem lehetetlen vállalkozás. Azt sem árt eldöntenünk, hogy milyen anyagból legyen a porzsák, mert ebből is többféle létezik már.

Milyen porzsák típusok léteznek?

Fotó: Shutterstock

Anyaguk szerint háromféle porzsákot különböztetünk meg. Az első a papír porzsák. Ez talán az egyik legelterjedtebb megoldás, ugyanakkor nem túl praktikus. Az egyik nagy hátránya, hogy csak egyszer használatos, a másik, hogy nem is túl rugalmas. Emellett gazdaságosnak sem mondható, hiszen elég sűrűn kell cserélni.

A textil porzsák már egy sokkal költséghatékonyabb megoldás. Sokan kedvelik, mert ha megtelik elég kiüríteni, esetleg kimosni, és már használhatjuk is tovább. Persze az ürítése nem egy kellemes feladat, mivel elég sok kosszal jár.

Van még egy harmadik típus is, a porzsákok non plus ultrája, ez pedig a szintetikus porzsák. Igaz, hogy ez is egyszer használatos, de a rugalmasságának köszönhetően lényegesen több port és koszt képes magába szívni, mint egy papír porzsák, ezért gazdaságosabb is. Kivesszük, kidobjuk, és nem kell aggódnunk, hogy mi magunk is porosak leszünk egy sima porzsák cserétől.

Szintén nagy előnye, hogy még a porszívó szívásteljesítményét is javítja, ezért sokan választják ezt a megoldást a másik kettő helyett. Persze mindenki maga dönti el, hogy mi számára a fontosabb, a tiszta ürítés vagy a költséghatékonyság.

Hogyan használjuk a porzsák keresőt?

Hogy megtalálhassuk a számunkra legmegfelelőbb porzsákot a sok lehetőség közül, kétfele megoldás kínálkozik. Az egyik a porzsák kereső. Egy weboldal segítségével könnyedén megtalálhatjuk a számunkra szimpatikus megoldást, mindössze annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk a porszívónk márkáját és típusát, és rányomunk a keresés gombra. Ezután az oldal kilistázza a porszívónkhoz passzoló porzsákokat, nekünk már csak a nekünk tetsző anyagú és kiszerelésű fajtát kell kiválasztanunk.

A másik megoldás is hasonlóan egyszerű, ez szintén egy hasznos weboldal, ahol a porzsákokat ki tudjuk listázni a porszívó típusa alapján. Itt egy elég hosszú lista van a porzsákokról, amit a porszívónk márkája alapján tudunk szűkíteni. Ezután már lehetőségünk lesz a típus alapján is szűrni.

Ez általában betűkből és számokból álló típusjelzés, amit a porszívónk dobozán vagy használati utasításában fogunk megtalálni. Ha a porszívónk dobozán az S-Bag felirat díszeleg, akkor meg vagyunk mente a komoly utánajárástól. Ez a jelzés azt jelenti, hogy az S-Bag porzsákok kompatibilisek hozzá, bármilyen márkájú is a készülékünk, már csak a nekünk tetsző anyagút kell kiválasztani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában