18 hónap alatt épül meg az Alsóerdei Sport- és Szabadidő Központ

2020.06.19. 07:00

A legszebb napok csak eztán jönnek

„Járvány ide vagy oda, Zalaegerszeg legszebb napjai még csak ezután jönnek.” Így fogalmazott a megyeszékhelyen zajló beruházások kapcsán Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, aki az Alsóerdei Sport- és Szabadidő Központ hivatalos projektindítójára érkezett a városba még szerdán.

Varga Lívia

Az Alsóerdei Sport- és Szabadidő Központ látványterve. A korszerű létesítménybe a helyieket és a turistákat is várják majd

– Mostani találkozásunk apropója az élet újraindításának reményt keltő mozzanata. Annak a reménynek a szimbóluma, hogy pár nehéz hónap után az ország visszaállhat a gyarapodó, felívelő pályára – szögezte le beszédében Dömötör Csaba. – A járvány elleni küzdelemben Zalaegerszeg közössége is bizonyított. Tudom, önöknek is milyen nagy munkájuk volt abban, hogy megfékezzék az ismeretlen kórt. Olyan összefogás ez, olyan bizonyítéka a vezetői és döntéshozói képességeknek, amelyre a víruson túli időszakban is lehet majd jövőt építeni.

Pillanatkép a hivatalos projektindítóról. Középen Balaicz Zoltán, Bertáné dr. Bényi Krisztina modern városok és falvak fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár és Dömötör Csaba, balra Gecse Péter
Fotó: Katona Tibor
A projekt keretében új kiszolgálóépületek is létesülnek
Fotó: Látványterv

Az alsóerdei beruházás kapcsán kiemelte: a sportközpont nem csupán kaland- és KRESZ-park, futópálya és kerékpárutak összessége lesz, hanem meghatározó közösségi tér, generációk találkozási pontja. Hozzátette: nem a semmiből jött ez a beruházás, mert hagyományokra építkezik, Zalaegerszeg már 1996-ban a nemzet sportvárosa volt, „pedig hol volt még akkor Koplárovics Béla és a meg­újult stadion”.

– A mostani beruházás a feltörekvő Zalaegerszeg jövőjének fontos mozaikdarabkája. Ha pedig hármat hátralépünk, észrevehetjük: a teljes mozaik milyen nagy kiterjedésű. Önök joggal lehetnek büszkék erre az építőmunkára – utalt a számos folyamatban lévő beruházásra Dömötör Csaba. – A tavalyi választás 70 százalékos összefogást hozott Zalaegerszegen, ami országos léptékben is elismerésre méltó teljesítmény – elismerése polgármester úr és képviselő úr munkájának. S erős felhatalmazás arra, hogy az eddigiekhez hasonlóan gyarapítsák tovább az országnak ezt a gyönyörű vidékét.

Az Alsóerdei Sport- és Szabadidő Központ látványterve. A korszerű létesítménybe a helyieket és a turistákat is várják majd

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a városban és környékén zajló beruházások közül kiemelte: a 45 milliárd forintból megvalósuló járműipari tesztpálya készültségi szintje 65 százalékos, a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő, 170 milliárdból épülő M76-os gyorsforgalmi okosút első ütemeit pedig a tervek szerint már augusztusban átadják. Az alsóerdei fejlesztésről szólva azt hangsúlyozta a politikus: szándékaik szerint a létesítmény igazi mágnes lesz, amely a városlakókat kicsalogatja majd a zöldbe.

– A Modern Városok Program olyan lehetőség Magyarország megyei jogú városai, megyeszékhelyei számára, amire évszázadok óta nem volt példa, hiszen soha nem látott fejlesztések indulhattak általa – hangsúlyozta Balaicz Zoltán polgármester, felidézve: 2015. április 14-én kötötték meg Zalaegerszeg fejlesztésére vonatkozóan a kormánnyal a Modern Városok Program szerződést, melynek keretében számos fontos beruházás indult. Épül az új uszoda, tanuszoda és városi strand, a Mindszenty-tornacsarnok, az M76-os kétszer két sávos gyorsforgalmi út, számos középület újult meg, új szárnnyal bővül a múzeum, s most elindult az alsóerdei fejlesztés is, sorolta a városvezető.

Balaicz Zoltán felidézte: a 240 hektáros közjóléti erdő egyszerre üdülő-, panoráma- és sétaerdő, története sok száz évre tekint vissza, hiszen első írásos említése 1381-ből való. Ekkor írtak először Aranyoskútról, vagyis a mai aranyoslapi forrásról. S már a török kort idéző határjáráskor is itt gyűltek össze a zalaegerszegi polgárok. Az erdőből 1826-ban szakítottak le egy nagyobb darabot, amelyen téglagyár épült egy hatalmas, a városban pusztító tűzvész után. 1905-től már városi majálisokat tartottak itt, s kedvelt kirándulási célpont volt a magyarok védőasszonyáról elnevezett képes fa is. 1935-ben aztán kilátó és szánkópálya épült. A komolyabb fejlesztések 1965 és 1990 között valósultak meg: felépült a tévétorony, 3000 azáleát telepítettek ide, majd napközis tábor és erdei tornapálya létesült, s elkészült a panorámaút.

– A napközis tábor felújítása hosszú évtizedek óta váratott magára, egészen mostanáig – folytatta a polgármester, megjegyezve: a tervezés során figyelembe vették a sport- és környezetvédelmi szervezetek ajánlásait, s fontos szempont volt a fenntarthatóság. – A program célja a volt napközis tábor teljes felújítása, és egy olyan központ kialakítása, amely a turizmust és a zalaegerszegi polgárokat egyaránt szolgálja. S egy olyan hely, amelynek legtöbb elemét a zalaegerszegiek ingyen tudják majd igénybe venni. A fejlesztés csak önkormányzati területet érint, az erdőbe nem hatolunk be, sőt, a projekt keretében közel 100 fát ültetünk.

A beruházás finanszírozásáról szólva Balaicz Zoltán közölte: a város TOP programjában 1,2 milliárd forint állt rendelkezése, melyet a kormány a Modern Városok Program keretében még 2017-ben 1,35 milliárd forint állami forrással egészített ki, s ehhez 2020-ban további 1,5 milliárd forintot biztosított. Így összesen nettó 4 milliárd, bruttó 5,2 milliárd forintos ráfordítással elindulhatott a beruházás. Ezzel a Modern Városok Program újabb zalaegerszegi eleme valósulhat meg a következő 18 hónapban, tette hozzá a polgármester. A projekt kivitelezője a Szabadics Zrt.

A beruházás elemei közt megemlítette az önkormányzat 2019-ben megújult alsóerdei vendégházát. Emellett útfejlesztés, járdaépítés, kerékpár­út építése, új csomópont és parkolók kialakítása szerepel a programban. Erdei kalandpark épül mászó- és csúszópályákkal, kültéri mászófallal, műsípályával, hogy a zalaegerszegi gyerekek bármely évszakban megtanulhassák az alapokat, mielőtt sítáborba mennek. Lesz játszópark, street workout és szenior- (azaz időseket célzó) edzőpark, kisgyermekes játszótér, KRESZ-park, létesül multifunkciós sport-, kültéri kosárlabda-, salakos kerékpár- és rekortánburkolatú futópálya, megújul a füves pálya, lelátók és új kiszolgálóépületek épülnek. A kilátogatók komfortérzetét padok, pihenőhelyek, szobrok növelik, hangsúlyos elem a parkosítás – növények és fák telepítése. Később a napközis tábor területén kívül is lesz néhány fejlesztés: megújul a búslakpusztai sportlőtér, a Horhosok és a Páfrányok útja mintájára új erdei túraútvonalak nyílnak, erdei terepkerékpár-útvonalak létesülnek, s tervben van a tévétorony és környezetének felújítása is.

– A fejlesztés elkezdődött, ami azt is jelenti, hogy a következő 18 hónapban a volt napközis tábor területe nem látogatható, a munkavégzés okozta kellemetlenségekért a lakosság türelmét és megértését kérjük – hangsúlyozta a polgármester.

Balaicz Zoltán leszögezte: hatalmas munka van abban, hogy ez a többszöri újragondolást és újratervezést igénylő projekt végül megvalósulhat. Ebben, emelte ki, komoly szerepe van Gecse Péter alpolgármesternek, „aki végig hitt ebben a beruházásban, soha nem adta fel, rengeteget dolgozott rajta, és ahogy az uszoda megvalósítását is sikerrel menedzselte, úgy ez az alsóerdei projekt is kiváló munkavégzésének bizonyítéka”. S a projekten dolgozó munkatársak mellett köszönet illeti a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakembereit is, tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában