Otthon

2010.10.19. 08:08

A rét őszi ajándékot kínált a vakondtúrás-elhárító csapatnak - Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Bár lett volna munkánk bőven a ház körül, úgy döntöttük, szombaton a Rába-parti horgásztanyánk udvarát készítjük fel a télre.

Fincza Zsuzsa

 

Összegereblyéztem és elhordtam a komposztra a kaszálékot. Ezt soha nem hagyom ki, mert tönkreteszi a gyepet, ugyanis nemezszerű réteggé áll össze, amitől levegőtlenné válik a talaj, kiveszik a fű és megmohásodik. Ez a veszély az árnyékosabb helyeken amúgy is fennáll. A gyep gyakori levegőztetésével és a moha rendszeres kitépkedésével védekezhetünk ellene, ami nagyobb területen elég sziszifuszi elfoglaltság.

Az udvar takarítása közben hasznos tapasztalatokra tettem szert, például, hogy a büdös poloskák kavicshalmokban telelnek át. Szebb kövek után kutattam a kupacban, amikor az apróbb kavicsok álmosan rúgkapálva méltatlankodni kezdtek. A beporosodott rovarokat fel sem ismertem volna, ha undorító szaguk nem árulja el a hovatartozásukat.

A munka végeztével úgy döntöttem, megérdemlek egy órás sétát a Rába-parton. A vén folyó megbánta már két héttel ezelőtti legénykedését, levonult a stégről, s meghúzta magát szerény nyár végi medrében. Gombát egy darabot sem találtam, s már éppen szemére akartam vetni szűkmarkúságát a rétnek, amikor a sötétbordó termésével hivalkodó galagonyabokorra bukkantam. Megkóstoltam a kökényt is, de még nem állította be a kellemesen fanyar ízét a dér. A galagonyával, a kecskerágó pink színű termésével, s a vad aszter (őszirózsa-fajta) szerény virágával viszont jól mutat az őszi csokorban. A folyóparton, bár egyre szerényebben, de még virágzik a törékeny, lila virágú kosbor, mindig erősen ellent kell állnom a kísértésnek, hogy letépjem, tudniillik védett növény.

BIOKERTÉSZET HÓKUSZPÓKUSZ NÉLKÜL - Olvassa el rovatunk cikkeit! KLIKK IDE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!