Otthon

2009.10.13. 02:29

Különféle hidromasszázs rendszerekkel igazi wellnessparadicsomot varázsolhatunk

Zalaegerszeg - Ha kicsi a fürdőszobánk, s a zsúfoltság elkerülése végett csak egy zuhanykabin fér el benne, akkor sem kell elkeserednünk: ma már a különféle hidromasszázs rendszereknek köszönhetően ugyanolyan luxusban lehet részünk, mintha egy sarokkádban múlatnánk az időt.

MTI/AP

A modern zuhanykabinokba manapság egy sor extrát építenek be. A tarkót és a derekat erős vízsugár masszírozza, a vízhatlan hangfalakból halk zene szól, miközben az állítható zuhanyrózsa és az oldalsó fúvókák éppen a makacs narancsbőr eltávolításán munkálkodnak. S mivel a tervezők tisztában vannak azzal, hogy fürdőzés közben nem árt a teljes ellazulás, a legtöbb kabinba ülőkét is terveznek.

 A háztartások zömének költségvetésében persze nem biztos, hogy mindezen extrára van anyagi fedezet, ám már egy-két gondosan kiválasztott kiegészítő is a luxus élményét hozhatja el otthonunkba.

- Léteznek kifejezetten a fürdőszobába kifejlesztett víz- és páraálló elektronikai rendszerek, amelyek segítségével iPod, CD, mp3 vagy rádió is hallgatható, vízhatlan távirányítójával pedig akár a világítást és a szellőzést is szabályozhatjuk, a zuhanykabinból, illetőleg a kádból egyaránt - kezdi Somogyi Balázs, a megyeszékhelyi Somo-Therm Kft. üzletvezetője.

Igazi wellnessparadicsomot azonban a különféle hidromasszázs panelek beépítésével varázsolhatunk fürdőszobánkból. Az egyszerűbb modellek ára kevésbé tömött pénztárcából is viszonylag könnyen finanszírozható.

- A tuspanelek sarokba és egyenes falra is felszerelhetőek - folytatja a szakember. - A legegyszerűbbek fej- és kézizuhanyból állnak, ami bővülhet kettő, hat vagy akár tizenkét oldalzuhannyal is. Ezeket különféle pozícióba, más-más erősségre (permetező, masszírozó) lehet állítani. Külön csaptelep nem kell hozzájuk.

Ha spórolni akarunk, vannak rendszerek, amelyek a meglévő csaptelepre is felszerelhetőek. S bár a panelok minden funkciója, azaz a masszázs fúvóka, az akár trópusieső-hatást idéző fix, illetőleg a kézi zuhany, valamint ezek intenzitása is külön-külön vezérelhető, ahhoz, hogy ezek együtt működjenek, nagyon komoly technikai háttér és rendkívül erős víznyomás szükségeltetik - részletezi Somogyi Balázs.

Persze, ha építünk, átépítünk, netán úgy döntünk, a kád mellé egy zuhanyzót is szeretnénk elhelyezni a fürdőszobában, messzebbről kell kezdeni a tervezést.

- Épített kabin esetén nincs szükség zuhanytálcára. Ilyenkor a fülke két vagy akár három (fix) falát is burkolhatjuk, ezáltal a fürdésre kialakított sarok szinte eggyéolvad a helyiség többi részével, így az ajtót körbefogó alumínium keret helyett tanácsos szinte láthatatlan nemesacél zsanérzatot választani. Az épített zuhany nagy előnye, hogy egyedi méretet alakíthatunk ki, feltétlenül figyeljünk azonban arra, hogy a padozat a padlóösszefolyó felé lejtsen. Ma már egyébként akár ezeket a lefolyókat is könnyedén a helyiség stílusához igazíthatjuk, hiszen a különféle rácsozású nemesacél mellett akár üveghatásút is választhatunk.

Ajtóból több fajtát - nyílót, tolót és harmonikaszerűen záródót - is választhatunk, s ne feledkezzünk el az ülőkéről sem, ami készülhet műanyagból, valamint könnyen tisztítható, különböző színben kapható szövés nélküli textilanyagból egyaránt. Mivel ezek krómozott felfogató szerkezete bármilyen magasságba felszerelhető, nagy segítséget jelent a mozgássérültek számára. Teherbírása 150 kilogramm.

Amennyiben az épített változat helyett a zuhanytálca mellett döntünk, akkor is több verzióból választhatunk.

- A 9-12 centis vastagságú, akár a padozatba is beépíthető változat mellett létezik burkolható elejű zuhanytálca is, mellyel teljesen egyedivé tehetjük fürdőszobánk arculatát, ám választhatunk akár olyat is, melynél az előlap és a tálca egy egységet alkot. A lényeg, hogy a sérülékenyebb, lábakon álló helyett mindig teli tálcát vegyünk - tanácsolja az üzletvezető.

A tálca formáját ízlésünk s a helyiség stílusa dönti el, ehhez idomulhat a plexiből vagy edzett üvegből készült kabin. Utóbbi készülhet egyedi méretezésben, például tetőtéri fürdőszobába is. A lényeg, hogy a hosszabb élettartam érdekében a szimpla görgős helyett dupla görgős vagy csúszkás ajtómegoldást válasszunk.


VÉDŐRÉTEG VÍZKŐ ELLEN

A nehezen tisztíthatóság a zuhanykabin ellen szól, ám ma már nem feltétlenül kell a folyton vízkövesedő üveg látványával együtt élnünk, bizonyos felületkezelő anyagokkal megakadályozhatjuk ugyanis a víz megtapadását. A kezeést 2-6 havonta ismételjük. A mosdók, WC-k esetében erre nincs szükség, hiszen egyes gyártók víztaszító bevonattal látják el termékeiket. Fürdőszobánk berendezéseit mindenképpen citromsav alapú tisztítószerrel ápoljuk!

 Olvassa el Szép otthon rovatunk további érdekes cikkeit is, katt ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!