Járvány

2021.05.27. 10:43

Egyhetes zárlat vár az ausztráliai Victoria államra

Egyhetes zárlatot vezetnek be az ausztráliai Victoria államban, a csaknem hétmillió ott élőt arra kérik a hatóságok, hogy maradjanak otthon annak érdekében, hogy meg tudják fékezni a koronavírus-járvány újabb helyi kirobbanását.

James Merlino ügyvezető kormányfő szerdán újságírók előtt elmondta: a vírus különösen gyorsan fertőző variánsa ütötte fel a fejét az állam fővárosában, Melbourne-ben, és ha nem vezetnek be drasztikus intézkedéseket, akkor a helyzet ellenőrizhetetlenné válik. Ez a variáns egy nap alatt tud megfertőzni egy újabb személyt, szemben a vírus korábbi változataival, amelyek a vizsgálatok szerint 5-6 nap alatt voltak képesek tovább terjedni.

A kontaktkutatások eddig több mint 10 ezer olyan lakost azonosítottak, akiknek karanténba kell vonulniuk, ez a szám várhatóan folyamatosan emelkedni fog. A kontaktszemélyek közül többen jártak zsúfolt helyeken – stadionokban, bevásárlóközpontokban – az utóbbi napokban.

Brett Sutton, a helyi egészségügyi hatóság vezetője azt mondta, a koronavírus indiai variánsának terjedése miatt egész biztosan emelkedni fog a fertőzöttek száma a következő napokban.

Az egy hétre elrendelt zárlat csütörtök este lép érvénybe, a helyiek csak a legszükségesebb dolgok – munkavégzés, bevásárlás, orvosi ellátás, oltás – miatt hagyhatják el otthonaikat. Ausztrália több állama szigorította a beutazásra vonatkozó szabályokat Victoria államból.

Tavaly Victoria államban szenvedték el a világ egyik legszigorúbb és leghosszabb ideig tartó zárlatát a koronavírus miatt. A fertőzés szövődményeibe több mint 800 ember halt bele, ami az egész Ausztráliában történt halálesetek 90 százalékát teszi ki.

Ausztrália a járvány kirobbanása óta az azonnali kontaktkutatások, a gyors határidővel elrendelt zárlatok és a szigorú távolságtartási szabályok stratégiáját követte, és ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy viszonylag alacsonyak maradtak a fertőzöttségi számok: valamivel több mint 30 ezer esetet és 910 elhalálozást regisztráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában