Járvány

2023.08.25. 11:42

Magyarországon is azonosították a koronavírus új variánsát

A variánshoz köthető esetszámok világszerte jelentős emelkedést mutatnak az elmúlt hetekben

MW

Az asszisztens előkészíti a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2022. október 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Magyarországon is azonosították a koronavírus új variánsát, az Erist - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pénteken az MTI-vel.

Azt írták: az új variánst humán megbetegedésekről azonosították laboratóriumi mintákból.

A SARS-CoV-2 EG.5-höz (Eris) köthető esetszámok világszerte jelentős emelkedést mutatnak az elmúlt hetekben, és az Egészségügyi Világszervezet a "figyelmet igénylő változatok" kategóriába emelte ezt a variánst - tették hozzá.

Az NNGYK kiemelte, 

a megbetegedés a többi omikron variánshoz hasonlóan influenzaszerű tünetet - láz, fejfájás, orrfolyás, torokfájás, izom- és ízületi fájdalom, gyengeség - okoz. A súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye alacsony.

Magyarországon jelenleg a Covid-19 fertőzések döntő többsége szórványosan fordul elő, és nem tapasztaltak országos járványos terjedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában