Nagykanizsa

2016.09.01. 12:33

Ki és mennyit várakozzon?

Nagykanizsa – Az elmúlt időszakban számos lakossági észrevétel érkezett az önkormányzathoz a Fő út forgalomcsillapítása kapcsán.

Pásztor András

A gyalogosok, a kerékpárosok és az autósok kéréseit fontolóra veszi a város vezetése, de mivel nem szeretnének elhamarkodott döntést hozni, ezért szeptemberben összegyűjtik a belvárosi közlekedéssel kapcsolatos tapasztalatokat.

Mint azt dr. Molnár József kanizsai rendőrkapitány megfogalmazta: a Fő úti közlekedés lámpás irányítása nem túl gyalogosbarát, hiszen alig tíz másodperc áll rendelkezésére az úttesten való áthaladáshoz. Sokan ráadásul azt sem tudják, hogy kizárólag akkor vált zöldre a lámpa, ha megnyomják a gombot.

A gyalogosoknak alig tíz másodperce marad az áthaladásra

– Mindez sajnos a biztonságos közlekedés ellen hat, sokan ugyanis nem akarják kivárni a zöld jelzést és inkább átszaladnak az úttesten – így a kapitány, aki egyúttal hangsúlyozta: a jövőben sokkal kisebb toleranciát engedélyez, aki a tilosban halad át az úttesten, azt kollégái megbüntetik.

A fentiekkel persze ellentétes szakmai vélemények is megfogalmazódtak. Mint azt Horváth István a Fő úti forgalomcsillapítási beruházás projekt managere rámutatott: az autósok ma már csak kétszer egy sávon haladhatnak, ezért fontos, hogy a zöldhullámmal viszonylag gyorsan és hamar átjussanak a belvároson. Ha a zöld és a piros jelzés ciklusidejét megváltoztatják, akkor hatalmas dugók alakulnának ki a Fő úton, így sokkal több kipufogógázt kellene szívnia a gyalogosoknak.

A város vezetői a fentiek tükrében átgondolják, változtassanak-e a Fő út forgalmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!