Nagykanizsa

2010.09.15. 16:45

Pelenkázz, tovább élsz!

A nagykanizsai HSMK előcsarnokában október 6-áig látogatható az ÁNTSZ kanizsai, letenyei és karosi kistérségi intézete, valamint a Thúry-múzeum együttműködésével megvalósult, Jövőnk a gyermek című tárlat .A kiállítás a gyermekek világnapja alkalmából, újfajta szemlélettel kíván kedvet teremteni, bátorítást adni a gyermekvállaláshoz.

Kelemen Valéria



 A tárlatot megnyitó dr. Bazsika Erzsébet főorvos, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének osztályvezetője szerint remek kezdeményezés a kreativitással, szeretettel, ötletességgel fűszerezett, ugyanakkor kemény racionalitást is tükröző  kiállítás, ami  a lakosság egészségéért és létszámának fogyásáért való aggódásból született. A szervezőket dicséri, hogy nem az egészségügyi intézmény falain belül keresik a megoldást, hanem a megelőzés felé fordulnak.

 A dr. Buzás Judit kistérségi tiszti főorvos szakmai elképzelése alapján és irányításával tető alá hozott, Pelenkázz: tovább élsz! mottójú   -  információkat, fotókat,  gyermeknevelési kellékeket felvonultató      -kiállítás előzményeihez tartozik a tény: Kanizsán az országos átlaghoz képest is kevesebb gyerek születik.   Dr. Buzás Judit kiemelte: két évtizede évi 800-900 csecsemő világra jöttét regisztrálták, manapság ez  400 alatti.

-  Tavaly a 2008-belinél is 78-cal kevesebb kanizsai baba jött a világra, ráadásul a művi terhesség-megszakításokra várók több mint felének még nem volt gyereke,  ami a jövő szempontjából is sok veszélyt hordoz magában  -  mondta dr. Buzás Judit. -  Megjelent egy réteg, amelyiknek egyszerűen nem fontos a gyerek, pedig vallom, nélküle nem lehetünk boldogok.

 A közreműködő Thúry György Múzeum igazgatója, Száraz Csilla amondó: a nemes ügyön túl kihívásnak is tekintették a tárlatot, hiszen programjaikkal a muzeológia új irányvonalait követik.



 -  Új arculatot kívánunk kiépíteni, melyben a múzeumok kilépnek az elefántcsonttoronyból, s fontos irányelv, hogy a mai kor tárgyait, a közelmúlt emlékeit is be kell gyűjteni  -  mondta Száraz Csilla, hozzátéve: múzeumuk gyűjteménye egészítette  ki a kistérségek védőnőinek gyűjtőmunkáját.
Több generáció gyermekvárással, születéssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tárgyait tekinthetik meg a látogatók. A   legrégebbi darab egy keresztelőpólya csipkéje, az 1840-es évekből. A múzeum gyűjteményéből  kiállított anyagok legtöbbje az 19001920-as évekből való, ugyanis két kanizsai polgár család    a Benczik és a Vegele   hagyatéka került be a múzeumba, több tárgy és fotó pedig az ş50-es években megindult néprajzi gyűjtések eredményeként. Utóbbiak   surdi, nemespátrói, felsőrajki, kiskanizsai   emberek hagyatékai. A régi családi fotók zöme az I. és a II. világháború idején készült a fronton harcoló családtagoknak, apáknak.

  A  kiállítás keretében -    igény szerint -  tárlatvezetéssel  kísért foglalkozásokat  is tartanak fiatalok részére.


A kiállítás szervezői nem a hagyományos módon közelítik meg a kérdést,  az ismeretek átadása mellett a múlt  előtti  tisztelgés révén, értéket közvetítve próbálnak hidat építeni a jövőbe. Az összefogással megvalósult tárlatban az ÁNTSZ-nek partnere volt   a védőnői szolgálaton keresztül   a lakosság is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!