Lenti

2015.01.01. 15:25

Féltik Felsőszenterzsébet közútjait

Felsőszenterzsébet – Széttapossák Felsőszenterzsébet közútjait azok a munkagépek és szállítójárművek, amelyekkel a közeli erdőben letermelt 1600 köbméter fát akarják elszállítani – panaszkodik a falu polgármestere. Kálmán Elek szerint lenne más lehetőség is a fa elszállítására.

Gyuricza Ferenc

Az ország egyik legkisebb lélekszámú településének önkormányzati vezetője még az elmúlt esztendő végén, karácsonykor fakadt ki a történtek miatt. Úgy fogalmazott: szép ajándékot kapott az ünnepekre a falu lakossága, széttaposott utak, sárfelholdás maradt a nehéz munkagépek és a kamionok után. Hogy sikerült a nagyobb károkat elkerülni, az a rendőrség közbeavatkozásának köszönhető, kérésére a járőrök ezúttal valóban gyorsan intézkedtek, azonnal leállították a járműveket, melyek közül több hatósági jelzés (rendszám) nélkül rótta az utakat.

– Egy győri vállalkozó vett meg egy lábon álló erdőterületet a falu határában – sorolja a polgármester. – Eleinte úgy tűnt, korrekt kíván eljárni, ám kiderült, az önkormányzattal és a közútkezelővel folytatott egyeztetésen nem a tényleges adatokat közölte, azaz sokkal nagyobb munkagépek vonultak fel, mint közölte.

Sárral szennyezik és széttapossák az utakat a monstrumok. Fotó: Kálmán Elek

Kálmán Elek azt mondja, a község mindössze három méter széles aszfaltozott, illetve a főként mezőgazdasági használatú, de egyes lakóépületek megközelítésére is szolgáló zúzalékköves útjai nem képesek ekkora terhelést elbírni. A polgármester szerint a vállalkozónak lenne alternatív lehetősége a fa kihordására, ezért nem érti, miért a falun keresztül történik az.

– Ha jól tudom, 1600 köbméter fát termeltek le, ennek a töredékét, talán 100 köbmétert szállították el eddig – sorolta tovább. – El lehet képzelni, mi történik, ha a többit is erre hordanák ki. A legnagyobb járművek negyven tonnásak lehetnek, ezeket az utakat nem ekkora terhelésre tervezték.

Kálmán Elek azt mondja: nem csak a súly okoz problémát, a sárfelhordás is, amit a munkások nem takarítottak le megfelelően. A polgármester szerint az is aggályos, hogy a fa kiszállítás részben a helybéli erdőszövetkezet tulajdonában álló magánterületen, az ő engedélyük megkérése nélkül történik. Mindezek miatt Kálmán Elek már korábban is azt javasolta a vállalkozónak, hogy a térségben szintén fakitermelést végző Zalaerdő Zrt. munkásai által is használt Szentgyörgyvölgy és Magyarföld közti rakodóterületen át hordják ki a fát. A vállalkozó ezt nem fogadta el, a Magyar Közút Zrt. kezelésében lévő, az önkormányzat anyagi támogatásával felújított közforgalmi utat választotta.

– Súlykorlátozó táblát nem lehet kirakni az autóbuszközlekedés és a helybéli mezőgazdasági vállalkozók miatt – folytatta a polgármester. – Így ha tovább is a falun keresztül akarják a fát kihordani, egyéb megoldás után kell néznünk. Az is felvetődött, hogy kiállítunk az út szélére egy forgalmi engedélyes régi roncs autót, úgy akadályozzuk meg a behajtást. A három méter széles úton amellett ugyanis már nem férnének el.

Az ügy kapcsán kerestük a vállalkozót is, ám az ünnepek alatt nem sikerült elérnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!