Kultúra

2015.06.24. 14:35

A fegyverek és a vitézek: történeti gyűjteményből nyílt kiállítás a Kultúrtivornya keretében

Zalaszentgrót - A Zala-völgyi Kultúrtivornya című programsorozat keretében „Kardok és vitézek” címmel Medvéssy Csaba I. és II. világháborús relikviáiból nyílt kiállítás hétfőn este a zalaszentgróti VMK-ban.

Civil Tudósítónktól

A fegyvereket, kitüntetéseket, elbocsájtó leveleket és emléklapokat bemutató tárlatot Varga István igazgató nyitotta meg, majd a rendező Tölgyvári Körről hangzott el rövid ismertetés. A kiállítás időszerűségéről, a két pusztító háború zalai áldozatairól Vikár Tibor helytörténész szólt. A tanárként dolgozó kutató a 101 évvel ezelőtt kitört első világháború kapcsán arról is beszélt, hogy a zalai katonák zömét az éppen száz éve megnyílt olasz frontra vitték a nagykanizsai és szombathelyi honvéd gyalogezred valamint a 48-as császári és királyi hadtest kötelékeiben. A veszteséglistákat napjainkban próbálják rekonstruálni ezért pontos adatok nincsenek.

Varga István (balról) megnyitja Medvéssy Csaba kiállítását. Fotó: Szalay Csaba

A kiállítás szervezésének keretet adó Kultúrtivornyára tekintettel Bíró Zsófia egy Wass Albert verset szavalt el, majd a Zalaszentgróton szokatlanul szépszámú közönség érdeklődéssel hallgatta Medvéssy Csaba gyűjtő tájékoztatóját. A beszámolóból kiderült, hogy a családi és rokonságbeli személyes emlékek mellé a gyűjtőszenvedélynek köszönhetően számos értékes relikvia került a birtokába, amelyeket e módon tárt az érdeklődők elé. A háborús történeti kiállítás holnapig látogatható.

Szuronyok és tölténytáskák

Elsősegélynyújtók (szanitécek, nővérek) kitüntetése

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!