Kultúra

2015.02.04. 13:35

Decsi tánc - Fodor Mátyás aranysarkantyús

Gyenesdiás - Békéscsabán rendezték meg hazánk legrangosabb néptánc szóló versenyét, a 41 éves múltra visszatekintő Aranygyöngyös és Aranysarkantyús Szólótáncfesztivált.

Góth Imre

A minősítő versenyen a gyenesdiási Fodor Mátyásnak, a Gyenes Néptánc Együttes táncosának, már az első alkalommal sikerült elnyernie a 17 év feletti férfiak tudását elismerő Aranysarkantyú Díjat.

– A békéscsabai döntőre a székesfehérvári előzsűrizésen sikerült bekerülnöm. Itt bárki indulhatott, amatőr és profi táncos egyaránt. Az egyéni szólisták közül öten feleltünk meg – mondta a tavalyi év Talentum-díjas fiatal táncos. – A férfi szóló kategóriában Jászberényből is öten jutottak be a hatvan fős mezőnyből. Selejtező nélkül indulhattak azok, akik korábban már elnyerték egyszer vagy kétszer a címet és most harmadszorra az „örökös aranysarkantyús" címre pályáztak. A döntőbe húsz egyéni férfi szólista, és harminc páros szóló jutott be.

– Mit táncolt?

– Két kötelező táncot és egy szabadon választottat kellett bemutatni. Az idén a decsi verbunk, valamint a felcsíki verbunk és zsuka volt kötelező, melyekből két perc improvizációt kellett előadni. Szabadon választott produkcióm a magyarborzási férfitánc volt, mellyel tavaly már a Fölszállott a páva elődöntőjén szerepeltem. A felkészülésben Ónodi Béla, a Táncművészeti Főiskola tanára, valamint a felcsíki származású Kádár Ignác, „örökös aranysarkantyús" táncos segített. A szabadon választott táncanyagot pedig Gerlecz László ismertette meg velem. Az alapokat szüleimnek, Fodor Ivánnak és anyukámnak köszönhetem, valamint Zsófi testvéremnek, aki a versenyre is elkísért.

– Versenyhangulat?

– Pénteken főpróbával kezdtünk, nagyon jól éreztük magunkat, jó hangulatban készültünk. A másnapi verseny kemény fizikai erőnlétet követelt minden résztvevőtől. Mind a három táncot egy napon kellett letáncolni, és még az esti gálára is készültünk közös koreográfiával.

A zsűri kiemelte Mátyás jó anyagválasztását,

– Meglepődtek, milyen erőt fejtettem ki a vékony lábammal és mint mondták, az arcomon is látszott, szeretem csinálni, élvezem a táncolást.

– Sikerült az „Aranysarkantyús táncos" cím elnyerése.

– A zsűri nem osztotta könnyedén a címet. Az egyéni szólisták közül első alkalommal hárman kaptuk meg a kitüntetést. Két év múlva ismét indulok, szeretnék majd bekerülni az „örökös aranysarkantyúsok" táborába. Motivált a sok jó képességű táncos, akikkel együtt lehettem közös produkcióban a gálán. Keszthelyen a Vajda János Gimnáziumban tanulok, végzősként az érettségire készülök, szeretném ha jól sikerülne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!