Kultúra

2013.01.14. 21:46

Beszélgetés Ferge Béla zenésszel, zeneterapeutával

Zalaegerszeg - Nagyon kedves, szelíd, figyelő a tekintete. Sok-sok zene, mondja nekem is, hiszen ennek értelméről jött meggyőzni a zalaiakat. Azt mondták, nem vagyok ügyetlen dobos, szerény mondat egy jazzdobostól, nem? Ferge Bélával beszélgettem.

Arany Horváth Zsuzsa

- Ma igyekeztünk minél interaktívabbra hangszerelni az együttlétünket a jelenlévőkkel, hogy a lehető legerőteljesebben és kreatívan kommunikálhassunk a zene nyelvén. Zenéltünk, zenéltünk, együtt megéltük azt, amit Kodály mond: zene nélkül nincsen teljes lelki élet. Az a lényeg, hogy ne csak fogyasztója, hanem  művelője is legyen az ember a zenének. Régen az alkotó, az előadó és a befogadó  egyetlen személy volt -  mesélt a találkozás apropójáról. Mi is ez?

A zeneművészt a minap az egerszegi Nebáncsvilág Lelkigondozó Műhely hívta Zalába az úgynevezett erőszakmentes napra, melyen Ferge Béla a zeneterápia lényegéről, értelméről, a nevelésben betöltött nélkülözhetetlen szerepéről beszélt. (Korábban hasonló témájú előadását láthatták-hallhatták az érdeklődők a megyeszékhelyi zeneiskolában.)

Indíttatásáról a következőket nyilatkozta: "Már 12 éves koromban rabul ejtett a hangok - eleinte a ritmusok - világa. Mint minden becsvágyó fiatalember, én is - főleg a gimnáziumi évektől - a világ legjobb, leggazdagabb és legboldogabb zenésze szerettem volna lenni: multimilliomos jazzdobos.  A Zeneművészeti Főiskola elvégzése után éltem a muzsikusok szokásos életét. Éjszakai élet, klubok, fesztiválok itthon és külföldön, próbák, turnék. S eközben rengeteg jó zenésszel játszhattam, és nagyon sok műfajt körbebarangolhattam, a jazztől elkezdve a népzenéken át a különböző könnyűzenei stílusokig."

 

Ferge Béla:  Az értelmet - a homloklebenyt - kikapcsoló monoton ritmusalapú mai könnyűzenék a gondolkodás ellen hatnak


Ebben az időszakban a fent említett zenéknek számos oldalát, jellemzőjét megismerhette és hatásaikat belülről is átélhette.

- Látszólag nagyon sok zenét  hallgatnak a mai fiatalok...

- De nem azt, amire szükségük lenne  - magyarázta a zenész, hozzátéve, erről a problémáról szól a Értékes vagy divatos? címmel megjelent könyve is. Ebben kifejti, az a baj, hogy  a könnyűzene hazudik nekik.

- Egyfelől úgy ad örömöt, hogy hamis képet fest. Mintha minden rendben lenne, úgy andalít az érzelgős zene. Másfelől agresszívvé tesz, tomboló hangerőn közvetíti a fekete látásmódot. Erőszakos, fájdalmas. Mindkettő manipulál.  Mondom ezt úgy, hogy magam is végigcsináltam majdnem minden könnyűzenei műfajt. Előfordult, hogy a rádió nem játszotta a dalomat, visszaadta az előadójának azzal, hogy ez ide túl jó.

- Ha nem ezt, milyen zenét ajánl azoknak, akik a komolyzenével nem tartanak barátságot?

- Mozart, Vivaldi szerintem könnyen fogyasztható,  azoknak is, akik e tekintetben nem kaptak alapnevelést.

A zeneterápia hasznosságát élete egy másik fontos szegletében is sikerrel bizonyítja: fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozik. Erről így ír a könyvében: Utólag bevallva féltem ettől a feladattól. Hiába oktattam 10 éve zenét zeneiskolákban, de a fogyatékkal élő gyermekek világát nem ismertem. Egy vonatút alkalmával aztán megtapasztalta a sérült gyerekek szeretetét, elmúlt a félelem.

Ferge Béla a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz-tanszékén szerezte diplomáját. Ütőhangszeresként különböző  stílusú zenekarokban szerepelt. Sok neves zenésszel játszott együtt, több hazai és külföldi zenei fesztiválon szerepelt, számos hanghordozón közreműködött.  Zeneterápiájáról az ertekesvagydivatos.hu honlapon olvashatnak bővebben.


Az én zeneterápiás -családterápiás - jelszavam ez : dobot és hárfát minden családba! Régebben úgy gondoltam, elég a hárfa, de  kell a dob is! Ha vita van, előkapjuk a dobot és eldoboljuk a problémákat. Majd csak azután hárfázunk.  Aztán leülünk, és nyugodtan megbeszélünk mindent. És ez nem vicc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!