Kultúra

2011.08.16. 17:25

Szőke András nem jön zavarba a bogrács mellett

A hal a slágerételek közé tartozik a Balaton-parton. Ráadásul egészséges. Szőke Andrásról pedig köztudott, szereti. Így került vendégként a vonyarcvashegyi halásznapi ünnepségre. A rendezvény halászléfőző versenyét felvezetve beszélt arról, hogy taliándörögdi illetőségűként a Veszprém megyei Művészetek Völgyében házigazdaként állt bográcshoz, hiszen szeret főzni.

zaol.hu

- A magyar embernek az események a közösségről, az együttlétről is szólnak, ennek a kisugárzása az igazi kikapcsolódás, s amit pedig a bográcsokból tudunk adni egymásnak, az az öröm - mondta Szőke András arról, hogy miért is jár olyan szívesen főzős programokra. Kedvenc ételei közé tartozik mindaz, amit vízi lényekből lehet készíteni.

- A Csongrád megyei Szentesen születtem, ott nem csak a Tisza halvilága van jelen, sok a kicsi folyó, csatorna, az úgynevezett „kubik gödör”, amik apró zárt vizek, gazdag élővilággal: bennük halak mellett békák, rákok és mindenféle más kis állatkák találhatók, az ottani gasztronómiában ezek hajdan mind szerepeltek -mesélt Szőke András, egészen gyermekkoráig emlékezve.

- A szüleimtől örököltem a főzés szeretetét, s ez nekem ma is ott van a mindennapjaimban.

Jó ideje a Bakonyban él.

- Az a terület a vadakról híres, kevés vízi felület van, ám onnan sincs messze a Balaton- mondta. - A Művészetek Völgyében is a balatoni halgazdaság segítségével tudtunk jó konyhát csinálni. Sok főzős rendezvény van, én főleg a bográcsos ételeket szeretem, s ezeket szoktam készíteni. Ebben a menüben benne van a birkapörkölt, a marhapörkölt, sertéspörkölt és persze a halászlevek. Nagyon szeretem a halat rántva, sütve, főzve, minden formájában.

A balatoni halról a művésznek külön véleménye van, ami biztos támpont, hiszen rendkívül széles összehasonlítási alapról tud beszélni.

- Összetéveszthetetlenek a tengeri halakkal. Karakteresek, aromásak, számomra nagyon fontosak. Igen sok vízi élőlénnyel találkoztam fehér asztalnál: fogyasztottam Argentínában kígyót, Kínában skorpiót, békákat, krokodilt, aligátort. Mindezek húsa is nagyon finom, s bármennyire hihetetlen, ezeknek a rettenetesen félelmetes lényeknek csak a külső burkolati felülete rémisztő. A vízi élőlényeknek igen könnyű a húsuk, a galambéhoz, madáréhoz és a halhoz hasonlóan. Az adott kultúrkörökben ezeket ugyanolyan profi módon, jól készítik el, mint mi egy birkapörköltet, sertéspörköltet. Mindemellett nekem a magyar hal az igazi kedvencem.

Sokfelé hívják is halas rendezvényekre.

- Mégis kevés lehetőségem van jó halat enni - folytatta. - Gyakran esik meg, hogy egész nap végigkövetem ezeket a programokat, aztán zsíros kenyér a vége, mert mire én befejezem a narrátori szerepet, nem marad a halételből semmi. De egy program akkor jó, ha az ember így megy el, mert akkor a látogatók biztosan jól érezték magukat.

Az idei nyári rendezvények hol kánikulában, hol esős időben zajlottak.

- Hajlamosak vagyunk azt mondani amikor meleg van, hogy jaj de meleg van, amikor esik, akkor azt, hogy jaj de esik. Én pedig az mondom: itt élünk, ilyen a világunk. Sárváron nemrég szakadó esőben főztünk a Bede Robival, de ott volt ugyanaz a tömeg, ami előző éven jó időben. A sütésfőzés az örömről szól. Ha szeret együtt lenni egy csapat, akkor mindegy, ha esik, ha fúj, jót bulizunk.

Szőke András régóta végigvendégeskedi munkával a nyarakat.

- Folyamatosan dolgozom, az ország legismeretlenebb helyein is vannak különféle rendezvények, ahova meghívnak, nagy szeretettel fogadnak az emberek. Kisvárosi, falusi rendezvényeken vagyok ott, ez más mint a színpadi munka. Zömmel szabadtéri események ezek, sokszor improvizálni kell, olykor éppen az időjárás miatt. Ez sok energia, 14 éve nem voltam nyaralni sehol. Dolgozom, kiszolgálom ezeket a történeteket, jól érzem ebben magam.

A művészvilágba filmrendezőkét került Szőke András egyébként az előző, filmes életével is elégedett.


Szőke Andrásról
 ● Szőke András 1994- ben kapta meg a Balázs Béla-díjat, amit igen nagy elismerésnek tart

● Autodidakta módon haladt a pályán: 18 játékfilmet rendezett

● Több mint 60 filmben játszott, közel 600 televíziós dokumentumfilmet készített

● Vannak további filmes ötletei a szatíra, a humor nyomvonalán, mondta

● Tisztában van vele, hogy a filmkészítési lehetőségek jelenleg korlátozottak, de eddigi pályafutásával elégedett

● Akad olyan pályatársa, aki egy életen át is csak 2-3 filmet hozhatott létre, ennek fényében nem panaszkodik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!