Kultúra

2010.05.30. 16:11

Sem bulvár-, sem fiókszínház nem lesz a Hevesi-teátrum

A Hevesi Sándor Színház 218 előadását összesen 73.213 néző látta, közülük 8.713 bérlettel, hangzott el a szombati évadzáró társulati ülésen. A magunk mögött hagyott 2009-2010-es évadot értékelő beszédében Besenczi Árpád igazgató szólt az elismerésekről, emlékeztetett Wellmann György színművész Aase-díjára, Kiss Ernő színművész Jászai-, illetve a múlt héten a Rivalda Fesztiválon kapott, a legjobb férfi színésznek járó díjára is.

Péter Gyöngyi

Átadták a  Máriáss-díjat, ezt Kiss Ernő színművész kapta, a Forgács-gyűrűt Jurina Beáta súgó, az Aranydeszka-díjat Imre István színpadmester. A közönségdíj  Kricsár Kamill színművészé lett, a Színházbarátok Körének elismerése György János színművészé. 


A társulat munkáját február 1-jétől irányító direktor elmondta, mindenkinek ajánlottak szerződést az újabb szezonra. Vannak, akik nem fogadták el: távozik az együttestől Bagó Bertalan művészeti vezető, Ligeti Kovács Judit, Kricsár Kamill, Mészáros András, Nagy Péter, Szegezdi Róbert, Szakács László, Vizkeleti Zsolt színművész és Benedek Albert rendező asszisztens. Nyugdíjba vonul Bors József szervező, Simon Géza gondnok és Tucsni András irodalmi vezető. A társulathoz csatlakozik Bálint Péter, Bellus Attila, Kálóczy Orsolya, Nádházy Péter, Sztankay Orsolya színművész, Spisák István, Csávás Dóra, Katona Kornél, Kováts Dóra, Lupaneszku Vivien  és Zsíros Viktor színész, Farkas Erzsébet énektanár és Kőműves Zsófia rendező asszisztens. 

Besenczi Árpád úgy fogalmazott a múlt szezonban  népszerű, jó előadások születtek. Hozzátette, a  János vitéz  indulatokat kavart, ezt helyén kellett volna kezelni. A helyette játszott A padlás című musical nyolc  bérletet mentett meg. A  Pál utcai fiúk című művet  szeretnék műsoron tartani.


A következő évad első bemutatója szeptember 24-én Lázár Ervin A kisfiú meg az oroszlánok című zenés mesejátéka lesz, Bal József rendezi. A Cseresznyéskert című  Csehov-művet   Sztarenki Pál állítja színpadra. A  keszthelyi Balaton Színházzal kooprodukcióban, Radó Denise   rendezésében készül  Paso Mennyből a hulla című bűnügyi komédiája. Kamaraszínházi produkcióként az egykori Házi Színpadon - a Griff Bábszínház átengedi azt - Sztarenki Pál rendezésében Hellstenius Minden jót, Elling! című művét játsszák. Szigligeti Ede Liliomfi című zenés vígjátékát Pinczés István állítja színpadra. Ezt 2011-ben Ken Ludwig Primadonnák című bohózata követi Méhes László rendezésében,  Moliere Scapin furfangjai Naszlady Éva elképzelései szerint, majd Egressy Zoltán Portugál című tragédiája Ledvai Zoltán és Szirmai-Gábor-Bakonyi Mágnás Miska című operettje Harangi Mária rendezésében.

Folytatódik az iskolaszínházi program, lesznek nyílt napok. Szeretnének az épület műszaki állapotán  javítani, főként  a fűtésrendszer van rossz állapotban.

Az igazgató hangsúlyozta, nem bulvár, nem kabarészínház, nem a fővárosi József Attila vagy a Thália Színház fiókszínháza lesz az egerszegi, hanem továbbra is  a Hevesi Sándor Színház. Azt, ki milyen ember és művész, esténként 19 órától a színpadon szeretnék megmutatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!