Kultúra

2010.03.01. 03:29

Dobozoltak Tóték

A zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium Szépirodalmi Műhelyének tagjai januárban tartot-ták premierjüket, az iskolai bemutató után azonban múlt pénteken már a szélesebb közönség előtt is színpadra léptek.

Péter Gyöngyi

 

Ez utóbbival először múlt pénteken léptek ki az iskola falai közül, a Keresztury ÁMK-ban tartott előadást - mely a Hevesi Sándor Színház, a Reflex Színpad a Művészetért Alapítvány és a Zrínyi Miklós Gimnázium segítségével jött létre - legközelebb március 8-án és 9-én láthatják az érdeklődők ugyancsak a landorhegyi intézményben. Az Őrnagy szerepét Balogh Tamás formálja, Tót Tóth Tamás, felesége, Mariska Benkő Claudia, lányuk, Ágika Bakony Alexa. A Postás figurájában Varga Veronikát ismerhetjük fel, míg Gizi Gézánét Farsang Zsófia játssza. Három zenész is részese a játéknak, Dömötör Dávid, Gazsi Bence és Berecz Dániel tűnik fel a színen hangszerrel a kezében.

A történet szerint Tót Lajos tűzoltóparancsnok és neje, Mariska vendégül látja az orosz fronton katonáskodó Gyula fiuk parancsnokát, az Őrnagyot, akinek az idegeit kikezdte a partizánokkal való csatározás. Ágika lányukkal együtt próbálnak teljes mértékben a kedvében járni, azt remélik, így majd maga mellé veszi Gyulát a fronton. A család életét teljesen felforgatja az Őrnagy, és kedvelt időtöltése, a dobozolás, melyben mindannyiuknak részt kell venni. E tevékenység sok humoros jelenet forrása, ám a tragédia is ott lebeg a szereplők felett.


Az elképzelés, miszerint a színház eszközeivel igyekeznek közelebb vinni a kultúrát, a szépirodalmat a társakhoz, elismerésre méltó, miként az is üdvözlendő, hogy pedagógus és diák feláldozza kevés szabadidejét, energiát fordít a plusz elfoglaltságra, a próbákra, beleássa magát egy-egy műbe, most például Tóték történetébe. Ennek köszönhetően azok is megismerkedhetnek Örkénnyel, akik amúgy nem túl gyakran vesznek könyvet a kezükbe. Ismert tény, sajnos sokan vannak. Innen nézve talán ellentmondásnak hat, ha azt állítom, hogy kissé hosszúra sikeredett (legalábbis hosszúnak érződik) az előadás. Nem tartom jónak természetesen, ha valaki egy regény helyett annak rövidített változatát olvassa, de a színház, ugye, más műfaj. Néhány epizód elhagyásával még nem sérült volna a történet egésze, megmaradt volna a lényeg, a mondanivaló, de a gyorsabb jelenetváltások feszesebbé tették volna a produkciót. Mindemellett a Szépirodalmi Műhely alkotógárdája jól megragadta a helyzetek, a figurák kínálta lehetőségeket, a nézők jól szórakoztak a jeleneteken.


KISREGÉNY, DRÁMA, FILM
Örkény István 1912-ben született jómódú polgárcsalád gyermekeként. Tóték című kisregénye 1966 augusztusában jelent meg, a műből dráma is született – 1967 februárjában a Thália Színházban mutatták be –, illetve 1969-ben Isten hozta, őrnagy úr! címmel, Fábri Zoltán rendezésében filmen is megelevenedett a történet. A főbb szerepeket olyan művészek alakították, mint Latinovits Zoltán (Őrnagy úr), Sinkovits Imre (Tót), Fónay Márta (Mariska), Venczel Vera (Ágika). 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!