Kultúra

2009.08.05. 02:29

Mesélő makettek, viseletek régi korokból felnőtteknek, gyerekeknek

Keszthely, Balatonszentgyörgy - A belvárosi Babamúzeum és Panoptikum látogatói előtt olyan korszakok bukkannak fel, amelyeket csak kevés gyűjteménytár idéz fel így együtt.

Horányi Árpád

Több részből álló múzeumegyüttesről van szó, mely idén éppen tíz esztendeje működik, gyarapodik, túllépve már a megye határát is.

A viselettörténet és a népi építészet látnivalói felölelik a Kárpát-medence élő hagyományait, különlegességet jelent a Csigaparlament néven ismert makett, mely tengeri csigaházakból építve formázza Országházunkat.

Történelmünk nagyjai jelennek meg a panoptikumban, s a múltidézés egy újabb elemeként tárul a látogatók elé az egyházi viselettörténeten végigvezető kiállítás. Egy újabb lépéssel pedig sötétkamrába is bepillanthatunk, ahol rettenetes esetek tanúi lehetünk: a kínzómúzeum kegyetlen büntetés-végrehajtásokat idéz, a karóba húzástól a kerékbe törésen át a nyelvkitépésig...

Érdemes ezek után még tovább szomszédolni egy nagyobb lépést téve: a Somogy megyei Balatonszentgyörgy nevezetes Csillagvárában folytatódnak Török Tibor múzeumtulajdonos kiállításai.

A vár kevésbé történelmet idéz, mint inkább mesél. Talán ezért is jól illik oda minden, ami csak látható.

- Nincs arra hiteles magyarázat, hogy miért éppen csillag alakú az alap, egy dokumentum pedig éppen azt cáfolja, hogy a Festeticsek vadászlakja lett volna - említi a helyszínen Török Tibor. Majd levéltári iratmásolatot mutat, mi szerint 1819-ben gróf Festetics László rendelte el az építését, később cselédcsaládok lakták. A helyiségekben berendezett kiállítások várfunkciót idéznek vitézi élettel és kapitányi irodával, szövőműhelyt, füstöskonyhát. Maketten látni, hogy hajdan tornya is volt az épületnek.

- Rövid ideig állt a ház toronnyal, de a beázások miatt meredekebbre kellett a tetőszerkezetet építeni - mutatta a saját készítésű maketten az eredeti változatot Török Tibor.

Az egykori torony alatti padlástérben kialakított vitrinek lovaskorszakokat idéznek, a hunoktól a I. világháborúig. Megjelennek honfoglalás kori katonák, székely puskás határőrök, 48-as kis-dobosok, határőr gyalogezredi tisztek, önkéntes huszárok, könnyűlovasok.

A lovaskatonák vitrinjei után a várpincében teljesen más birodalom tárul fel. Játékmackók és babák hatalmas seregletén pásztáznak a csodálkozó tekintetek. A plüssállatok közt a világ talán legkedveltebb, legváltozatosabb figuráinak sokasága is történelmet idéz. A generációk jó barátai ki tudja, mennyi emléket őriznek magukban. Csakúgy a lánykajátékok, a korok divatja mellett híresség is feltűnik: kékben Diana hercegné. A mindennapok jelenségei közt pedig találkozunk triciklis virágárussal.

Egy monumentális darab élethűséggel idézi a Festeticsek hajóépítő tevékenységét. Szabadtéri vitrinben látható a Phoenix-gálya.

- A Festetics-flotta egyik leghíresebb darabjának méretarányos makettje a vonyarcvashegyi Dehenes György modellező munkája - mutatta a vitorlás hajót Török Tibor.

A keszthelyi Balaton-parton márkanevet, szimbólumot jelentő Phoenix hajó teste meghaladta a 30 métert, több mint 5 méter volt a szélessége, 1,2 méterig merült rakottan 300 tonnányi terhével, árbocai 18 méterig magasodtak. Sót szállítottak vele a kenesei berakótól Keszthelyig, 11 fős személyzettel. A Balaton-parti települések közelébe érkezését ágyúszóval jelezték,a helyenként lehorgonyzott hajóhoz csónakkal mentekbe a sóért. Személyszállításra használva 150 férőhely állt rendelkezésre a fedélzetén. A hajó 1797-től 1830-ig volt szolgálatban. A hajó neve már ez idő alatt legendássá lett, szépségével költőket ihletett meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!