Kultúra

2007.10.03. 02:29

Mi van a sötét oldalon?

Zalaegerszeg - A III. Richárd című Shakespeare-dráma lesz a 2007/2008-as évad első nagyszínpadi bemutatója a Heve- si Sándor Színházban. A próbafolyamat finisében beszélgettünk a rendezővel, Bagó Bertalannal, aki számos meglepetéssel szolgál majd a nagyérdemű publikumnak.

Szabó Judit

- Elsődleges szempontunk az, hogy a társulat megérett a feladatra - mondta a Jászai-díjas Bagó Bertalan, aki egyben a zalai teátrum főrendezője, s színművészként maga is több Shakespeare-műben játszott, még a nemrég elhunyt Ruszt József rendezésében is a Független Színpad színeiben. - A zalaegerszegi színház régen játszott Shakespeare-darabot, meg is kell érni a játszására, márcsak a szöveg miatt is. Mi Vas István fordítását használtuk, bár húznunk kellett belőle, de elégedettek vagyunk a magyar szöveggel. Aktualitás? Azt gondolom, hogy a kor, amit felfest a szerző a III. Richárdban, nagyon is rímel a mai világunkra.

- Mégpedig?

- Nem akarom persze direkt aktualizálni a történetet, tehát nem várható, hogy egy-egy politikusra ráismerhetnek a nézők, hogy jé, ez pont olyan, de a tendenciák, a folyamatok hasonlóak. Az áthallások lehetnek beszédesek, de engem a darab kérdésfeltevése izgatott.

- Amely szerint...

- ...amely szerint mi indítja hősünket arra az elhatározásra, hogy a sötét oldalra álljon. Milyen eróziót, torzulást vált ki a saját lelkéből, hogy a gazember szerepet választja. Engem az érdekel, hogy mindez mivel jár. Nem viccelhetünk ugyanis az ilyesmivel, mert nagyon veszélyes.

- Rendezőként ezek szerint mondjuk részvéttel közelít a címszerephez, vagy inkább lesújtó kritikát fogalmaz meg majd az interpretáció?

- Én úgy vélem, hogy legalább akar valamit. Lehet, hogy rosszul, de legalább tetterő van benne. Hogy ez szimpatikus vagy sem, azt majd eldöntik a nézők.

- Nem sugallja tehát, hogy mit gondoljanak egy ilyen sötét oldalra szegődött figuráról. Semmi tanmese, dőlt betűs összefoglalás?

- Nem, nem. Tudom, hogy a zalaegerszegi nézők már olyan érettek, hogy fel tudják fogni azt, amit látnak, nem becsülöm le őket.

- Pár éve a Don Juannal is izgalmasan magasra tette a befogadási mércét...

- Biztos vagyok abban, hogy a mi nézőink nem csak andalodni járnak hozzánk, gondolkozni is szeretnek.

- Meglepően fiatal színészre, a mindössze 25 éves Szemenyei Jánosra bízta a főszerepet, akit ugyan láthattunk már Néróként a veszprémi Sztárcsinálókban, vagy néhány éve itt a Hevesiben a Fiatalok szövetsége című Ibsen-darabban, s egyik szerep sem állt messze a most formálandó habitustól. Megmutatta, hogy kell túl fiatalon átállni a rossz oldalra. Mi a választás indoka?

- Úgy gondolom, hogy a darab egyben generációs ellentétről is szól, de erről többet majd a színpadon.

- Láttam, a színlapon egy másik III. Richárdot is feltüntettek. Ki ő tulajdonképpen?

- Szegezdi Róbert.

- Igen, aki tavaly a Kocsma Jennyvel brillírozott. De ki lesz ez a másik Richárd?

- Azt a Richárdot tükrözi, aki a végén lesz. Behozom a mintát, amit követ. Lesz egy kis szövege, de nem sok. Szerintem legyen ez is meglepetés, jó, nem akarom lelőni a poént.

- A színészek hogy veszik a feladatot?

- Már nagyon ott vannak, nem tudnak aludni. Nem azért, mert hajtom őket, hanem mert nem könnyű, de gyönyörűen nem könnyű.

A III. Richárdról ezt írta Móricz Zsigmond: Förtelmes gazember, akit egész este tombolva ünnepel a becsületes közönség... de megnyugvással veszi, hogy elmúlik a világról a szembenálló gaz, mert mi lenne az ő börtönszokott kis éltével?... ez a legszínpadszerűbb e színpadi munkák között.

A Hevesi Sándor Színház előadásához Horváth Károly írt eredeti zenét, a bagóbercis színpadi miliőt Vereckei Rita jelmez- és díszlettervező álmodja. A játszók: Szemenyei János, Balogh Tamás, Zalányi Gyula, Nagy Péter, Holecskó Orsolya, Szakály Aurél, Hertelendy Attila, Szakács László, Kiss Ernő, Kricsár Kamill, Mészáros András, Urházy Gábor László, Mihály Péter, Andics Tibor, Vízkeleti Zsolt, Ecsedi Erzsébet, Ligeti Kovács Judit, Szegezdi Róbert.Premier október 5-én, pénteken este lesz a Hevesi Sándor Színház nagyszínpadán.

Ezek is érdekelhetik