Külföld

2015.04.20. 13:06

Szijjártó: a "déli nyitás" európai stratégia

Luxembourg - Dél-Amerikáról és a Karib-térségről tartottak stratégiai vitát hétfőn az uniós tagállamok külügyminiszterei Luxembourgban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vita kapcsán megjegyezte, hogy a magyar kormány "déli nyitás" politikája európai stratégia.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter az uniós külügyminiszterek luxembourgi tanácskozásán 2015. április 20-án. MTI Fotó: KKM / Ruby Gábor

A politikus úgy fogalmazott, hogy a kormány koncepciója összhangban áll az európai törekvésekkel, és ez olyan stratégiai kérdés, amelyben "Magyarország a legjobb ütemben lépett". Szijjártó Péter hozzátette, hogy a térségben a közelmúltban jelentős változások mentek végbe, ám eközben az Európai Unió gazdasági nehézségekkel küzdött, így Oroszország és Kína kedvezőbb pozíciókra tett szert. A cél a miniszter szerint Európa stratégiai szerepének visszaszerzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!