Külföld

2015.03.04. 18:05

Bostoni robbantás - Megkezdődött Dzsohar Carnajev pere

Washington - Megkezdődött a 2013-as bostoni robbantásos merénylet elkövetésével vádolt Dzsohar Carnajev pere.

A Massachusetts állam székvárosában megtartott tárgyaláson a védelem elismerte, hogy a 21 éves Carnajev segített a merénylet elkövetésében a bostoni maratonon, de azzal érvelt, hogy a vádlott néhai bátyja volt az, aki radikális iszlám követőjévé vált, aki "szent háborút" akart viselni Amerika ellen és aki kitervelte a terrortámadást.

Az ügyész szerint viszont Carnajev egy számító gyilkos, aki muszlimok halálát igyekezett megtorolni azzal, hogy minél több áldozatot követelő merényletet hajtson végre az ország egyik legnépszerűbb sporteseményén. Rámutatott, hogy a kuktába rejtett robbanószerkezetet olyan helyen rakta le, ahol a nézők között gyerekek is voltak.

Carnajev ellen a két évvel ezelőtti futóverseny finisében elkövetett terrortámadás ügyében összesen 30 pontban, köztük négyrendbeli emberölés és tömeges halált okozó fegyver használata miatt történt szövetségi vádemelés. A vádpontok közül 17 miatt halálbüntetést szabhatnak ki rá. A csecsen születésű amerikai állampolgár tavaly júliusban ártatlannak vallotta magát a bíróságon.

A vád szerint a kettős robbantást a 2013. április 15-i bostoni maratoni futóversenyen a Dagesztánból bevándorolt, csecsen nemzetiségű testvérpár, az utóbb életét vesztett Tamerlan Carnajev, valamint Dzsohar Carnajev követte el. A robbanások következében hárman meghaltak - köztük egy 8 éves kisfiú is -, és 264-en megsebesültek.

2001. szeptember 11. óta ez volt a legsúlyosabb terrortámadás, amelyet az Egyesült Államok területén elkövettek. A fivérek a bostoni terrorcselekmény után négy nappal egy rendőrt is agyonlőttek.

Tamerlan Carnajev még 2013. április 19-re virradóra meghalt, a rendőrökkel vívott tűzpárbajban szerzett lőtt sebek és belső sérülések következtében. Az utóbbi sérüléseket az okozta, hogy öccse véletlenül áthajtott rajta egy terepjáróval. A súlyosan sebesült Dzsohar Carnajevet ugyanazon a napon fogták el.

A megerősített védelmű bostoni szövetségi bíróság zsúfolt tárgyalóteremében szerdán jelen volt több, a robbantásban sérüléseket szenvedett áldozat, valamit a merénylet következtében 8 évesen meghalt Martin Richard szülei.

Ezek is érdekelhetik