Külföld

2015.01.13. 11:28

Párizsi vérengzés - A francia elnök Becsületrenddel tüntette ki a három megölt rendőrt

Francois Hollande francia államfő posztumusz Becsületrendet, a legmagasabb francia állami kitüntetést adományozta kedden a párizsi terrortámadásokban megölt rendőröknek.

"Clarissa, Franck, Ahmed azért haltak meg, hogy mi szabadon élhessünk" - mondta a köztársasági elnök a három rendőr ünnepélyes búcsúztatásán a párizsi prefektúrán.

"Ezt kívánta kifejezni több százezer honfitársunk vasárnap Franciaország-szerte, amikor tömegesen mentek utcára, hogy osztozzanak a fájdalomban és jelezzék a szabadsághoz, a demokráciához, a testvériséghez való ragaszkodásukat és a hála üzenetét is eljuttassák a rendőri erőknek" - tette hozzá.

Franck Brinsolarót és Ahmed Merabet-t a Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni múlt szerdán 12 áldozatot követelő merénylet során ölték meg a Kouachi fivérek, Clarissa Jean-Philippe-et pedig másnap reggel lőtte le a harmadik dzsihadista Monrouge-ban.

A három napig tartó támadássorozatban 17-en meghaltak és húszan megsebesültek.

"Ezt a nőt és ezeket a férfiakat ugyanaz a szándék vezérelte. Honfitársaink védelme. Ugyanaz az eszme vezérelte őket, a köztársaság szolgálata" - fogalmazott az államfő. Személyes hangvételű beszédében mindhárom, szolgálatteljesítés közben megölt rendőrtől külön-külön búcsúzott.

A 26 éves Clarissa Jean-Philippe, aki Franciaország egyik tengerentúli megyéjéből, Martinique szigetéről származott, hátában egy golyóval, "mártírként halt meg". Ahmed Merabet "muzulmán vallású francia volt, büszke arra, hogy a köztársaság értékeit, a szekularizációt képviselte, és mindenki másnál jobban tudta, hogy a fanatizmus a világban mindenhol megöli a muzulmánokat" - hangsúlyozta Hollande. A Charlie Hebdo megölt főszerkesztőjének, Charbnak a védelmét ellátó Franck Brinsolaro pedig "a szemtelenségig is elmenő szólásszabadságért halt meg" - mondta az elnök.

"A mi nagy és szép Franciaországunk soha nem törik meg, soha nem enged, soha nem hajol meg. Szembenéz és állva marad" - fogalmazott Hollande a francia nemzeti lobogóval letakart koporsók előtt elmondott gyászbeszédének végén. A ceremónián a Charlie Hebdo szerkesztőségének életben maradt tagjai is megjelentek.

A több száz megrendült rendőr részvétele mellett néma csendben folyó szertartáson csak egyes rendőrök sírását lehetett hallani, többen közülük el is ájultak.

A búcsúztatás végén Frédéric Chopin Gyászindulójára indult el a gyászmenet a Párizs belvárosában, a Szajna partján található prefektúráról. A hozzátartozók vonultak a koporsók mögött, őket az államfő két oldalán könnyes szemekkel Manuel Valls kormányfő és Bernard Cazeneuve belügyminiszter kísérte.

Párizsi vérengzés - 12 halott, a Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatról

Két túszdráma zajlott egyszerre Franciaországban

Párizsi vérengzés - Már nyomdában a Charlie Hebdo legújabb száma

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!