Külföld

2011.03.31. 10:51

Negyven civil halt meg Tripoliban a nyugati légicsapásokban, a NATO átvette a hadműveletek irányítását

Hivatalosan is átvette a NATO csütörtök reggel az Egyesült Államoktól a líbiai hadműveletek irányítását - jelentette be az észak-atlanti szervezet főtitkára. A Vatikán egy magas rangú tisztségviselője pedig arról számolt be, hogy legalább negyven civil meghalt a nyugati erők légicsapásaiban a líbiai fővárosban, Tripoliban.

MTI

Anders Fogh Rasmussen közölte, greenwichi idő szerint reggel hat órakor (közép-európai idő szerint reggel nyolckor) vette át az irányítást a NATO nápolyi parancsnoksága Charles Bouchard kanadai tábornok vezetésével.
   
A NATO-tagállamok nagykövetei vasárnap este Brüsszelben határoztak arról, hogy a katonai szövetség fog irányítani minden olyan líbiai katonai műveletet, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának végrehajtására irányul.
   
A művelet átadása lehetővé teszi az Egyesült Államoknak, hogy háttérbe vonuljon, amint azt Barack Obama amerikai elnök többször hangoztatta. Washington feltehetően nem akart belebonyolódni egy újabb költséges és hosszadalmas külföldi katonai műveletbe, miközben Afganisztán minden figyelmét leköti, és Irakot sem sikerült még teljes mértékben stabilizálni.
   
Diplomáciai forrásból ugyanakkor úgy tudni, az európai NATO-tagországok számíthatnak rá, hogy az amerikai haderő segít nekik, például hírszerzési értesülések megosztásával vagy rádiójelek zavarásával.
   
A NATO már a múlt héten magára vállalta a fegyverembargó ellenőrzését, és vasárnaptól részt vett a légtérzárlat érvényesítésében is.

 

Negyven civil halt meg Tripoliban a nyugati légicsapásokban

Legalább negyven civil meghalt a nyugati erők légicsapásaiban a líbiai fővárosban, Tripoliban - közölte csütörtökön a Vatikán egy magas rangú tisztségviselője szemtanúkat idézve egy katolikus hírügynökséggel.

Giovanni Innocenzo Martinelli, Tripoli apostoli vikáriusa közölte, hogy az úgynevezett "humanitárius légitámadásoknak" tucatnyi polgári áldozata van Tripoli néhány negyedében. Hozzátette, hogy számos szemtanú beszámolóját gyűjtötte be megbízható emberektől. A líbiai főváros Buszlim negyedében a bombázások következtében összeomlott egy lakóház és negyven ember meghalt - mondta Martinelli a Fides vatikáni missziós hírszolgálatnak.

A felkelők egyelőre nem hátrálnak tovább Bregától


Egyelőre nem hátrálnak Bregától a líbiai felkelők; csütörtök reggel a várostól keletre összecsapások voltak a felkelők és a kormányerők között, amelyek előző nap visszafoglalták tőlük a kelet-líbiai települést - jelentették a helyszínről szemtanúk és fegyveresek.

A líbiai hadsereg egyik felkelőkhöz átállt századosa szerint Bregában utcai harcok folynak, és a Kadhafihoz hű erők kis csoportjai "gépkocsikon száguldoznak a városban, és lőnek az emberekre".
   
Moammer Kadhafi líbiai vezető ellentámadásba lendült erői szerdán napközben visszafoglalták a felkelőktől Brega városát is, amely a reggel visszavett Rász-el-Unúftól keletre fekszik. Rász-el-Unúf és Brega rövid egymásutánban történt visszavétele a kormánycsapatok gyors előretöréséről tanúskodott az ország keleti része és a felkelők fellegvárának számító Bengázi felé.
   
A felkelők azonban egyelőre meg tudták vetni a lábukat Bregától keletre. Nem lehet tudni, hogy a nemzetközi katonai koalíció gépeinek támadásai tudták-e megállítani a kormányerőket szerda este, vagy a hadsereg nem is akar egyelőre továbbhaladni, megelégszik a rász-el-unúfi olajipari létesítmények birtokba vételével. Nem tudni azt sem, hogy kinek az ellenőrzése alatt áll Brega olajkikötője. A keletebbre fekvő Adzsdábíja még a felkelőké.
   
A tudósítók csütörtökön maguk is hallottak robbanásokat Brega mellől, valamint a térség felett elrepülő harci gépek zaját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!