Külföld

2010.11.15. 19:15

Megkezdődött az űrséta

Kilépett a világűrbe Fjodot Jurcsihin és Oleg Szkripocska orosz űrhajós hétfőn, moszkvai idő szerint 17.30-kor, hogy közel hat órán át dolgozzon a Nemzetközi Űrállomás felszínén. Jurcsihin számára ez az ötödik űrséta, Szkripocska pályafutásában pedig az első.

MTI

A kilépés a világűrbe néhány perces késést szenvedett, mert probléma adódott a zsilipkamra légnyomásának kiegyenlítésével: a tervezettnél tovább tartott, amíg a nyomást a fedélzeti nyílás kinyitásához szükséges szintre csökkentették.
   
Az űrhajósok a Zvezda (Csillag) modul felszínére szerelnek egy berendezést, amelyre egy tudományos kutató eszközt rögzítenek majd, ugyanonnan leszerelnek és visszavisznek az űrállomásra egy német robotkart. A Poiszk (Kutatás) modul felszínén egy anyagmintákat tároló kazettát rögzítenek.
   
Hétfőn jelentették be, hogy a Progressz M-08M teherűrhajó november 30-i csatlakozásakor a problémákat a csatlakozó nyílás antennájának működésében bekövetkezett zavar okozta, s a zavar oka az antenna nem megfelelő bekötése volt. Az első ízben bekövetkezett zavart vizsgáló bizottság ajánlásokat dolgozott ki a hasonló problémák elkerülésére, és megállapította, hogy az orosz Zvezda modul kábelrendszerét át kell alakítani.
   
Ugyancsak hétfői közlés szerint a Fjodor Jurcsihin orosz, valamint Shannon Walker és Douglas Wheelock amerikai űrhajósokat szállító Szojuz TMA-19 űrhajó leszálló egysége november 26-án, a tervezettnél négy nappal korábban tér vissza a Földre, mert az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Asztanában december 1-jén kezdődő kétnapos csúcsértekezlete, illetve az államfők érkezése miatt 30-án már lezárják a környék légterét, egyebek mellett űrhajók, illetve leszálló egységeik számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!