Külföld

2010.11.11. 07:28

Felháborodott diákok tüntetése Londonban a tandíj-emelés ellen

Valósággal megostromolta és egy időre megszállta a kormányzó brit Konzervatív Párt központjának is otthont adó londoni irodaházat az egyetemi tandíj felső határának meredek emelése ellen tüntető tömeg szerda este. Az erőszakcselekményekbe torkolló megmozdulásnak több sérültje volt, és a Scotland Yardot saját főparancsnoka is bírálta az elégtelennek bizonyult rendőri készültség miatt.

MTI

A békeidőben példátlan - a brit hazai össztermék 10 százalékát meghaladó - államháztartási hiány csökkentési programjának részeként a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció az állami felsőoktatás támogatását is jelentősen lefaragja, és lehetővé akarja tenni, hogy az angliai egyetemek a jelenlegi 3290 fontról (egymillió forintról) kilencezer fontra (2,9 millió forintra) emeljék az éves tandíj felső határát.
   

A tandíjakat nem a tanulmányok ideje alatt kell kifizetni, hanem utólag kell törleszteni, de csak akkor, ha a végzett diplomásoknak már állásuk van, és éves jövedelmük eléri a brit alkalmazotti átlagfizetésnek megfelelő 21 ezer fontot (6,7 millió forint).
   
A brit országos diákszövetség (NUS) szerint azonban a felső tandíjhatár emelésének lehetőségével szinte bizonyosan élnek is majd az egyetemek, és ennek eredménye az lesz, hogy a diplomások több tízezer font adósságteherrel kezdik pályafutásukat.
Az NUS által szervezett szerdai tiltakozó megmozduláson esti becslések szerint 50 ezren vettek részt, és a tömeg a Millbank Towerhez - a Konzervatív Párt adminisztratív központjaként is szolgáló, 120 méter magas irodaházhoz - vonult.
A tüntetők egy népes csoportja betörte a Temze partján, a parlament épületegyüttesétől nem messze emelkedő felhőkarcoló üvegajtaját, az épületbe behatolva tört-zúzott, irodákat dúlt fel, a tetőre feljutva pedig különböző tárgyakkal, köztük tűzoltó készülékekkel dobálta az alant felsorakozott rendőröket. Aaron Porter, a diákszövetség elnöke elítélte az erőszakos megnyilvánulásokat, és közölte: azokért nem a tüntető diákok, hanem "a soraikba beférkőzött bajkeverők" a felelősek.
   

A helyszínről tíz sérültet szállítottak kórházba, köztük három rendőrt.
 
Sir Paul Stephenson, a Scotland Yard - a londoni rendőrség - főparancsnoka szerda este elismerte, hogy a rendőri vezetőknek jobban fel kellett volna készülniük a várható erőszakra. Sir Paul "elfogadhatatlannak", Londonra és rendőrségre nézve "kínosnak" nevezte történteket.

Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere kijelentette, hogy a hatóságok felkutatják a rongálókat, és "a törvény teljes szigorával lesújtanak" rájuk.
   


A diákszövetség közölte: megpróbálják kieszközölni a tandíj felső határának emelését megszavazó liberális demokrata alsóházi képviselők visszahívását a parlamentből.
   
A májusi választásokon hatalomra került kormánykoalíció megteremtette az elvi lehetőségét a képviselők visszahívásának, de csak szigorúan körülírt korrupciós esetekben. 
   

A választások előtt a kisebbik koalíciós partner, a Liberális Demokraták vezetője, Nick Clegg - a jelenlegi miniszterelnök-helyettes - még azt ígérte, hogy pártja nem fogja támogatni a tandíj felső határának emelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!