Külföld

2009.07.08. 12:28

A Google elsöpörné a Windowst

Washington - Operációsrendszer-háború tör ki a Microsoft és a Google szoftvergyártó óriások között; utóbbi helyi idő szerint kedden bejelentette, hogy saját operációs rendszert (OS) készít személyi számítógépekre.

zaol.hu

A Google - amely a Chrome nevű népszerű webböngészőjén alapuló rendszert fejleszt ki - ezzel nyílt kihívást intéz a Microsoftnak, hiszen a világ személyi számítógépeinek (PC-k) döntő hányadán a Microsoft rendszere, a Windows fut.

A Google közölte, hogy az új OS-sel először az úgynevezett netbookokat, a PC-k világát feje tetejére állító olcsó kompakt számítógépeket célozzák meg. A Chrome OS-re keresztelt nyílt forráskódú program a tervek szerint 2010 második felére készül el.

Gyorsaság, egyszerűség és biztonság - ezek az új OS fő jellemzői, olvasható a Google blogján. A cég gyors és könnyű rendszert tervez, amellyel a felhasználó pillanatok alatt eljuthat az elektronikus világhálóra.
   
A The New York Times szerdai cikkében rámutatott: a Google már kifejlesztett egy operációs rendszert a mobiltelefonokhoz, az Androidot. Már néhány netbook-gyártó cég is ezt a szoftvert alkalmazza.
 A Google régóta dédelgeti álmát az olyan számítógépezés térhódításáról, amelyben a weben elérhető alkalmazások egyre meghatározóbb szerepet játszanak és felváltják az asztali gépeken futó programokat. Ebben az elképzelt világban az alkalmazásokat a böngészőkön belül kell futtatni, szemben azokkal a programokkal, amelyek a számítógépekre telepített operációs rendszerekre épülnek rá.

A Microsoft a támadások visszaverésére részben olcsóbban kezdte árusítani a régebbi Windows XP operációs rendszert a netbookokra. A cég ezenkívül esküszik, hogy az OS következő generációja, az ősszel boltokba kerülő Windows 7 remekül fog futni a minilaptopokon.

Forrás: MTI
   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!