28. zalai vadászati évadnyitó

2018.08.26. 09:00

Vadászati évadnyitó a Sohollári-völgyben

Az esőmosta erdő üde zöldje szolgált háttérül szombaton a 28. zalai vadászati évadnyitó ünnepi eseményeihez a Sohollári-völgyben.

Magyar Hajnalka

Kezdésként a hagyományos Hubertus misét celebrálta segítőivel dr. Márfi Gyula veszprémi érsek. Beszédében arra intett, hogy a természet szentélyében épp olyan tisztelettel kell járni, mint Isten házában. Az igazi vallásosság megbecsüli a természet javait, s nem él vissza velük, ahogy a vadászokat sem a céltalan öldöklés vezérli, hanem a vadállomány nívójának védelme. Bírálta az Európai Unió jelenlegi vezetőit és a milliárdos pénzembereket, akik a tolerancia, a szabadság és a demokrácia eszméjére hivatkozva össze akarják mosni a népek identitását, kultúráját és hitét, hogy az így nyert, jól manipulálható massza engedelmes munkaerőként, illetve fogyasztóként hasznosuljon.

 

A misét követően a résztvevők a Hét Vezér Emlékhelyhez vonultak, ahol köszöntötték a megjelent celebritásokat, köztük Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztost és Balaicz Zoltánt, Zalaegerszeg polgármesterét.

A rendezvényt Pálinkás Róbert, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében szólt a „mesébe illő” Sohollár fejlesztéseiről, amelyek csak első állomását jelzik egy megkezdett útnak, s a 2021-es vadászati világkiállítás idejére teljesednek ki. A zalai vadásztradíciók további jelentős pilléreként említette a zalaegerszegi vadpörkölt fesztivált, valamint a keszthelyi Helikon múzeum vadászati kiállítását és a Festetics-trófeaszemlét. A vadászati kultúra ezen gazdagsága predesztinálja megyénket arra, hogy a 2021-es budapesti vadászati világkiállítás egyetlen vidéki helyszíneként szerepet kaphasson. Mindezen érték felelősséggel is jár, s ennek jegyében a zalai vadászok nem engedhetik meg maguknak, hogy a megyében kétes származású gímeket lőjenek – hangoztatta. Kitért az új vadászati törvényre is, érthető, betartható és objektív vadkár-protokoll kidolgozását szorgalmazva.

Fotó: Pezzetta Umberto

A szónok ezt követően Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója és dr. Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara zalai elnöke társaságában koszorút helyezett el a millecentenárium emlékére állított kopjafánál.

Fotó: Pezzetta Umberto

Két újabb név került fel a vadászat és vadgazdálkodás terén maradandót alkotók emlékfájára. Hopp József (1923 – 2017) és Tóth Jenő (1948 – 2017) tölgyfalevelet formázó névtábláját Paál Tibor, az OMVZ zalai alelnöke szegezte fel, az említettek érdemeinek méltatása közepette. Kitüntetések átadása következett. Hopp Eszter okleveles erdőmérnök és vadászati műfordító a Hubertus Kereszt arany fokozatát, Molnár Tibor hivatásos vadász pedig Nimród vadászérem kitüntetést vehetett át.

Fotó: Pezzetta Umberto

Az ünnepség zárásaként prof. dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara intézetigazgatója vezetésével felavatták az új vadászokat, majd színpadi produkciókkal, versenyekkel, bemutatókkal és előadásokkal folytatódott a vadászati évadnyitó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában