pályaorientáció

2019.06.26. 07:00

Pincérek és pékek – Általános iskolások ismerkedtek különböző szakmákkal

Általános iskolás gyerekek vették birtokba tegnap a ZSZC Bá­thory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája gyakorlati oktatóhelyeit.

Hajdu Péter

Ügyesen kell mozogniuk a pincéreknek. Ezt gyakorolják a gyerekek – képünkön Kerkai Georgina és Kovács Benedek – egy kis limbózással, Bicsákné Farkas Anita és Bazsika Ildikó tanárok segítségével Fotó: Katona Tibor

A fiatalok a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs programjai keretében, a Kisinas tábor tagjaiként ismerkednek ezen a héten a különböző szakmákkal.

Az iskola Bisztro szaktantermében és a hozzá kapcsolódó kis konyhában a pincérek tennivalóit gyakorolták és a szendvicskészítés fortélyaival ismerkedtek ottjártunkkor, a pék tanműhelyben pedig tésztát fontak és marcipánfigurákat készítettek. A tábor programjainak évek óta egyik helyszíne a rendkívül sokféle lehetőséget kínáló Báthory-iskola.

A pék tanműhelyben Csalló Éva a tészta fonását tanítja a lányoknak: Nagy Ineznek, Sényi Dorinának és Vas Regina Veronikának Fotó: Katona Tibor

– Igyekszünk minél színesebb programokat szervezni a gyerekeknek. Öt csoportba osztottuk őket, és egymást váltva a délelőtt folyamán megismerhetik az összes szakmát, amit kínálunk. Bemutatjuk a logisztikai és a turizmus szakterületet, a pék, cukrász, eladó, szakács és pincér szakmákat. A Kisinas táborban hozzánk látogató gyerekek hatodik, hetedik osztályos diá­kok, a pályaválasztásig még változnak az elképzeléseik. De a gyakorlatok közben a szaktanár kollégák már észreveszik és szólnak is, ha valamelyiküknek jó érzéke van egy adott szakmához – mondta érdeklődésünkre Csiszár Zsoltné gyakorlati oktatásvezető.

Ügyesen kell mozogniuk a pincéreknek. Ezt gyakorolják a gyerekek – képünkön Kerkai Georgina és Kovács Benedek – egy kis limbózással, Bicsákné Farkas Anita és Bazsika Ildikó tanárok segítségével Fotó: Katona Tibor

– Bemutattuk a tanulóknak a tanműhelyt és az itt használatos gépeket, gyakoroltuk a zsemlyegömbölyítést, tojással dúsított tésztából különböző fonásokat tanultak, köztük a kerek mákos fonását. Készítettünk tejes kiflit, brióst, perecet, nagyon ügyesek a tanulók – közölte Csalló Éva tanár, szakoktató.

A pék tanműhelyben az oktató mozdulataira figyelve Nagy Inez is ügyesen formálta, fonta a tésztát.

– A Landorhegyi-iskolába járok, hetedikes vagyok. Hogy mi szeretnék lenni? Már van elképzelésem, kutyakozmetikus. Ez egy néhány hónapos OKJ-s továbbképzés, amit csak 18 éves kortól lehet elvégezni. Addig pedig valószínűleg a Báthory-iskolába jövök továbbtanulni, de azt még nem tudom, hogy melyik szakra – mesélt terveiről Nagy Inez.

A fiatalok délután A 3B Hungária Kft.-ben gépipari szakmákat ismertek meg, majd az Arany Bárány Hotelben zárták a napot.

– Idén is két helyen, a múlt héten Nagykanizsán, ezen a héten pedig Zalaegerszegen fogadtuk az általános iskolásokat a Kisinas táborban, mindkét városban 27 fiatal vesz részt az öt-öt napos programunkban. A tábor célja a pályaválasztás elősegítése. A diákok a szakképző intézményekben és cégeknél ismerkednek a szakmákkal, és közben készítenek valamilyen emléket, eszközt. Minden évben közel telt házzal indulnak a táboraink – mondta Bangó- Rodek Viktória, a kamara szakképzési csoportvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában