Keszthely

2014.08.01. 13:45

Könyv Keszthely vízi sportjának egyik legfontosabb klubjáról

Keszthely - Június 29-én ünnepelte a Keszthely Yacht Club fennállásának 135. évfordulóját, s a kiemelkedő dátum okán hiányt pótló mű született: eddig nyomtatásban nem jelent meg a KYC története, melyet a szerző, Góth Imre jegyez.

Kerkai Attila

A hivatalos könyvbemutató már megtörtént, s aki azóta kezébe vette a kiadványt, számukra minden bizonnyal érdekes olvasmányt jelent. A Keszthelyi Yacht Club rövid történetét áttekintő oldalak mellett természetesen a sporteredmények sem maradtak ki. Nem mellékesen ugyanis a KYC Keszthely városának a legtöbb olimpikont adta, vagy épp itt kezdte el pályafutását, aki végül eljutott az olimpiára, akár más egyesület kötelékében is.

A könyv borítója, de a kiadvány belül is sok érdekességet rejt. Fotó: Reprodukció

A könyv anyagi okokból lett 35 oldalas, és így csak a nemzetközi versenyeken és a hazai bajnokságokban éremszerző helyen végzett versenyzőket lehetett bemutatni, valamint a megalakulástól végzett színes sportélet néhány kiemelkedő pillanatát felidézni. Nyomon követhető, hogy az elődök milyen gyorsan alkalmazkodtak az új igényekhez, hiszen a kezdetben Keszthelyi Csónakázó és Korcsolyázó Egylet a nevében szereplő tevékenységek mellet hamarosan felkarolta a vitorlázás, úszás, teniszezés, vízilabda, jégkorong sportágakat.

A szerző, Góth Imre, a gyenesdiási iskola történelemtanára, és a Zalai Hírlap helyi tudósítója is egyben, s nem az első hasonló jellegű kiadvánnyal jelentkezett. A mostani könyvbemutató kapcsán elmondta, nem szeretne itt „megállni". A legszebb eredményeket összefoglaló helytörténeti kiadványt szeretné a közeljövőben a rendelkezésre álló írásos források, elbeszélések és képanyagok segítségével bővebb változatban feldolgozni, s a Balaton nyugati medencéjének vízi sportéletét bemutatni. Hasonlóan, a korábban a Gyenesdiási monográfia sorozatban megjelent Gyenesdiás sporttörténete és a BEFAG Keszthelyi Erdész Lövészklub történetéhez, aminek részletgazdag eredménygyűjteményét a benne szereplő sportolók is elismerték.

Góth Imre azt is elmondta, a közeljövőben szeretné dr. Iglódi Endrével – aki szintén lapunk tudósítója – elkészíteni Keszthely sporttörténetét. Jelenleg ehhez a könyvhöz gyűjtik az írásos és képi forrásokat, s rögzítik a személyes visszaemlékezéseket, amihez minden segítséget örömmel fogadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!